Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe                   x
Acasa Ştiri Economic Brexitul, un seism bancar: Avertismentul BNR asupra efectelor ieșirii Marii Britanii din UE (VIDEO)

Brexitul, un seism bancar: Avertismentul BNR asupra efectelor ieșirii Marii Britanii din UE (VIDEO)

Un articol de: |
foto: aljazeera.com Economic

Avertismente sumbre ale Băncii Naționale Române, cu o zi înainte de referendumul privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Potrivit BNR, un posibil Brexit ar duce la un adevărat cutremur în toate sistemele bancare din Europa, arată B1 TV.

 Efectele directe asupra economiei autohtone sunt unele temperate. În cadrul sistemului bancar românesc nu sunt prezente instituții de credit cu capital provenind din Marea Britanie, iar companiile cu acționariat britanic joacă un rol redus în economie. De asemenea, către piață britanică sunt orientate doar 4,6% din totalul exporturilor de bunuri și servicii, iar Marea britanie deținea doar 2,5% din investiitile străine directe, se arată într-un raport al BNR.  

Citește și: E DEMITEREA MOMENTULUI în România! A fost scos din funcție de Consiliul de Administrație pentru un prejudiciu IMENS. Ce consecințe urmeazăCât de bine arată! Cine este prima soție a lui Gică Hagi și de ce au divorțatFOTO | Primele imagini de la înmormântarea Alinei Ciucu, tânăra ucisă la metrouRomânia detronează Franţa la producţia de PORUMB: Suntem primii din Europa!

Totodată, în contextul menținerii incertitudinilor referitoare la ieșirea Mării Britanii din UE, cel mai probabil, monedă americană va fi considerată o monedă de refugiu. Pe fondul acestor incertitudini externe, trebuie evitate riscurile suplimentare interne din politici prociclice sau într-un cadru legislativ incert și impredictibil în domeniul financiar bancar, se mai arată în același raport.

Avertismentul BNR asupra efectelor ieșirii Marii Britanii din UE: Brexitul, un seism bancar

Pe de altă parte, economiștii băncii explică și efectele reduse asupra României pe termen scurt, prin faptul că expunerea investitorilor străini este una redusă, doar 18% din obligațiunile emise pe piață locală fiind deține de aceștia după primul trimestru.  

Citește și: Curentul electric, OPRIT vineri în zone din București, Ilfov și Giurgiu. Vezi ce străzi sunt afectateBloomberg, despre România: Deși are cea mai mare creştere economică din Europa, în spatele ei se ascunde cea mai apăsătoare sărăcieIncredibil! Cu cât CREȘTE RATA LA CREDITELE ÎN LEI?! BNR a anunțat noul indice ROBOR

În plus, și datoria publică a țării noastre, 38,1% din PIB până la data de 31 martie este una redusă comparativ cu celelalte țări regiune. PE de altă parte, pe termen mediu, ieșirea Mării Britanii din blocul comunitar ar afecta România prin comerț cu un impact direct redus, însă cel indirect asupra exporturilor românești ar putea fi unul de natură semnificativă.  

Un alt efect asupra României vizează și migrația populației, dar românii reprezintă doar 1,1% din imigranții Mării Britanii.

Un alt impact, poate cel mai mare pe termen mediu, este și asupra fondurilor europene, băncile estimând că țările cu o performanță slabă în absortia de fonduri, în special România, vor avea de suferit cel mai mult.

Citește și: "Creșterea salarială promisă de Guvern NU VA AVEA LOC!" Lucrurile SCAPĂ DE SUB CONTROL: Inflația explodează, CRESC dobânzile și ratele. "Puneti-vă centurile, ne prăbușim!" ZERO lei pentru Pasajul de la Domnești în 2018, deși are contractul semnat de peste șapte luni

Citeşte mai multe despre:   brexit,   economie,   Romania,   BNR,   avertisment
Recomandă stirea:
email
 
 
TOP 5 Economic