Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe                   x
Acasa Ştiri Economic Standard pentru EST: Mai PROST, mai SCUMP, mai REVOLTĂTOR! O campanie ce compară în laborator calitatea produselor din Vest pentru Est. Verdict: CRIMĂ!  

Standard pentru EST: Mai PROST, mai SCUMP, mai REVOLTĂTOR! O campanie ce compară în laborator calitatea produselor din Vest pentru Est. Verdict: CRIMĂ!  

Un articol de: |

O nouă campanie a Știrilor PRO TV, "Standard pentru est?", testează în laborator diverse produse luate din Occident, comparând, cu cele similare de pe piața românească.
Este un demers jurnalistic bazat pe demonstratii edificatoare, pe care nici o autoritate publică de la noi nu l-a demarat, în ciuda faptului că țări precum Cehia, Polonia, Ungaria sau Bulgaria au protestat deja la Consiliul Europei pe această temă.
 

România consumă. Mult și prost. Emisiunea citată a invitat pentru început 5 consumatori români să testeze produse similare, fără să știe care sunt cele din vest și care pentru est, în condițiile în care era vorba de același brand, ambalaj și, teoretic, calitate. La testul de gust au câștigat produsele vândute afară.

Demersul jurnalistic a continuat la specialiștii în Chimie Alimentară de la Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor din Galați, cea mai prestigioasă instituție de acest fel de la noi.
Chimiștii au găsit în primul rând diferențe de structură, la tipul de cascaval rondele. Abia apoi urmeaza gustul. Raportat la gust, produsul vândut la noi - în speță, rondele de cașcaval - este mai dulceag, în timp ce produsul de la nemți e puțin mai amărui și mai astringent, semn al unei maturări mai îndelungate.

Citește și: Previziuni SUMBRE: ”BITCOIN o să se PRĂBUŞEASCĂ total și o să fie UITAT”Andra, anunț după 10 de căsnicie. Din păcate, e adevăratGFR, contract de sute de mii de lei de la Compania Naţională a Uraniului

Comparația făcută știintific include și o analiză organoleptică minuțioasă: un eșantion de 20 de persoane, care gustă rând pe rând, diverse produse, fără să știe proveniența și apoi completează un formular din care să se vadă eventuale diferențe de gust și aspect, semnalate de fiecare subiect în parte.

Specialiștii spun că cele două produse au la bază procese tehnologice diferite, ceea ce ar putea sa însemne inclusiv că tehnologia de producție folosită pentru Germania este una mai scumpă, dar și o maturare făcută diferit. Există indicii că la produsul de la noi producătorul a introdus o serie de enzime care pot grăbi procesul de maturare, dar care scad evident costurile de producție. Nu în ultimul rând e vorba de un lapte diferit în cele două probe.

Calitate mai proastă cu ce preț? Brânza analizată chimic se vinde în România într-un săculeț cu 4 bucăți, în total 80 de grame, și costă în medie 5,6 lei, echivalentul a 1,28 euro. În Germania și Franța săculeții au 12 sau 18 bucățele și prețurile urcă la peste 3 și respectiv 5 euro. În final a rezultat că produsul din Vestul Europei se vinde cu 14,35 euro kilogramul, în timp ce la români este ajunge la 15,9 euro! Deci și mai prost și mai scump!

Citește și: CEA MAI MARE firmă de construcţii, în COLAPS! MII de locuri de muncă, ÎN PERICOLÎNDRĂZNEȘTE SĂ CREZI! Carburanţii s-au SCUMPIT masiv în România, de la începutul anului. Taxele către stat reprezintă mai mult de jumătate din preţSurse: Formularul 600 va fi MODIFICAT! Guvernul Dăncilă va trebui să corecteze EROAREA Guvernului Tudose

Producătorul internațional contactat a confirmat că sunt de fapt două produse cu două rețete diferite.

O controversă privind dublul standard la produsele europene a avut loc și în 2011. Reprezentanții Comisiei Europene au afirmat public că atâta timp cât e respectată legislația UE privind etichetare și siguranță, produsele pot diferi de la o țară la alta.

În 2017 a venit rândul autorităților din Cehia, Ungaria, Polonia și Bulgaria să protesteze pentru standardele diferite și discriminatorii existente pe piață.

Citeşte mai multe despre:   standard dublu,   produse europene,   UE,   produse alimentare
Recomandă stirea:
email
 
 
TOP 5 Economic