Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe                   x
Acasa Ştiri Eveniment Cazinoul din Constanța, uitat de autorități: Singura clădire din România construită în stil Art Nouveau a rămas doar o palidă amintire a ceea ce a fost odată (VIDEO)

Cazinoul din Constanța, uitat de autorități: Singura clădire din România construită în stil Art Nouveau a rămas doar o palidă amintire a ceea ce a fost odată (VIDEO)

Un articol de: |
Foto:logout.ro Eveniment

O bijuterie arhitecturală, lăsată în paragină... Cine nu cunoaște Cazinoul din Constanța? Construcția începută în anul 1904 a văzut toată istoria modernă a orașului. Nu a fost vedetă sau bogătaș în secolul trecut care să nu-i fi trecut pragul, măcar o dată. Acum, oamenii, cei care se încumetă, intră doar cu cască de protecție și se tem să nu le cadă acoperișul în cap. După ani întregi în care clădirea a stat în paragină şi a fost pasată de la o instituție la alta, a ajuns în cele din urmă la Ministerul Dezvoltării, informează B1 TV. Iar de atunci... tăcere! Situaţia Cazinoului a stârnit revoltă şi pe internet. Utilizatorii Facebook critică aspru nepăsarea autorităţilor.

Cazinoul din Constanţa a rămas doar o palidă amintire a clădirii opulente care altădată îi impresiona pe turişti. Timpul, dar mai ales nepăsarea autorităţilor şi-au pus puternic amprenta asupra uneia dintre cele mai frumoase construcţii de la Marea Neagră.

Citește și: Prințul Charles a sosit în România pentru a participa la funerariile Regelui MihaiCare au fost ultimele cuvinte ale Alinei Ciucu, fata omorâtă la metrou: 'Am auzit-o cum spunea…'Umilința la care a fost supus Regele Mihai chiar astăzi. Este ireal ce s-a întâmplatDe la școala, direct la sicriul Regelui pentru întâlnirea cu istoria: Imaginea care a făcut înconjurul țării (FOTO)

Mizeria a pus stăpânire pe clădirea care este închisă publicului şi care reprezintă un pericol pentru oricine vrea să o viziteze. Degradarea a atins fiecare colţ al acestui monument arhitectural: pereții sunt scorojiți, iar ornamentele distruse şi acoperite de moloz.

Din orice unghi priveşti, cazinoul ilustrează o imagine dureroasă: frumuseţea şi strălucirea de odinioară au pălit din cauza nepăsării celor care ar fi trebuit să aibă grijă de această clădire-simbol a litoralului.

Cazinoul din Constanța, uitat de autorități

Citește și: Gest de maxim respect pentru Rege: În genunchi în fața sicriului (FOTO)Regele Juan Carlos și Regina Sofia a Spaniei au sosit la Palatul Regal (FOTO)"Este totul sfruntat şi jenant". Ana Blandiana, despre cei care acum îl laudă pe Rege deși tot ei l-au dat afară din țară: "Și-a cerut cineva scuze pentru ceea ce a făcut?"

Pe pagina de Facebook "Abandoned world",  în traducere ”Lumea abandonată”, a fost postată o fotografie din interiorul Cazinoului. O imagine în care degradarea îşi spune cuvântul.

Din 1989 până în 2007, Cazinoul s-a aflat în grija Primăriei locale, care l-a abandonat. Apoi a fost preluat de o companie israeliană care conducea o reţea de cazinouri de lux. în 2011, firma a renunţat la investiție, în urma crizei economice.

Apoi, clădirea a trecut în administrarea Ministerului Turismului. Însă, peste un an, clădirea, se afla tot în paragină şi a ajuns din nou la Primăria din Constanţa. Degeaba însă! Nicio măsură nu a fost luată pentru reabilitarea cazinoului.

Citește și: "Moartea vine cu metroul!". Scurt istoric al evenimentelor tragice din subteranul Bucureștiului"Doi POLITRUCI au luat manualele și AU RUPT poza Regelui Mihai!" (FOTO)EMOȚIONANT! Lacrimile bătrânei în PORT POPULAR, la catafalcul Regelui Mihai (FOTO)

În 2014, i s-a găsit un nou proprietar: Compania Naţionala de Investiţii, aflată în subordinea Ministerului Dezvoltării, iar vicepremierul de atunci, Liviu Dragnea, promitea şi el că, în doi ani, clădirea va fi renovată. O nouă promisiune care însă nu s-a concretizat.

Cazinoul din Constanta are o istorie interesantă. A fost inaugurat pe 15 august 1910, în prezenta principelui Ferdinand. Imobilul este singura clădire din România construită în stil Art Nouveau. În urmă cu 80 ani, bogații României își cheltuiau aici averile, iar doamnele etalau pe scările cazinoului toaletele de seară aduse direct de la Paris.

 

Citește și: Judecătorii și procurorii vor ieși în stradă să protesteze împotriva modificărilor la codurile penaleProgramul președintelui Iohannis în ziua înmormântării Regelui MihaiMĂRTURIA unei călugărițe de la căpătâiul Regelui Mihai

Recomandă stirea:
email
 
 
TOP 5 Eveniment