Ministerul Mediului impune o nouă taxă pentru agricultori: Fiecare produs folosit pentru a proteja culturile va fi impozitat suplimentar cu 2%

Ministerul Mediului impune o nouă taxă pentru agricultori:  Fiecare produs folosit pentru a proteja culturile va fi impozitat suplimentar cu 2%
Foto: agrointel.ro

Ministerul Mediului impune o nouă taxă de mediu, conform unei ordonanțe guvernamentale care spune că fiecare produs folosit pentru a proteja culturile va fi impozitat suplimentar cu 2%, potrivit agrointel.ro.

Taxa ar urma să fie plătită către stat de companiile de inputuri, ceea ce va duce, mai mult ca sigur la mărirea costurilor pentru fermieri.

Suma ce trebuie plătită nu este deloc mică întrucât aceste produse pentru protecția plantelor sunt deja scumpe și reprezintă, după sămânța bună, o condiție esențială pentru a obține o recoltă cât de cât.

Astfel, cele mai mari cheltuieli sunt în ani secetoși cum este și 2015, când dăunătorii sunt cea mai mare problemă, apariția și ”activitatea” lor fiind favorizată de uscăciunea din aer și de vulnerabilitatea culturilor.

Noua taxă poate duce, spun agricultorii, inclusiv  la scumpirea produselor la raft.

„Referitor la taxa de 2% pentru substanțele de protecție a plantelor, acestă taxă va produce un efect în lanț. Vor crește costurile la producător, la fermier și implicit la cumpărătorul final. Inițiatorii acestei legii nu sunt interesați de aceste efecte, pe ei îi interesează afacerea pe care reușesc să o dezvolte alții, nu ce urmări directe are asupra populației sau ce impact pot avea asupra costurilor produselor finite din România. În cazul în care acest act normativ este adoptat, cel mai afectat este fermierul, pentru că el va suporta acel 2%, producătorul de pesticide va crește prețul pentru a-și recupera cei 2%, iar noi fermierii vom fi singuri care vom suporta aceste costuri. Și așa fermierii își permit cu greu să achiziționeze substanțe de protecție a plantelor, iar dacă va trece legea și se vor scumpi nu ne vom mai permite nimic. Costurile cu tratamentele la cultura mare depind de specia cultivată și pot ajunge până la 1.000-1.500 lei la hectar”
, a declarat Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România.

Urmăriți B1TV.ro și pe