Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe                   x
Acasa Ştiri Economic România şi Grecia vor un lanţ de terminale pentru transportul gazului natural lichefiat în zona Mării Negre

România şi Grecia vor un lanţ de terminale pentru transportul gazului natural lichefiat în zona Mării Negre

Un articol de: |

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, a propus partenerilor eleni ca sectorul energetic să devină o prioritate absolută pentru ambele ţări, iar unul dintre proiectele care ar putea avea mari şanse de reuşită este realizarea unor terminale de GNL şi transportul acestora în statele din zona Mării Negre.

Declaraţia preşedintelui CCIR a fost făcută joi în cadrul conferinţei „Parteneriat de afaceri - noi perspective de colaborare eleno - română pe plan economic”, organizat la Camera de Comerţ şi Industrie a României  în parteneriat Ambasada Republicii Elenă la Bucureşti - Biroul pentru Afaceri Economice Comerciale, alături de Camera de Comerţ Bilaterală Eleno - Română, la care a participat şi Dimitrios Mardas, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

Citește și: ”În 2018 PSD se pregăteşte să plece de la guvernare. Aduce economia într-o stare precară şi vrea să câştige alegerile din opoziţie” Florin Cîţu face analiza bugetului pe anul viitorE mort, dar Oana Zăvoranu stă cu el în casă. Primele imaginiIonuț Gologan a părăsit 'Închisoarea Iadului'. Anunțul avocatului Vrei locuința ta, fără chirie? ANAF vinde CASE IEFTINE! Când încep licitațiile și ce pași trebuie urmați

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, Mihai Daraban, şi-a exprimat optimismul referitor la potenţialul de revigorare a relaţiilor economice dintre cele două state. În ciuda crizei economice, schimburile comerciale s-au menținut în jurul valorii de 1,445 miliarde euro, cu o structură relativ echilibrată a importurilor și exporturilor și cu un sold negativ pentru România de numai 3,98 milioane euro..

„Am discutat cu domnul ministru despre posibilitatea ca sectorul energetic să devină prioritate absolută, referitor atât la securitatea energetică a României și Greciei, cât și a întregii zone,” a subliniat președintele CCIR în deschiderea evenimentului.

Citește și: Ideile comuniste ale premierului: Tudose vrea închisoare pentru patronii care nu plătesc contribuțiile sociale ale angajaților și alte impoziteBugetul pe 2018: Topul ministerelor în funcție de salariul mediu (FOTO)OECD: Vârsta medie de pensionare va crește cu 1,5 ani pentru bărbați și 2,1 ani pentru femei

În domeniul energetic, Mihai Daraban a propus valorificarea infrastructurii portuare grecești pentru realizarea unui lanț de terminale care să asigure transportul gazului natural lichefiat în zona Mării Negre, alături de deja tradiționala conlucrare în turism. Acesta s-a referit și la perspectivele oferite de proiectele comune din domeniul navigației, prin valorificarea Coridorului dunărean pentru țările fără ieșire la mare din Europa Centrală.

„Există foarte multe premise pentru o apropiere mai mare între firmele noastre (…), dacă profităm de infrastructura și de piețele specifice fiecărei țări”, a punctat Preşedintele CCIR.

La rândul său, Dimitrios Mardas, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe a declarat că „nu numai domeniile tradiționale fac obiectul colaborării bilaterale, ci și industriile, inovative, start-upurile, afacerile de dimensiuni mai mici. Este nevoie de mai multe contacte de afaceri în domeniile menționate, reprezentative atât pentru componența delegației elene participante la forum, cât și pentru evoluția relațiilor bilaterale, în general. Grecia va deveni curând un hub logistic, ținând cont de foarte buna poziție geostrategică pe plan internațional, și, mai ales, de rolul portului Pireu aflat în curs de privatizare, care va influența comerțul, producția și întreaga dezvoltare economică”.

Citește și: Mugur Isărescu: BNR depune eforturi pentru a face faţă atacurilor cibernetice. Nu este exclusă apariţia unei crize la nivel globalSALVATOR: Dobânzile la credite pentru populație, PLAFONATE sub 3%. CÂND se va produce minunea"CADOU" de la PSD: Bilete de tren mai SCUMPE către Valea Prahovei

„Am decis împreună cu Camerele de Comerț să organizăm, până la sfârșitul anului, o reuniune de afaceri dedicată firmelor din domenii moderne, afacerilor noi care vor să se dezvolte în cadrul relațiilor bilaterale”, a adăugat Secretarul de Stat elen.

În prezent pe teritoriul ţării noastre îşi desfăşoară activitatea 6357 companii cu capital integral grecesc. Conform datelor ONRC, capitalul social subscris grec, în martie 2016, a fost de 1,77 mld. Euro, ocupând astfel poziţia 6 în ierarhia investitorilor străini din România.

Principalele produse care fac obiectul schimburilor comerciale sunt:

Citește și: PARADOXURILE unei economii care a luat-o RAZNA: Bucureștiul și Ilfovul, cele mai MARI SALARII și cea mai REDUSĂ CREȘTERE economicăS-a aflat TOTUL! Zece MĂSURI DE AUSTERITATE, pregătite de GUVERNUL TUDOSE pentru 2018Consecințele creșterii ROBOR: Primăriile vor plăti dublu creditele luate. Cazul Târgu Jiu

Export: metale comune şi articole metalice, maşini şi aparate electrice, produse minerale, animale vii şi produse ale regnului animal.

Import: metale comune şi articole metalice (profile de aluminiu), maşini şi aparate electrice, materiale plastice şi articole din cauciuc, produse ale industriei chimice, produse vegetale.

Conform celor mai recente date ANAT, litoralul grecesc rămâne în topul preferinţelor românilor, devansând chiar şi Bulgăria, fiind urmat în clasament de litoralul din Turcia.

Citește și: INTOLERABIL: România, cândva grânarul Europei, importă cereale din Bulgaria și UngariaSemnal de alarmă. Consiliul miniștrilor de Finanțe din UE cere României să ia rapid măsuri de corecție a deficituluiContractul centurii ocolitoare de la Comarnic, acordat unei firme de apartament.  INCREDIBIL pentru ce sumă!

 

Citeşte mai multe despre:   camera de Comert,   mihai daraban,   gaz lichefiat,   Grecia
Recomandă stirea:
email
 
 
TOP 5 Economic