Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe                   x
Acasa Ştiri Economic Se schimbă legea pensiilor. Crește venitul persoanelor care vor ieşi la pensie anticipat. Ministrul Muncii: Din păcate, nu a fost făcut un calcul de impact bugetar (VIDEO)

Se schimbă legea pensiilor. Crește venitul persoanelor care vor ieşi la pensie anticipat. Ministrul Muncii: Din păcate, nu a fost făcut un calcul de impact bugetar (VIDEO)

Un articol de: |
Foto: pensiata.ro Economic

Veste importantă pentru milioane de români. Se schimbă legea pensiilor. Principala modificare vizează modul de la calcul al pensiei celor care aleg pensionarea anticipată parţială, informează B1 TV.

Persoanele care vor ieşi la pensie anticipat, primesc o veste bună. De pe 17 august, venitul lor va crește, asta pentru că a intrat în vigoare legea care modifică sistemul unitar de pensii publice.

Citește și: România detronează Franţa la producţia de PORUMB: Suntem primii din Europa! S-a găsit soluția să nu mai moară nimeni la metrou. Guvernul: în 2018 se rezolvă problemaUn vasluian și-a prins nevasta goală în braţele primarului. Scuza femeii este fabuloasăCurentul electric, OPRIT vineri în zone din București, Ilfov și Giurgiu. Vezi ce străzi sunt afectate

Noua lege prevede că de acum înainte cuantumul pensiei anticipate parţiale se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, prin diminuarea acestuia în raport cu stagiul de cotizare realizat şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare.

Aşadar, persoanele care în acest moment, au drept de pensionare anticipată parţială, vor avea o pensie mai mare decât cea la care ar fi avut dreptul acum.

Potrivit legii pensiilor, pot cere pensionarea anticipată parţială cei care mai au cel mult cinci ani până la împlinirea vârstei standard de pensionare şi care au realizat stagiul compet de cotizare sau l-au depăşit cu cel mult opt ani.

Se schimbă legea pensiilor. Crește venitul persoanelor care vor ieşi la pensie anticipat. Ministrul Muncii: Din păcate, nu a fost făcut un calcul de impact bugetar

Citește și: Bloomberg, despre România: Deși are cea mai mare creştere economică din Europa, în spatele ei se ascunde cea mai apăsătoare sărăcieIncredibil! Cu cât CREȘTE RATA LA CREDITELE ÎN LEI?! BNR a anunțat noul indice ROBOR"Creșterea salarială promisă de Guvern NU VA AVEA LOC!"

Într-o intervenție telefonică în cadrul Știrilor B1 TV, ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, a declarat că încă nu s-a calculat ce imăpact bugetar va avea această măsură.

”Sunt două proiecte de lege: unul pentru persoanele care sunt condiții grele din minerit și unul despre pensionarea anticipată parțială. Din păcate, nu a fost făcut un calcul de impact bugetar. Acesta e primul lucru pe care trebuie să îl scot în evidență. Practic, noi am constatat că proiectele au fost promulgate și în acest moment, împreună cu ministerul de Finanațe, vom încerca să vedem care este impactul acestor legi. Ele, practic, se adaugă unor alte măsuri care vor determina recalculări în întreg sistemul de pensii. Pe de o parte, eu înțeleg foarte clar că sunt persoane care au avut condiții foarte grele de lucru. Pe de altă parte, trebuie să recunosc că orice măsuri care determină pensia anticipată sau nu înurajează cotizarea la sistemul de pensii sunt niște măsuri care vor contribui la șubrezirea sistemului de pensii”, a declarat Dragos Pîslaru.

Citește și: Lucrurile SCAPĂ DE SUB CONTROL: Inflația explodează, CRESC dobânzile și ratele. "Puneti-vă centurile, ne prăbușim!" ZERO lei pentru Pasajul de la Domnești în 2018, deși are contractul semnat de peste șapte luniPrețurile gazelor naturale a crescut vertiginos după explozia de la cel mai mare hub din Austria

Întrebat dacă în urma acestei măsuri va crește numărul celor care vor dori să se pensioneze anticipat, ministrul a răspuns: „Firește, am fost pe stradă oprit de o persoană care m-a întebat dacă e adevărat că poate ieși mai repede la pensie. În România, neavând nici o interoperabilitate foarte bună a bazelor de date, ai situații în care oamenii ies la pensie, iau beneficiile din pensie și lucrează la gri, la negru, în continuare fără niciun fel de problemă”.

”Noi vorbim la Consiliul European, la întâlnirile cu toți ceilalți miniștri ai Muncii, despre importanța îmbătrânirii active și a faptului că avem din ce în ce mai mulți vârstnici care, pe de o parte trebuie ținuți în câmpul de muncă, pe de altă parte, încurajați să contribuie și după ce se pensionează, și la noi, în România, se iau măsuri prin care ne pensionăm anticipat. Deci suntem într-un contratimp complet”, a mai spus Dragos Pîslaru.

Recomandă stirea:
email
 
 
TOP 5 Economic