Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe                   x
Acasa Ştiri Economic Cele mai puternice organizaţii patronale susțin actuala cotă unică de impozitare: "Cu impozitul pe gospodărie vor fi cel puțin 4% pierderi ale venitului din PIB"

Cele mai puternice organizaţii patronale susțin actuala cotă unică de impozitare: "Cu impozitul pe gospodărie vor fi cel puțin 4% pierderi ale venitului din PIB"

Un articol de: |

Reprezentanţii Coaliţiei pentru Dezvoltarea României (CDR), structură patronală care reuneşte cele mai reprezentative organizaţii ale oamenilor de afaceri români şi străini prezenţi în România, anunţă că au obiecţii majore faţă de impozitul pe venitul global (IVG) pe gospodărie anunţat de guvern şi spun că sprijină cota unică de impozitare care a adus, potrivit sursei citate, în cei 12 ani de existenţă, încasări mai mari la buget, a scos la suprafaţă economia neagră şi a uşurat povara administrării fiscale, scrie Ziarul Financiar.

CDR spu­ne că introducerea impozitului pe venitul glo­­bal constituie premisa pentru intro­du­ce­rea cotei de impozitare progresive pe care organizația nu o susţine.

Citește și: Angajații uzinei Ford din Craiova acuză compania că le impune o renegociere DEFAVORABILĂ a lefurilor, odată cu trecerea contribuțiilorCare au fost ultimele cuvinte ale Alinei Ciucu, fata omorâtă la metrou: 'Am auzit-o cum spunea…'Umilința la care a fost supus Regele Mihai chiar astăzi. Este ireal ce s-a întâmplatPSD-ALDE aruncă țara în datorii: Guvernul pregătește împrumuturi externe de 8 miliarde de euro în următorii 2 ani

„Prin comparaţie cu alte sisteme fiscale con­sacrate, aceste noi elemente pot constitui paşi premergători in­tro­ducerii unui sistem fis­­cal bazat în fapt pe cote de impunere pro­gre­­sive, pe care CDR nu-l susţine“, a a­nun­ţat luni CDR, condusă în această pe­rioa­dă de Flo­rin Pogonaru, pre­şe­­dintele A­so­­ciaţiei Oa­­­menilor de Afaceri din România (AOAR).

Guvernul a făcut pu­­blic săptă­mâna trecută un proiect de mo­difi­care a Codului fiscal care prevede, de la 1 ianuarie 2018, introducerea impozitului pe venitul global consolidat „pe gospodărie“. În urma introducerii acestui sistem, va fi a­nu­lată pro­ce­dura reţinerii la sursă a impo­zi­tu­lui pe ve­nit, actele fiscale ale „gos­po­dă­ri­ilor“ ur­mând să fie întocmite de con­sultanţi fis­cali plă­­tiţi de stat şi nu de benficiari.

Noua mo­da­litate de impozitare va fi însoţită de un solid sistem de deduceri care are ca scop fis­ca­lizarea economiei gri. Faţă de acest pro­iect, CDR are obiecţii de fond. Bună­oa­ră, po­trivit sur­sei citate, conceptul de „gos­po­dărie“, ca pilon de bază al noului sistem de im­­­po­zitare, nu este reglementat de legis­la­ţia ro­­­mâ­neas­că, iar definiţia fiscală dată „creşte din start“ complexitatea acestui nou sistem fiscal.

Citește și: Încep RESTRUCTURĂRILE! O cunoscută fabrică din România se ÎNCHIDE în ianuarieDirectorul general al Romgaz a fost demisRomânia detronează Franţa la producţia de PORUMB: Suntem primii din Europa!

Reprezentanţii CDR mai arată că eli­mi­­na­rea sistemului de reţinere la sursă şi pla­ta lu­nară a impozitului pe venituri vor de­ter­­mina o scădere drastică a încasării ve­nitu­rilor bu­getare în 2018, care, raportat la datele a­nu­lui 2016, va însemna cel puţin 4% pier­de­re a ve­ni­turilor din PIB.

De asemenea, sistemul de deduceri ce va fi introdus – dacă va fi – nu ar putea conduce la fiscalizarea pe scară largă a economiei gri, pentru că aceasta ar presupune o multitudine de măsuri conjugate pentru a spori conformarea voluntară a contribuabililor, potrivit CDR.

Nici propunerea referitoare la consultanţii fiscali nu este fezabilă, potrivit sursei citate.

Citește și: Curentul electric, OPRIT vineri în zone din București, Ilfov și Giurgiu. Vezi ce străzi sunt afectateBloomberg, despre România: Deși are cea mai mare creştere economică din Europa, în spatele ei se ascunde cea mai apăsătoare sărăcieIncredibil! Cu cât CREȘTE RATA LA CREDITELE ÎN LEI?! BNR a anunțat noul indice ROBOR

Recomandă stirea:
email
 
 
TOP 5 Economic