Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe                   x
Acasa Ştiri Eveniment Banca Națională a României comemorează 90 de ani de la nașterea lui Marin Preda, printr-o emisiune numismatică

Banca Națională a României comemorează 90 de ani de la nașterea lui Marin Preda, printr-o emisiune numismatică

Un articol de: |
Foto: presaonline.com Eveniment

Cu ocazia aniversării a 90 de ani de la nașterea scriitorului român Marin Preda, Banca Națională a României pune în circulație, începând de vineri, o monedă de argint dedicată acestui eveniment, care are scop numismatic.

Colecționarii trebuie să se grăbească, însă, pentru că tirajul este unul limitat, de 500 de monede.

Pe aversul său, moneda va avea o compoziţie concentrică, formată din titlurile celor mai cunoscute opere ale scriitorului Marin Preda. În centru, se situează stema României, valoarea nominală „10 LEI“, iar în arc de cerc, inscripțiile „ROMANIA“ şi anul de emisiune „2012“, anunță BNR printr-un comunicat.

Pe revers, se găsește scriitorului, anii între care a trăit acesta „1922”, „1980“ şi inscripţia „MARIN PREDA“.

Monedele din argint, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate în limbile română, engleză şi franceză.  Broşurile includ certificatul de autenticitate, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central.

Preţul de vânzare, exclusiv TVA, pentru moneda din argint, inclusiv broşura de prezentare, este de 340,00 lei/buc.

Caracteristicile monedei sunt următoarele:

 • Valoare nominală: 10 lei
 • Metal: argint
 • Titlu: 999‰
 • Formă: rotundă
 • Diametru: 37 mm
 • Greutate: 31,103 g
 • Calitate: proof
 • Cant: zimţat
 • Marin Preda s-a născut pe 5 august 1922, în județul Teleorman și a murit pe 16 mai 1980. A fost nuvelist, romancier, scriitor și director de editură român. Cele mai cunoscute opere ale sale, opere canonice, sunt Moromeții (două volume), Viața ca o pradă și Cel mai iubit dintre pământeni.

  Citește și: CCR face front comun cu PSD-ALDE: Comisia Iordache este constituționalăDe ce ar fi comis criminala de la metrou fapta. Ce i s-a întâmplat la serviciuImagini cu victima de la metrou. Rezultatele necropsiei, făcute publiceDetalii CUTREMURĂTOARE: "URSS nu s-ar fi opus monarhiei, în 1990, ci altcineva de la București. Și NU e Iliescu"

  Citeşte mai multe despre:   Marin Preda,   banca nationala a romaniei,   emisiune numismatica,   monedă,   argint,   aniversare,   90 de ani,   nastere,   scriitor
  Recomandă stirea:
  email
   
   
  TOP 5 Eveniment