Cine schimbă România – Laila Onu, persoana care a reuşit să schimbe legislaţia pentru persoanele cu dizabilităţi

Cine schimbă România – Laila Onu, persoana care a reuşit să schimbe legislaţia pentru persoanele cu dizabilităţi
Foto: B1 TV

B1 TV continuă campania de conştientizare civică „Cine schimbă România”, lansată împreună cu mai multe canale media, care îşi propune promovarea publică a resurselor ce pot regenera societatea românească. Campania, cea mai amplă din presa noastră, se adresează tuturor românilor care pur şi simplu s-au săturat să mai fie spectatori la degradarea continuă a propriei ţări şi este deschisă oricui doreşte să se implice în promovarea oamenilor şi a soluţiilor care pot schimba cu adevărat România în bine.

Cu voinţă şi perseverenţă, oamenii pot schimba din temelii societatea. Chiar şi când vine vorba de persoane cu dizabilităţi, o categorie greu încercată şi mai ales disconsiderată mulţi ani de-a rândul în România. La Timişoara, Laila Onu a reuşit să schimbe mentalităţile, să ofere o şansă pentru aproape 200 de tineri şi, poate cel mai important, a schimbat legislaţia din România.

În România, lucrurile ar fi mult mai bune dacă fiecare şi-ar face corect datoria acolo unde este şi dacă am scăpa de această, n-aş vrea să-i zic chiar obsesie naţională, de a spune las’ că-i bine şi-aşa. Cred că ăsta e unul din lucrurile care nu e bine în România şi anume că, atunci când lucrurile nu sunt în regulă, spunem las’ că-i bine şi-aşa, merge de-atâta timp, poate să meargă şi în continuare”, susţine Laila Onu, director executiv al Fundaţiei „Pentru Voi”.

Fără „merge şi aşa”, Laila Onu a reuşit să schimbe viaţa multor persoane cu dizabilităţi mentale din zona Timişoarei. În 1997, a deschis primul Centru de zi pentru adulţii cu dizabilităţi de dezvoltare din România, iar în 2007 o unitate protejată în cadrul căreia lucrează 42 de persoane cu dizabilităţi şi lista poate continua.

„Când am pornit această întreprindere socială, una din beneficiarele noastre a spus am şi eu un motiv pentru care să mă scol dimineaţă. Cred că asta este, de fapt, esenţa, pentru că toţi avem nevoie de motivaţie”, explică Laila Onu.

Din munca Lailei Onu, precum şi a colaboratorilor săi de la Fundaţia „Pentru Voi” s-a născut  o parte însemnată a actualei legislaţii pentru persoanele cu dizabilităţi. A fost o muncă titanică, dar rezultatele se văd.

„Noi, practic, am pornit de la zero, pe o legislaţie care nu exista, şi atunci cumva întâi am creat noi modelele şi după aceea s-a modificat şi legislaţia. Standardele pentru centrele de zi s-au făcut după ce noi deja începusem cu acest centru”, mai spune aceasta.

În jurul Lailei Onu,  lucrurile se schimbă în permanenţă, iar atitudinea ei pro-activă i-a sedus pe cei din preajma ei.

Cine schimbă România – Laila Onu, director executiv Fundaţia Pentru Voi

Embed:
 
Urmăriți B1TV.ro și pe