Reacția lui Mugur Isărescu după ce ministrul Finanțelor a acuzat că mai multe bănci ar fi avut intenţionat pierderi: Păi asta e chestie de glumit cu ea?

Reacția lui Mugur Isărescu după ce ministrul Finanțelor a acuzat că mai multe bănci ar fi avut intenţionat pierderi: Păi asta e chestie de glumit cu ea?

Guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu, îi răspunde ministrului Finanțelor, Ionuț Mișa, a făcut acuzații foarte grave la adresa băncilor. Șeful de la Finanțe a afirmat recent că mai multe bănci ar fi avut intenţionat pierderi, că să nu plătească impozit pe profit în România.

“Din cele 46 de bănci existente în România, 31 nu au plătit impozit pe profit în ultimii cinci ani, iar 15 au plătit.(…) Cea mai mare pondere a acestor pierderi generate la nivelul acestor bănci este din cauza transferului de NPL (n.r. credite neperformante)”, a declarat Mișa.

MugurIsărescu susține, în acest context, că declarațiile ministrului sunt superficiale, informează Știrile Pro TV.

“Sprijinim Ministerul de Finanţe pe căile pe care le avem noi la dispoziţie prin actul de supraveghere. Dacă din actul de supraveghere ne rezultă date care arată că unele operaţiuni s-au făcut în afară sau la limita legii sau în afară legii sau dincolo de lege suntem primii care informăm. De-a lungul timpului, multe, am sesizat şi organele de justiţie. Sunt diverse. (…) O spun cu amărăciune. De fiecare dată în toate dezbaterile care apar, oameni care nu că nu sesizează ce e activitatea bancară, dar nici nu se pregătesc. Se vine cu acuze din astea superficiale, că băncile fac, că băncile dreg. Noi nu le apărăm. Noi spunem ce protejăm. Protejăm cele 10 milioane de conturi bancare, cele 10 milioane de români care ţin banii în bănci. Păi asta e chestie de glumit cu ea?”, a declarat guvernatorul BNR.

Comisia economică a Senatului a cerut Guvernului lista băncilor care nu au plătit profit în ultimii ani, dar şi pe cea a instituţiilor financiare nebancare sau a recuperatorilor de creanţe aflaţi în aceeaşi situaţie.

Deocamdată, nici una dintre bănci ori asociaţiile care le reprezintă nu au răspuns acestor acuzații.

Urmăriți B1TV.ro și pe