Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe                   x
Acasa Ştiri Economic Decizie fără precedent a Curții Constituționale: Clienții băncilor, invitați la renegocierea contractelor, iar clauzele abuzive trebuie eliminate

Decizie fără precedent a Curții Constituționale: Clienții băncilor, invitați la renegocierea contractelor, iar clauzele abuzive trebuie eliminate

Un articol de: |

Curtea Constituțională consideră că băncile trebuie să invite clienții la renegocierea contractelor și să elimine clauzele abuzive.
Modificările la Legea clauzelor abuzive nu acționează retroactiv și nu încalcă dreptul creditorilor la proprietate, se arată în motivarea deciziei Curții.

După ce s-au trezit cu circa 40 de procese pe clauze abuzive cu efecte asupra contractelor de credit semnate cu clienții persoane fizice înainte de criză, băncile locale au cerut instanțelor să trimită legea 193/2000 la Curtea Constituțională, informează profit.ro.

Citește și: Consiliul Concurenţei investighează 25 de bănci, IFN-uri şi societăţi de leasing. Vizate sunt inclusiv Unicredit Bank, BCR, Bancpost şi Raiffeisen BankPoze cu fiica lui Liviu Dragnea în sânii goi. Se iubește cu un cântăreț. Foto'Locuiesc cu fratele meu şi cumnata mea de 25 de ani. Am început să fac amor cu soţia lui, după ce a plecat în Franţa la muncă'PSD amenință cu pușcăria angajatorii care nu plătesc contribuțiile. Patronii vor face concedieri sau își vor închide afacerile și se vor angaja la stat

Băncile locale au mai atacat această lege și cu alte ocazii și nu au primit înțelegere de la CCR. De această dată au contestat două articole introduse în noiembrie 2013 care extind efectele unui proces pierdut de creditor până în punctul în care problema nu mai este doar una de imagine în relația cu clienții, ci riscă să devină una financiară.

Articolele în cauză spun că în situația în care primește sesizări de la consumatori, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor trebuie să ceară în instanță modificarea tuturor contractelor care conțin nereguli prin eliminarea clauzelor abuzive. ANPC a deschis procese doar cu 13 din cele 35 de bănci locale, precum și cu operatorii telecom.

Teoretic, cele 41 de dosare deschise de ANPC care vizează băncile ar putea să aducă pierderi mai mari băncilor decât toate cele peste 11.000 de dosare cu obiectul clauze abuzive înregistrate pe portalul instanțelor. BNR estima în 2013 că gaura în bilanțurile băncilor ar putea ajunge la 1,1 miliarde de euro doar ca urmare a eliminării unor clauze.

Citește și: ”În 2018 PSD se pregăteşte să plece de la guvernare. Aduce economia într-o stare precară şi vrea să câştige alegerile din opoziţie” Florin Cîţu face analiza bugetului pe anul viitorVrei locuința ta, fără chirie? ANAF vinde CASE IEFTINE! Când încep licitațiile și ce pași trebuie urmațiIdeile comuniste ale premierului: Tudose vrea închisoare pentru patronii care nu plătesc contribuțiile sociale ale angajaților și alte impozite

Deși nu a fost întrebată direct cum trebuie să se aplice această lege, Curtea spune că profesioniștii, în cazul în care pierd în instanță, trebuie fie să renegocieze contractele cu consumatorii, fie trebuie să elimine pur și simplu clauzele preformulate.

“În concluzie, pentru ca un contract în derulare să își mai poată produce efecte juridice după intervenția hotărârii judecătorești (…), părțile la contract urmează să renegocieze condițiile contractuale; profesionistului îi revine, ca o consecință logică, obligația de a invita consumatorul la această renegociere și de a elimina clauzele abuzive din contract, astfel încât contractul în întregul său să respecte prevederile legale și, implicit, drepturile consumatorului”, se arată în motivarea deciziei Curții.

Această interpretare a Curții, care introduce conceptul de renegociere, care nu e stipulat nicăieri în Legea 193/2000, ar putea ajuta în special creditorii care au probleme cu clauzele privind dobânzile, acestea trebuind eliminate din contracte în eventualitatea în care ar fi declarate abuzive, dacă s-ar aplica ad literam legea.

Citește și: Bugetul pe 2018: Topul ministerelor în funcție de salariul mediu (FOTO)OECD: Vârsta medie de pensionare va crește cu 1,5 ani pentru bărbați și 2,1 ani pentru femeiMugur Isărescu: BNR depune eforturi pentru a face faţă atacurilor cibernetice. Nu este exclusă apariţia unei crize la nivel global

De verificarea îndeplinirii hotărârii se vor ocupa autoritățile competente, mai spune Curtea.

Citeşte mai multe despre:   Curtea Constitutionala,   decizie,   contracte,   renegociere,   clauze,   abuz
Recomandă stirea:
email
 
 
TOP 5 Economic