Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe                   x
Acasa Ştiri Eveniment Dr. Gheorghe Borcean: Apare o medicină defensivă, bazată pe protocoale de diagnostic, care aduce costuri mari

Dr. Gheorghe Borcean: Apare o medicină defensivă, bazată pe protocoale de diagnostic, care aduce costuri mari

Un articol de: |

Medicina defensivă, bazată pe protocoale de diagnostic și ghiduri terapeutice, induce costuri și duce la frânarea progresului medicinei, a declarat, joi, președintele Colegiului Medicilor din România, dr. Gheorghe Borcean, prezent la deschiderea oficială a Convenției Române a Spitalelor - ROHO 2016.

Totodată, acesta a amintit că medicii sunt acuzați în general de oameni că nu le fac analizele necesare.

Citește și: Doi soți din Gorj, AMENDAȚI după un incident BIZARDe ce a murit starleta porno Olivia Nova. Șocant de la ce i s-a tras sfârșitulAccident GROAZNIC pe Şantierul Naval Tulcea! Sfârșit teribil pentru un muncitor (VIDEO)

"Constatăm azi că apare o medicină defensivă, bazată pe protocoale de diagnostic, pe ghiduri terapeutice, nu atât în interesul pacientului, cât pentru siguranța juridică a medicului. Fiecare medic, în spiritul acestei medicini defensive, este tentat să producă toate mijloacele tehnice obiectivate prin documente, înscrisuri, cu care să justifice un diagnostic și alegerea unei terapii. (...) (Medicina defensivă, n.r.) induce costuri și duce — de spaimă — la frânarea progresului medicinei. În felul acesta, nimeni nu va mai face nimic din ce nu s-a făcut până acum.

Chiar medicii înșiși se apără prin aceea că au făcut toate analizele. Puțini se apără cu aceea că au făcut consultul și că în foaia de observație clinică au înscris semnele clinice ale abdomenului acut chirurgical sau au notat frecvența respirației", a spus el, potrivit Agerpres.

Acesta a subliniat că medicina trebuie făcută "după nevoie, nu după buget", deoarece medicina "după buget" înseamnă marketing iar sănătatea nu este un produs vandabil.

Citește și: ZIUA PROTESTELOR: Mii de oameni vor lua cu asalt centrul Bucureștiului. Și țara și diaspora se ridică!Cărtărescu: Declarația 600 este o aberație fiscală și o insultă / Petiție pentru retragerea formularuluiTeribil: Bătrână de 87 de ani, moartă după ce soba din casă i-a luat foc

Borcean amintește și de importanța libertății de alegere a terapiei de către pacient.

"Se vede, astăzi, la noi, că Ministerul Sănătății a ajuns instanța finală în sănătate, acolo se spune și ce terapii se folosesc, și ghiduri, și protocoale, acolo se dau toate liniile directoare de terapie. (...)

Medicina bazată pe evidențe face statistică și spune că din 1.500 de pacienți cu o anumită boală, 1.289 au răspuns pozitiv la tratamentul cu medicamentul cutare. Foarte bine (...). Dar ceilalți peste 200 nu sunt oameni, nu sunt pacienții noștri? Ei nu trebuie să primească terapia adecvată lor? Nu este cu fiabilitate sută la sută medicina bazată pe evidențe și atunci se naște încetișor (...) medicina centrată pe pacient", a mai spus el.

Citește și: Confruntarea ROBOȚILOR: Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir anunță că i-au găsit lui Klaus Iohannis un interlocutor pe măsură (VIDEO)Ludovic Orban, după ce a fost acuzat că a făcut presiuni asupra unui membru al CNA: ”Cine spune așa ceva e dus cu capul”. Ce a declarat Valentin Jucan (VIDEO)Ceartă în direct între Traian Băsescu și Cornel Nistorescu: Cine e mincinosul mincinoșilor? (VIDEO)

 

Citeşte mai multe despre:   gheorghe borcean,   medicina alternativa
Recomandă stirea:
email
 
 
TOP 5 Eveniment