România lipsei de chef de muncă: La Vaslui, 40.000 de angajați la 90.000 de asistați sociali

România lipsei de chef de muncă: La Vaslui, 40.000 de angajați la 90.000 de asistați sociali

Guvernul României se laudă cu creșterea economică care ar fi atins cifre peste prognoză, dar uită să menționeze una din gravele probleme care ar putea să afecteze economia pe viitor. Această creștere se bazează pe consum, dar avem o lipsă gravă de forță de muncă.

România e depopulată, migraţia continuă, natalitatea scade, declinul demografic continuă. În plus, multe persoane, în special din mediul rural sau județele mai sărace, preferă să trăiască doar din ajutorul social sau din șomaj și refuză să accepte orice loc de muncă afirmând că nu sunt bine plătite și preferă să trăiasca din puținii bani primiți ca ajutor de la stat decât să muncească.

Astfel s-a ajuns la situații incredibile precum în județul Vaslui unde prefectura a anunţat oficial în această primăvară că judeţul are 40.000 de angajaţi la 90.000 de asistaţi social, adică mai mult decât dublu, scrie știrileprotv.ro.

Jurnaliștii de la sursa menționată care au analizat aceste date au observat la fața locului că oamenii refuză să mai lucreze ca zilieri în agricultură și se mulțumesc cu puținii bani de stat. Astfel, nu doar ei suferă ci și investitorii din domeniu care nu își găsesc forță de muncă.

"Am un lot de vie pentru care am căutat cetăţeni pe raza comunei care sunt interesaţi să catige un ban pentru activităţile agricole. Sunt puţine persoane interesate, preferă să stea acasă", susține un agricultor din comuna ieșeana Bârnova.

În această comună, ziua de lucru la câmp se plăteşte cu 50 de lei, dar sunt oameni dispuşi să le dea zilierilor chiar şi 120, plus 3 mese pe zi. Cine vrea cu adevărat să muncească ar putea câştiga cel puţin 1.000 de lei lunar. Din ajutoarele sociale, adică venitul minim şi alocaţiile copiilor, se poate ajunge la 500 sau chiar 700 de lei, fără să ridici un deget.

De altfel, cererea celor de la știrileprotv.ro și premierul Mihai Tudose a avut un punct de vedere în privinţa deficitului naţional de forţă de muncă şi despre migraţia forţei de muncă spre alte ţări.

"Guvernul nu poate rezolva această criză decât creând locuri de muncă bine plătite, creând condiţii pentru creşterea competivităţii, în fapt, dacă ne uităm la cifre, faţă de anul trecut când au plecat 210.000 de români, anul ăsta au plecat mai puţini, deci încep să vadă românii că e bine să stea acasă", a afirmat Mihai Tudose.

Rămâne de văzut acum și că autoritățile iau măsuri pentru a rezolva situația înainte să ne trezim într-o situație în care nimeni nu mai muncește, iar statul va intra în incapacitate de plată.

Urmăriți B1TV.ro și pe