Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe                   x
Acasa Ştiri Economic Prins cu minciuna: ANAF contrazice radical cifrele prezentate de Ionuț Mișa privind contribuțiile neplătite

Prins cu minciuna: ANAF contrazice radical cifrele prezentate de Ionuț Mișa privind contribuțiile neplătite

Un articol de: |

Guvernul a adoptat miercuri prin ordonanță de urgență o modificare la Codul Fiscal prin care contribuțiile trec din sarcina angajatorului în cea a angajatului. În declarațiile publice făcute imediat după această decizie, ministrul Finanțelor a argumentat necesitatea ei prin prezentarea de statistici care arătau că bugetul de stat pierde mulți bani prin faptul că  157.698 de angajatori nu au plătit contribuții sociale pentru angajații lor, aproximativ 2 milioane de persoane.

Aceste date sunt complet contrazise de către ANAF, instituție care colectează aceste contribuții, care arată că situația reală conform bazei lor de date arată că numărul firmelor cu restanțe fiscale, inclusiv contribuții și impozit pe profit, se situa însă la sfârșitul lunii septembrie la 35.750, iar cel al persoanelor fizice, inclusiv activități independente și profesii libere, la 10.943, o cifră uriaș mai mică decât ce ne spunea ministrul de Finanțe.

Citește și: Șeful Fondului Propietarea acuză numirile politice făcute de guvern la companiile de stat (FOTO)Alexandru Arșinel aruncă bomba: Stela Popescu e îngropată, a murit ieriDeclarația halucinantă a Stelei Popescu, la ultima apariție în public. Cadoul i-a căzut din mână, apoi a spus:CONSPIRAŢIA LEILOR: Prăbușirea monedei naţionale pusă de Tudose pe seama unei RĂZBUNĂRI orchestrate de BNR

"La data de 30 septembrie 2017, există 157.698 de angajatori care nu au plătit contribuții sociale pentru angajații lor. Numărul angajaților aferent acestor companii este de 2,076 milioane. Este o pondere foarte mare a celor care pînă acum evitau plata contribuțiilor sociale ale angajatului către bugetul de stat. Măsura va fi completată cu introducerea sancțiunii de evaziune fiscală și realizarea unui dosar penal în momentul în care angajatorul face reținere la sursă și refuză să plătească mai departe către statul român și bugetul de stat contribuțiile reținute angajatului”, ne spunea ministru, miercuri.
Datele ministrului, în ce privește numărul de firme și, prin consecință, și în ce privește numărul de angajați, sunt departe de informațiile privind situația datornicilor, actualizate trimestrial de ANAF. Astfel, la 30 septembrie, aceeași dată menționată și de ministru, 35.748 de firme înregistrau restanțe la una sau mai multe dintre categoriile: bugetul de stat, asigurări sociale, asigurări de sănătate și asigurări de șomaj, scrie profit.ro.

Consultanții fiscali au primit din start cu scepticism cifrele prezentate datele ministrului, iar acum aceștia arată că ministrul pentru a își motiva decizia cel mai probabil a numărat de zece de ori aceeași oameni cu datorii.

"Cifra include restanțele repetitive (aceeași firmă înregistrează restanțe lună de lună, pentru aceeași angajați). Probabil că unele din aceste 2 milioane sunt numărate de zeci de ori, de aceea sunt așa de multe... Astept ca ANAF/MF să confirme sau să infirme această afirmație. Ar fi foarte util să se comunice numărul real de persoane (nu de intrări) și deasemenea să știm câte din acestea sunt de fapt angajate chiar la firme de stat. Cred că vehicularea unor astfel de cifre este foarte periculoasă pentru că se creează senzația că o mare parte din antreprenori sunt hoți, ceea ce este extrem de nedrept...", a scris într-o postare pe Facebook Gabriel Biriș, partener la firma de avocatură Biriș Goran.

Citește și: Mihai Tudose anunță o nouă ordonanță privind fiscalitatea: Ce mai pregătesc acum guvernanțiiNu-i convine salariul de mii de euro. Grindeanu se plânge că se ceartă cu nevasta din cauza banilor de la ANCOMVești proaste pentru români! Euro și ROBOR au crescut din nou

Consultatul fiscal spune că ministrul probabil a folosit aceleași strategii ca și în cazul în care a ieșit public cu datele despre bănci care nu plătesc profitul, punând și instituții de mult închise și adaugând la grămadă tot ce a fost datorie la un moment fără a venit cu ceva actualizat.

"E exact așa cum au făcut când au dat lista aia cu băncile care nu plătesc profit, de erau și Banca Turco-Română și Columna și toți morții. E posibil să-i fi inclus pe toți care au apărut restanțieri la un moment dat. Pe declarația 112 nu au posibilitatea să potrivească CNP-urile. Dacă o firmă are restanțe luna asta și are 1.000 de angajați, iar luna următoare aceeași firmă are din nou restanțe, ei numără 1.000  plus 1.000. În momentul în care dai astfel de cifre, creezi impresia că gradul de neconformare este mult mai mare și frustrezi oamenii, pentru că cei mai mulți chiar fac eforturi să-și plătească toate datoriile", a precizat Biriș.


 

Citește și: Unii pensionari pot cere recalcularea pensiilor de joiRomânia a primit 31 de milioane de dolari, în șase luni, datorii de la alte țăriImpozitarea progresivă, cerută de la BNR: "Cota unică a crescut corupția și evaziunea"

Recomandă stirea:
email
 
 
TOP 5 Economic