Toți șoferii sunt obligați să aibă asta în mașină! Ce spun conducătorii auto care au fost amendați

Toți șoferii sunt obligați să aibă asta în mașină! Ce spun conducătorii auto care au fost amendați

Potrivit unei noi propuneri legislative, șoferii români vor putea fi amendați dacă nu au asupra lor un anumit act. Este vorba despre “cartea de salvare a autoturismului” care trebuie purtată de către conducătorul auto printată în format A4, color.

Ce conține fișa obligatorie a mașinii
Fișa obligatorie a mașinii sau “cartea de salvare a autoturismului” este o schiță care prezintă concis mecanismul în detaliu al mașinii, localizare airbag-urilor, conductele de combustibil și tot ceea ce nu se observă la prima vedere.

Cartea de salvare la bord este un document standardizat în format A4, care prezintă specificaţiile tehnice ale maşinilor, importante pentru reducerea timpului de descarcerare, respectiv: poziţionarea armăturilor cabinei, a rezervorului pentru combustibil, a bateriei, airbag-urilor, generatoarelor de gaz, unităţilor de control, precum şi unele puncte adecvate de tăiere, astfel încât, în cazul unui accident rutier echipajele de descarcerare să intervină cu promptitudine pentru salvarea victimelor.

Se recomandă printarea color a acesteia şi asezarea la parasolarul din dreapta conducătorului auto, urmând ca apoi ACR sau staţiile de carburanţi partenere să elibereze un autocolant de semnalizare. Autocolantul se va lipi în interiorul parbrizului în partea stângă sus sau jos pentru ca echipajele de descarcerare să poată observa cu uşurinţă prezenţa cărţii de salvare la bordul autovehiculului. ”În ceea ce priveşte obligativitatea deţinerii la bordul autovehiculului a cărţii de salvare, nu există vreo prevedere legală care să stipuleze acest aspect, astfel că lipsa acesteia nu poate face obiectul vreunei sancţiuni contravenţionale”, au precizat reprezentanţii IPJ Galaţi.

Urmăriți B1TV.ro și pe