Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe                   x
Acasa Ştiri Economic „N-o să mai avem nici măcar un şurub românesc“. Absența producţiei locale obligă România să recurgă la consumul din import

„N-o să mai avem nici măcar un şurub românesc“. Absența producţiei locale obligă România să recurgă la consumul din import

Un articol de: |
Foto: expunere.com Economic

Invadarea pieţei româneşti cu mărfuri din import a fost favorizată de capacitatea tot mai slabă a industriei de a face faţă cererii interne. În acest context, producătorii autohtoni sunt dezarmaţi în faţa concurenţei externe, avertizează economiştii, potrivit adevarulfinanciar.ro.

România se bazează tot mai mult pe consumul din import, pentru că din cauza importurilor ieftine şi masive, mărfurile produse în România nu mai au loc pe piaţa românească, iar din cauza pierderii pieţei industria locală se sufocă, lăsând loc mărfurilor aduse de peste graniţă.

Citește și: Consiliul Concurenţei investighează 25 de bănci, IFN-uri şi societăţi de leasing. Vizate sunt inclusiv Unicredit Bank, BCR, Bancpost şi Raiffeisen BankPoze cu fiica lui Liviu Dragnea în sânii goi. Se iubește cu un cântăreț. FotoCine este nepoata secretă a Regelui Mihai. Are 18 ani și locuiește în FranțaPSD amenință cu pușcăria angajatorii care nu plătesc contribuțiile. Patronii vor face concedieri sau își vor închide afacerile și se vor angaja la stat

Potrivit econimiștilor, „dacă nu producem n-o să avem nici ce să vindem“ şi va trebui să ne adaptăm acestor „presiuni ale globalizării“.

Conform unui studiu, Banca Naţională arată că importurile prea ieftine şi costurile tot mai mari cu forţa de muncă „erodează capacitatea industriei locale de a face faţă cererii de consum“.

 „Ne tot întrebăm de ce industria nu face faţă importurilor. Răspunsul este «pentru că nu există».
Ce industrie mai avem noi? Mai producem utilajele, maşinile, echipamentele sau celelalte lucruri pe care le produceam odată?
Nu mai producem, în schimb ne luăm pantofi din China şi mâncare din Europa de Vest. Iar cine nu produce nu are ce să vândă, cum bine a spus un fost preşedinte al Franţei.

Citește și: ”În 2018 PSD se pregăteşte să plece de la guvernare. Aduce economia într-o stare precară şi vrea să câştige alegerile din opoziţie” Florin Cîţu face analiza bugetului pe anul viitorVrei locuința ta, fără chirie? ANAF vinde CASE IEFTINE! Când încep licitațiile și ce pași trebuie urmațiIdeile comuniste ale premierului: Tudose vrea închisoare pentru patronii care nu plătesc contribuțiile sociale ale angajaților și alte impozite

Toate astea se văd în balanţa comercială: exact alimentele şi bunurile de imediat consum sunt importate, la preţuri de dumping, în timp ce noi ne lăudăm că am exportat porumb în SUA“, a declarat Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România.

 „Sunt probleme mai vechi, nu vin de la actualul guvern, dar e oarecum interesant că pentru 5.000 de producători români nu s-a găsit spaţiul necesar pentru o consolidare fiscală, dar pentru 50.000 de multinaţionale s-a găsit“, a spus liderul patronal.

La presiunea globalizării trebuie să ne adaptăm, după cum spune fostul ministru Ionel Blănculescu, actualmente consultant de investiţii. „Acum avem 80% capital străin în România, în curând o să avem 100%, n-o să mai fie nici măcar un şurub fabricat în România. Este o realitate cruntă, dureroasă, dar este o realitate, este efectul globalizării.

Citește și: Bugetul pe 2018: Topul ministerelor în funcție de salariul mediu (FOTO)OECD: Vârsta medie de pensionare va crește cu 1,5 ani pentru bărbați și 2,1 ani pentru femeiMugur Isărescu: BNR depune eforturi pentru a face faţă atacurilor cibernetice. Nu este exclusă apariţia unei crize la nivel global

Trebuie să ne adaptăm, nu să tot demonizăm importurile şi concurenţa străină. Trebuie să ne stabilim un număr de domenii în care suntem capabili să răzbatem la nivel global. Suntem competitivi, spre exemplu, la instalaţiile pentru industria petrolieră. Mai avem câteva astfel de domenii – să le stabilim cva fiind strategice şi să ne concentrăm pe ele“, a declarat Ionel Blănculescu.

Ionel Blănculescu a mai precizat că în prezent marile economii mondiale sunt în cea de-a patra revoluţie industrială, în plină robotizare şi digitalizare a industriei. „Asta reduce costurile în asemenea proporţii încât concurenţa din economiile clasice nu are cum să le facă faţă“.

Banca Naţională a publicat un studiu potrivit căruia capacitatea producătorilor locali de a acoperi cererea de consum a fost erodată, în primul trimestru, de presiunea costurilor cu forța de muncă și de concurența importurilor la prețuri foarte scăzute.

Citește și: SALVATOR: Dobânzile la credite pentru populație, PLAFONATE sub 3%. CÂND se va produce minunea"CADOU" de la PSD: Bilete de tren mai SCUMPE către Valea PrahoveiPARADOXURILE unei economii care a luat-o RAZNA: Bucureștiul și Ilfovul, cele mai MARI SALARII și cea mai REDUSĂ CREȘTERE economică

„Creșterea înregistrată de cererea internă în trimestrul I (7,8%, variație anuală) – un record pentru perioada postcriză – s-a datorat în principal consumului populației, pe fondul majorărilor salariale operate pe parcursul anului anterior și al traiectoriei descendente a prețurilor de consum, atribuită în special celor două episoade de reducere a cotei TVA (iunie 2015 și ianuarie 2016)“, a specificat autorii studiului.

Citeşte mai multe despre:   surub,   romanesc,   absenta,   obliga,   Romania,   consum,   recurga,   import
Recomandă stirea:
email
 
 
TOP 5 Economic