Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe                   x
Acasa Ştiri Eveniment O nouă LOVITURĂ încasată de PNL: Primar liberal, trimis în judecată pentru abuz în serviciu

O nouă LOVITURĂ încasată de PNL: Primar liberal, trimis în judecată pentru abuz în serviciu

Un articol de: |

Primarul comunei vâlcene Racoviţa, Sonia Iliescu, precum şi fostul viceprimar al localităţii, Ioan Fâşcă, au fost trimişi, miercuri, în judecată, de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea, ei fiind acuzaţi de procurori de săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată, anunţă un comunicat al Parchetului, citat de Agerpres.

Ei au emis un certificat de urbanism şi o autorizaţie de construcţie pentru un imobil situat pe un teren din zona de protecţie a castrului roman din localitate şi nu au luat măsuri pentru protejarea monumentelor istorice, susţin anchetatorii.

Citește și: ȘOCANT! Un gălățean A LUAT FICTIV ÎN SPAȚIU aproape 1.500 de cetăţeni moldoveni. Ce a pățit bărbatul'Lucrez în străinătate și nevastă ma înșală. Am înfruntat-o și mi-a zis că ...'Gabriela Firea: Anul trecut, în București, s-au asfaltat în total 199 de kilometri. Anul acesta se vor asfalta 26 de străzi și intrări din cartierul Henri Coandă, plus ultimele 15 străzi de pământ aflate în administrarea Municipalității

 

Potrivit sursei citate, în dosar au fost trimişi în judecată: Sonia Iliescu (primar al comunei Racoviţa), pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată şi abuz în serviciu, în formă continuată; Ioan Fâşcă (viceprimar al comunei Racoviţa la data faptelor), pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată; Ioan Nicu, pentru săvârşirea infracţiunilor de efectuarea oricăror lucrări care pot afecta siturile arheologice în absenţa certificatului de descărcare de sarcină arheologică.

Procurorii au reţinut că pe 3 septembrie şi pe 26 octombrie 2010, Sonia Iliescu şi Ioan Fâşcă, în calitate de primar respectiv viceprimar al comunei Racoviţa, şi-au îndeplinit "cu ştiinţă" atribuţiile de serviciu în mod defectuos, eliberând un certificat de urbanism fără să ceară solicitantului avizul pentru descărcare de sarcină arheologică, după care au au emis autorizaţia de construire/desfiinţare a unui imobil, de către o persoană fizică, pe un teren aflat într-o zonă cu patrimoniu arheologic. Este vorba de situl arheologic Praetorium II, unde se află castrul roman.

Citește și: Ce s-a întâmplat cu POLIŢISTUL SUCEVEAN care a fost LOVIT CU SABIA ÎN CAP de un interlop!„Sfânta“ din ÎNCHISOAREA comunistă a murit. Povestea INCREDIBILĂ din spatele femeii OţelNOSTALGIA EPOCII DE AUR: 40% dintre români consideră că perioada comunistă a fost cea mai bună din istoria României moderne

Procurorii au stabilit că prin emiterea autorizaţiei de construire pe un teren aflat în zona sitului arheologic, fără avizul Ministerului Culturii pentru certificatul de descărcare de sarcină arheologică, a fost cauzată statului român o pagubă de 87.000 lei prin nevalorificarea monumentului istoric şi au fost vătămate interesele legitime ale statului român prin afectarea stării de conservare a castrului roman şi a aşezării din epoca bronzului.

Prin folosirea suprafeţei de teren şi construirea unei case de locuit în zona de protecţie a castrului roman a fost obţinut un folos necuvenit, au mai stabilit procurorii.

Sonia Iliescu mai este acuzată şi că în perioada 2008-2016, în calitate de primar al comunei Racoviţa, "cu ştiinţă nu şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu, în sensul că nu a asigurat protejarea monumentelor istorice clasate, aflate în domeniul privat al comunei Racoviţa, neelaborând reglementări speciale de protecţie în zonă, prin nemarcarea limitelor zonei de interes arheologic prioritar şi informarea publicului cu privire la regimul special de protecţie a zonei", cauzând statului şi localităţii o pagubă de 95 900 lei, "prin nevalorificarea monumentelor istorice, precum şi vătămarea intereselor legitime ale statului român, prin afectarea stării de conservare a castrului roman şi a aşezării din epoca bronzului".

Citește și: ALERTĂ MEDICALĂ în România: Două femei au murit din cauza gripei. Zeci de persoane sunt internateKlaus Iohannis, mesaj pentru PROTESTATARI: ”Aceşti oameni SUNT...” (VIDEO)ALARMANT! Populația României scade

În ce-l priveşte pe Ioan Nicu, procurorii au reţinut că acesta a distrus "o porţiune considerabilă" a zidului de incintă al castrului roman Praetorium II, monument istoric de categorie A, de importanţă naţională. Ioan Nicu a efectuat lucrări pe terenul său din Racoviţa, care face parte din zona protejată a monumentului istoric - castrul roman Praetorium II, respectiv a construit un gard din plasă de sârmă şi stâlpi de lemn, fără a solicita certificat de urbanism şi autorizaţie de construire şi fără a avea avizul Direcţiei Judeţene de Cultură Vâlcea şi certificat de descărcare de sarcină arheologică.

Prejudiciul produs de Ioan Nicu a fost stabilit la 6.900 lei.

" În cauză, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Vâlcea - Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale s-a constituit parte civilă cu suma de 95.900 lei, reprezentând prejudiciu adus prin nevalorificarea monumentelor istorice, precum şi vătămarea intereselor legitime ale statului român, prin afectarea stării de conservare a castrului roman şi a aşezării din epoca bronzului", se arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea.

Citește și: Se ÎNCHID toate BĂNCILE ȘI POȘTA din România! "Ca urmare a programului anunțat ...". Motivul DECIZIEI Ofertă BIZARĂ. Ce a pus la vânzare un hunedorean (FOTO)Klaus Iohannis: Avem o societate matură şi activă, dar care are nevoie de un stat pe măsura ei (VIDEO)

Dosarul a fost înaintat spre soluţionare Judecătoriei Brezoi. Cercetările au fost efectuate în colaborare cu lucrătorii de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie - Serviciul Judeţean Anticorupţie Vâlcea şi Inspectoratul de Poliţie Judeţean Vâlcea.

Citeşte mai multe despre:   PNL,   primar,   abuz în serviciu,   Ioan Fâşcă,   Racovița,   situl arheologic,   Praetorium II
Recomandă stirea:
email
 
 
TOP 5 Eveniment