Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe                   x
Acasa Ştiri Economic Decizie BOMBĂ în privința programului Prima Casă

Decizie BOMBĂ în privința programului Prima Casă

Un articol de: |
Foto: Pixabay.com Economic

Anunț de maximă importanță pentru cei care vor să achiziționeze o locuință anul acesta.

Programul Prima casă, administrat de FNGCIMM, are o alocare de 2 miliarde de lei în 2018, în scădere faţă de 2017 când a fost de 2,5 miliarde lei sau faţă de 2016, când bugetul pus la dispoziţie de stat pentru acest program a fost de 2,94 miliarde de lei.

Citește și: Imprumut obtinut usor? Atentie la capcane!Româncă de 16 ani, violată. I-au examinat zona intimă și au găsit un detaliu irealUn apropiat al premierului Ungariei cumpără cel mai important hotel din Satu Mare (FOTO)

„Alocarea plafoanelor face parte dintr-o strategie multianuală care a fost subiectul hotărârii de guvern din 28 noiembrie 2016. Atunci s-a hotărât ca în anul 2018 să fie alocate 2 miliarde lei pentru Prima casă, iar în anul 2021 alocarea va scădea la 1,5 miliarde lei“, a declarat Alexandru Petrescu, director general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), potrivit Ziarului Financiar.

Beneficiarii programului Prima casă pot lua împrumuturi de cel mult 66.000 de euro pentru locuinţe noi şi 54.000 de euro pentru locuinţe vechi, cu un avans de 5%, faţă de un avans de 15 – 25%, cât este cerut de bănci pentru un credit imobiliar standard.

Garanţiile oferite de stat prin programul Prima casă au făcut ca aproape 80% din creditele ipotecare să se acorde prin programul Prima casă.

Citește și: Străinii scot banii din România: SUTE de milioane de euro au dispărut în anul 2017VREMURI GRELE pentru români: Preţul pâinii ar putea CREŞTECum poţi primi BANI drept compensaţie pentru ÎNTÂRZIEREA zborului

„Pe de altă parte, conform cifrelor noastre din 2017, media avansului a fost de 7- 8%. Deci chiar dacă beneficiarii pot plăti doar 5% avans, aceştia preferă să plătească mai mult pentru a avea o rată mai mică“, a mai spus Alexandru Petrescu. Unul din  obiectivele FNGCIMM este de a stimula acordarea de credite imobiliare de către bănci, altele decât cele oferite prin programul Prima casă.

„Dorim să avem bănci care sunt încurajate şi îşi materializează intenţia de avea credite ipotecare cât mai multe pe produse proprii. Dacă ne întoarcem la geneza programului Prima Casă, din 2009, el a fost gândit să încurajeze băncile să acorde credite imobiliare. Nu vrem ca băncile să îşi păstreze ponderea principală de creditare pentru achiziţia de imobile prin Prima casă“, a precizat Alexandru Petrescu.

Dobânda la creditele pentru construirea locuinţei va scădea de la 2,5% ROBOR la trei luni în 2017 la 2% ROBOR la trei luni pentru programul Prima casă din 2018.

Citește și: România va INTERZICE pungile de plasticBitcoin SE PRĂBUȘEȘTE: cel mai mare DECLIN din ultimele şase săptămâniShinzo Abe a venit în România însoțit de reprezentanții a 20 de companii japoneze: LISTA firmelor 

Dobânda la creditele pentru achiziţia de locuinţe va rămâne la acelaşi nivel de 2% ROBOR la trei luni. „Începând din T4 al anului trecut, avem un pilot, un test de dimi­nuare la maximum a elementului uman, o automatizare a procesului de evaluare, astfel încât să putem avea o mai bună predicti-bilitate vizavi de bănci şi de beneficiarii programului“, a adăugat Petrescu

FNGCIMM are de anul acesta un nou portal online, unde există o zonă de interogare, iar beneficiarii pot afla astfel în timp real unde este dosarul şi dacă există probleme în procesare şi evaluare.

Ca element de noutate în privinţa alocării, instituţia va acorda fondul de 2 miliarde lei treptat pe parcursul acestui an.

Citește și: Depinde calitatea/gustul mancarii din restaurante de echipamentele din bucatarie? Agenţia Fitch a confirmat ratingurile Municipiului Bucureşti la nivelul "BBB"Efectele DEVASTATOARE ale CRIZEI politice: Cel mai slab leu din ISTORIE; Toți indicii bursieri, pe minus

„Alocarea pe care o vom face noi în luna februarie ne va permite să păstrăm un buffer – deci întreaga sumă nu va fi alocată de la început. Vom avea alocări intermediare, pe tot parcursul anului, pentru o mai bună utilizare a fondurilor şi pentru premierea sau încurajarea instituţiilor financiare care se aliniază pe ceea ce dorim”, a mai spus Petrescu.

O parte din dosarele pentru acordarea creditului prin Programul Prima Casă sunt deja la instituţiile financiare care aşteaptă aprobarea Guvernului.

„În săptămâna în curs, poate chiar în şedinţa de Guvern din această săptămână, vom avea adoptarea hotărârii de Guvern înaintată de ministerul de finanţe pentru stabilirea plafonului pentru anul în curs, iar până la 25 ianuarie vom primi raport de la fiecare instituţie financiară parteneră, iar până la 15 februarie vom face alocarea pe fiecare bancă”, a adăugat oficialul.

Citește și: Așa arată AURUL Rusiei! Imagini UNICE cu rezerva de stat de la Moscova (FOTO)HAOS după demisia Guvernului: Leul se PRĂBUȘEȘTE! Milioane de români, AFECTAȚIAnunț ȘOC! Sute de români vor deveni ŞOMERI! Una dintre cele mai mari fabrici își ÎNCHIDE porțile

Citeşte mai multe despre:   Alexandru Petrescu,   Prima Casă
Recomandă stirea:
email
 
 
TOP 5 Economic