Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe                   x
Acasa Ştiri Economic Raport BNR: Unde au fost plasate rezervele României în 2015 de către oamenii lui Isărescu

Raport BNR: Unde au fost plasate rezervele României în 2015 de către oamenii lui Isărescu

Un articol de: |
foto: ordineazilei.ro Economic

Rezervele României au luat diferite direcții în 2015, printre care diferite bănci centrale și comerciale și Banca Angliei, în contextul în care nici la capitolul randamente nu stăm prea bine, arată hotnews.ro.

Membrii Comitetului de Administrare a Rezervelor Internaționale din cadrul BNR (CARI), 11 la număr, au obținut randamente de 0,004% în cazul euro și de 0,19% în cazul dolarului american în urma fructificării rezervelor Băncii Centrale.

Citește și: Consiliul Concurenţei investighează 25 de bănci, IFN-uri şi societăţi de leasing. Vizate sunt inclusiv Unicredit Bank, BCR, Bancpost şi Raiffeisen BankBiserica Ortodoxă explică de ce Regele Mihai va fi înmormântat pe întunericPoze cu fiica lui Liviu Dragnea în sânii goi. Se iubește cu un cântăreț. FotoPSD amenință cu pușcăria angajatorii care nu plătesc contribuțiile. Patronii vor face concedieri sau își vor închide afacerile și se vor angaja la stat

Drept este ca indicele Merrill Lynch a fost negativ anul trecut petru euro (-0.12%) și de 0,15% pentru dolar, ceea ce ar însemna că arbitrajiștii din BNR au făcut o treabă mai bună, arată jurnaliștii de la HotNews.

Cu toate acestea, apare nedumerirea cu privire la locul în care oamenii lui Isărescu au plasat rezervele țării în 2015.

În ceea ce privește aurul, BNR avea depozitat aur în valoare de 8,676 miliarde de lei la 31 decembrie 2015, potrivit raportului anual al Băncii. Acesta este singurul depozit major, de 60%, care este constituit în afara țării, restul aurului fiind în România. Cu toate că nu se specifică unde anume este depozitat acest aur, surse din BNR au confirmat pentru hotnews.ro că s-ar afla în subsolul Băncii Angliei.

Citește și: ”În 2018 PSD se pregăteşte să plece de la guvernare. Aduce economia într-o stare precară şi vrea să câştige alegerile din opoziţie” Florin Cîţu face analiza bugetului pe anul viitorVrei locuința ta, fără chirie? ANAF vinde CASE IEFTINE! Când încep licitațiile și ce pași trebuie urmațiIdeile comuniste ale premierului: Tudose vrea închisoare pentru patronii care nu plătesc contribuțiile sociale ale angajaților și alte impozite

Cât despre depozitele din băncile centrale, peste jumătate de miliard de lei a fost depozitat la Banca Japoniei. Alți 271,249 de milioane de lei se află la un depozit la vedere de la o bancă centrală din UE.

Poziția "depozite la vedere instituții internaționale" cuprinde disponibilul de la Banca Reglementelor Internaționale, "banca centrală" a băncilor centrale, în suma de 624.000 lei.

Depozitele la termen la bănci centrale includ și depozitele constituite la o bancă centrală din UE, anume 6,74 miliarde de lei, iar depozitele la termen în instituții internaționale includ depozitele constituite la o instituție financiară din afara Uniunii Europene, anume 2,9 miliarde de lei.

Citește și: Bugetul pe 2018: Topul ministerelor în funcție de salariul mediu (FOTO)OECD: Vârsta medie de pensionare va crește cu 1,5 ani pentru bărbați și 2,1 ani pentru femeiMugur Isărescu: BNR depune eforturi pentru a face faţă atacurilor cibernetice. Nu este exclusă apariţia unei crize la nivel global

"Pe parcursul anului 2015, într-un climat economico-financiar complicat, definit de un ansamblu de provocări complexe și un grad ridicat de incertitudine, Comitetul de administrare a rezervelor internaționale și Consiliul de administrație au considerat oportună extinderea gamei activelor eligibile pentru tranzacționare în cadrul activității de administrare a rezervelor internaționale ale României-prin aprobarea de noi valute și emitenți pentru investire-în vederea diversificării riscurilor și creșterii rentabilității așteptate a portofoliilor BNR. S-a optat pentru ajustarea mai activă a compoziției valutare a rezervelor și realocarea portofoliilor dinspre numerar, depozite la termen și instrumente de datorie emise de agenții guvernamentale către titluri de stat și instrumente de datorie emise de instituții supranaționale", potrivit raportului anual al BNR.

În condițiile în care moneda euro și-a menținut ponderea dominantă în totatul rezervelor valutare în 2015, următoarea poziție fiind a dolarului american, veniturile totale din administrarea rezervelor valutare au scăzut de la 53 de milioane de euro la 9 milioane de euro.

"Determinarea structurii valutare are la bază criteriul asigurării echilibrului între activele și pasivele valutare ale statului. De asemenea, sunt avute în vedere necesarul de lichiditate pe termen scurt și mediu în diverse valute, analize cantitative de tip risc/randament, analize calitative și altele. Deciziile se pot lua prin consens sau vot", a explicat un membru al CARI, într-un interviu pentru hotnews.ro.

Citește și: SALVATOR: Dobânzile la credite pentru populație, PLAFONATE sub 3%. CÂND se va produce minunea"CADOU" de la PSD: Bilete de tren mai SCUMPE către Valea PrahoveiPARADOXURILE unei economii care a luat-o RAZNA: Bucureștiul și Ilfovul, cele mai MARI SALARII și cea mai REDUSĂ CREȘTERE economică

Cu toate acestea, se pare că BNR nu urmărește profitul, cu stabilitatea prețurilor, motiv pentru care a mizat pe practicarea unui management orientat către identificarea și valorificarea oportunităților apărute pe piețele financiare internaționale, care să nu pericliteze însă obiectivele BNR privind siguranța și lichiditatea investițiilor.  

"S-a optat pentru ajustarea mai activă a compoziției valutare a rezervelor și realocarea portofoliilor dinspre numerar, depozite la termen și instrumente de datorie emise de agenții guvernamentale către titluri de stat și instrumente de datorie emise de instituții supranaționale", se mai arată în raport.

Citeşte mai multe despre:   economie,   BNR,   Mugur Isarescu,   rezerve nationale,   banci
Recomandă stirea:
email
 
 
TOP 5 Economic