Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe                   x
Acasa Ştiri Eveniment Andrei Pleșu: Valul continental de euroscepticism, ţâfnă locală şi saţietate faţă de birocraţia bruxelleză va provoca o reacţie în lanţ - tot mai multe ţări membre vor lua calea referendum-urilor

Andrei Pleșu: Valul continental de euroscepticism, ţâfnă locală şi saţietate faţă de birocraţia bruxelleză va provoca o reacţie în lanţ - tot mai multe ţări membre vor lua calea referendum-urilor

Un articol de: |
Foto: aktual24.ro Eveniment

Andrei Pleșu vorbește despre Brexitul din Marea Britanie, precizând, că efectele sale încep să se vadă.

Andrei Pleșu este de părere că în urma situației din Regatul Unit, asistăm la “un policrom delir analitic, la un amestec de cutremur şi bîlbîială, de apocalipsă şi resemnare”.

Citește și: IMAGINI EMOȚIONANTE. În genunchi și în lacrimi, românii și-au luat adio de la Regele Mihai (GALERIE FOTO)Salariu de excelență pentru Ciprian Sfichi, polițistul lovit cu sabia în cap de un interlop. Cati bani primeste'Îmi iubesc soțul dar are tot felul de fantezii, iar eu nu sunt genul ala de fata. Ultima data m-a ingramadit când...'"Voi merge pe lângă tren!" Principele Nicolae nu a fost primit în Trenul Regal care transportă sicriul cu trupul Regelui (VIDEO)

„Am încercat şi eu, ca toată lumea, să-mi sistematizez gîndurile. Într-o primă fază, cea a perplexităţii, a prevalat pesimismul. Valul continental de euroscepticism, ţîfnă locală şi saţietate faţă de birocraţia bruxelleză va provoca o reacţie în lanţ (care a şi început deja): tot mai multe ţări membre vor lua calea referendum-urilor. Vom fi năpădiţi de multiple dificultăţi economice, financiare, legislative şi politice. Se vor înmulţi tensiunile interstatale, se vor înteţi naţionalismele şi Europa se va fărîmiţa în „centre de influenţă” în luptă pentru supremaţie, devenind, cum profeţise Jacques Delors, un fel de OZN, mai exact un OPN („Unidentified Political Object”). Mai lipseşte alegerea lui Donald Trump la preşedinţia Statelor Unite şi lumea intră în derivă. Caz în care, vorba lui Cioran: „Nu avem nici un motiv să-i invidiem pe cei care vin după noi”. George Friedman (Stratfor) nu ezită să anticipeze eventuale războaie, de altă croială decît cele „tradiţionale”. Am revenit, deci, în punctul în care ne aflam înainte de constituirea Uniunii Europene, cu toate daunele colaterale ale unui experiment ratat”, a declarat Andrei Pleșu, potrivit Adevărul.

Andrei Pleșu adaugă că este cazul să nu trecem „ca gîsca prin apă, să reflectăm calm dar tenace asupra cîtorva chestiuni de principiu”.

„1. Motivaţia votului Brexit nu poate fi, de vreme ce e o decizie „populară”, una de ordin tehnic. Alegătorul obişnuit nu e expert nici în finanţe, nici în legislaţie, nici în subtilităţile de aparat ale Uniunii Europene.

Citește și: TERIBIL! Accident grav în Brașov, pe DN11. Patru persoane au murit! (FOTO, VIDEO)"ȘEFII" șefului statului: Fotografie rară cu PĂRINȚII lui Iohannis (FOTO)AMABILITATEA E PERICULOASĂ! A cedat locul în autobuz unei femei în vârstă și un ”cor” de băbuțe i-au sărit în cap

2. Practica referendum-ului e de o riscantă ambiguitate. Nu se pot lua hotărîri în domenii de competenţă specifice, în probleme care presupun profesionalism, viziune, preocupare avizată pentru binele comunitar, pe bază de hei-rup „majoritar”.

3. E nevoie de mai mult realism, de pragamatism, de o coeziune care să se bizuie şi pe altcevat decît pe litera tratatelor, pe administraţie contabilă, pe vorbărie cochetă”, a spus Andrei Pleșu.

 

Citește și: Noi suntem români! Conaționali OPRIŢI LA AEROPORT fiindcă aveau tot PORCUL în bagaje: “Pune înapoi cârnatul!!”Patriarhul Daniel ne-a certat că nu-i gata Catedrala Neamului, chiar la începutul slujbei de înmormântare a Regelui MihaiCriminala de la metrou stă izolată, într-o celulă specială. Magdalena Șerban, ținută în condiții de maximă securitate!

 

 

 

Citește și: Ultimul drum al ultimului Rege. Zeci de mii de oameni au scandat ”Jos comunismul!” și ”Monarhia salvează România!” (VIDEO, GALERIE FOTO)EMOȚIE MAXIMĂ la înmormântarea Regelui Mihai: Principele Nicolae, DEVASTAT de durere...Dezvăluiri șoc despre criminala de la metrou: Unde a locuit şi ce scrie în fișa sa psihologică

Citeşte mai multe despre:   Andrei Plesu,   brexit,   referendum
Recomandă stirea:
email
 
 
TOP 5 Eveniment