Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe                   x
Acasa Ştiri Eveniment #Bac2016. Greșeală majoră în baremul de corectare de la Psihologie. Eroarea celor care au conceput subiectele i-ar putea costa 30 de sutimi pe elevi

#Bac2016. Greșeală majoră în baremul de corectare de la Psihologie. Eroarea celor care au conceput subiectele i-ar putea costa 30 de sutimi pe elevi

Un articol de: |
foto: libertatea.ro Eveniment

Ca în fiecare an, în subiectele de la examenul de Bacalaureat s-a strecurat câte o greșeală. De data aceasta, este vorba despre o gafă făcută la proba Psihologie, gafă care îi poate costa pe elevi 30 de sutimi, potrivit evz.ro.

Descoperirea a fost făcută de o profesoară de Psihologie, care, după ce a descoperit eroarea făcută de cei care au conceput subiectele din acest an, a contactat jurnaliștii de la Evenimentul Zilei, din dorința de a o face publică.

Citește și: După ce și-au ținut copii nemâncaţi, în frig şi le-au interzis să meargă la şcoală, doi părinți din Brașov au fost arestați preventivScrisoarea trimisă de asasina de la metrou cu două luni înaintea comiterii crimeiMărturiile zguduitoare ale călătorilor aflați în metrou când Alina Ciucu a fost ucisă. 'Tata, s-a simțit cum a trecut trenul peste ea'Fostul ministru Gabriel Berca, condamnat definitiv la 2 ani de închisoare cu executare

Subiectul în cauză: "Bucuria explozivă, manifestată preț de câteva minute de un elev care tocmai a aflat că a obținut o notă mare la examenul de bacalaureat, face parte din categoria: a. sentimentelor, b. afectelor, c. emoțiilor curente, d. dispozițiilor afective". Grila cu probleme are numărul 10.

Potrivit profesoarei de Psihologie, răspunsul corect este, de fapt, o combinație între punctul "b." și punctul "c.", și nu "b.", așa cum spune baremul de corectare.

"De vină este formularea ambiguă. În grilă se specifică «preț de câteva minute», însă «afectele» durează doar câteva secunde, trăirea afectivă dispare brusc. Ceea ce este ciudat", a explicat profesoara.

Citește și: Klaus Iohannis critică activitatea Parlamentatului privind justiția: Modificări prea ample și prea în vitezăULTIMA ORĂ: CE i-au facut colegele de celulă CRIMINALEI de la metrou? S-a intervenit DE URGENȚĂ! “Dorel” a asfaltat o baltă în Călărași (VIDEO)

Afirmația profesoarei este susținută și de un manual de Psihologie al profesorilor Paul Popescu – Neveanu, Mielu Zlate și Tinca Crețu.

"Afectele sunt forme afective simple, primitive și impulsive, puternice, foarte intense și violente de scurtă durată, cu apariție bruscă și desfășurare impetuoasă. Groaza, mânia, frica, spaima, accesele de plâns zgomotos, râsul în hohote etc. sunt astfel de afecte care, deși reorganizate cultural, se află foarte aproape de instincte. Ele sunt însoțite de o expresivitate bogată, se manifestă direct, uneori necontrolat, ducând chiar la acte necugetate. Deși se supun mai greu controlului conștient, acesta nu este total exclus și tocmai de aceea omul nu este considerat a fi iresponsabil de acțiunile efectuate sub impulsul afectelor. Angajarea într-o altă activitate, efectuarea unor mișcări preventive ar putea contribui la stăpânirea lor", scrie în manualul de psihologie.

Potrivit manualului respectiv emoțiile curente sunt "trăiri afective de scurtă durată, intense, cu o orientare bine determinată (obiect sau persoană). Sunt mai variate decât afectele. De exemplu: bucurie, tristețe, entuziasm, dezgust, simpatie etc.".

Citește și: Modificarea Codurilor penale. Kovesi: Dacă o astfel de lege intră în vigoare, putem spune că DNA-ul se închideUn om a murit NEVINOVAT, iar oamenii legii DAU VINA unii pe alții! Detalii despre apelul la 112. S-A STABILIT cine este VINOVATULUn student din Iași a fost condamnat la închisoare pe viață

Astfel, absolvenții care au ales această probă în cadrul "examenului maturității" au fost induși în eroare. Răspunsul este, de fapt, o combinație între cele două, arată jurnaliștii de la EVZ.

Elevii se arată revoltați.

"Frumos bacalaureatul, nu mai vreau. Nu din lene sau din lipsă de învățat, ci din repulsia pe care mi-o provoacă felul în care au fost elaborate subiectele. Proba mea ”definitorie”, psihologia, m-a lăsat cu un gust amar. Subiectul 1 a fost invadat de întrebări formulate în cele mai preșcolare moduri. Plecăm de la ”imaginea perceptivă a unui câine care latră este…” și ajungem la ”Mariei îi place să se îmbrace în negru”. (…) Am trecut peste aceste aspecte și am rezolvat corect acest subiect, cu o mică excepție. O greșeală în barem. Aparent afectele durează câteva minute… (…). La mintea mea, de elev care s-a străduit să învețe tot anul, afectele sunt instinctive, în timp ce emoțiile curente verifică fiecare componentă a cerinței", scrie absolventa, revoltată de greșeala din barem.

Citește și: Daea: ”Eu nu sunt un gurmand, dar, ca orice om, salivez. Nu ești viu dacă nu salivezi. Ori eu cred că sunt viu”MARE ATENŢIE! Dacă vine cineva la uşa ta, ÎNAINTE de Crăciun sau Anul Nou, şi vă spune asta, ÎNCHIDEŢI imediatRomânia A PLĂTIT primul sistem de RACHETE PATRIOT

 

Citeşte mai multe despre:   bacalaureat,   psihologie,   examen,   greseala,   barem
Recomandă stirea:
email
 
 
TOP 5 Eveniment