Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe                   x
Acasa Ştiri Eveniment Ce spune LEGEA în cazul Mirel Palada: Riscă sau nu PUȘCĂRIA? De ce nu se SESIZEAZĂ din oficiu organele statului? (VIDEO - MOMENTUL AGRESIUNII)

Ce spune LEGEA în cazul Mirel Palada: Riscă sau nu PUȘCĂRIA? De ce nu se SESIZEAZĂ din oficiu organele statului? (VIDEO - MOMENTUL AGRESIUNII)

Un articol de: |

Incidentul dintre fostul purtător de cuvânt al Guvernului Ponta, sociologul Mirel Palada și vicepreşedintele Senatului, Mihai Goţiu, în pauza publicitară a emisiunii Talk B1, a declanșat o uriașă dezbatere în spațiul public.

Cum și în ce condiții va fi pedepsit un astfel de derapaj major, ce implică persoane publice, de către lege?

Citește și: ALERTĂ! Anunț de ULTIM MOMENT: Reactorul 2 de la Cernavodă…Cine este cel mai dotat român. E celebru și a șocat cu mărimea bărbăției: 30 cmUMILIT de autorități! Un bărbat cu dificultăți locomotorii a fost nevoit să se târască până la ușa medicului (VIDEO)

Judecătorul Cristi Dănileţ a expus pe contul său de Facebook „traseul” unui astfel de incident şi care sunt consecinţele pe care le va suferi acuzatul, în cazul în care partea vătămată va depune plângere (și Mihai Goțiu a spus că o va face...).

Imaginile agresiunii din studioul B1 TV

 „Art.193 C.pen: „Lovirea sau alte violenţe - (1) Lovirea sau orice acte de violenţă cauzatoare de suferinţe fizice se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă. (2) Fapta prin care se produc leziuni traumatice sau este afectată sănătatea unei persoane, a cărei gravitate este evaluată prin zile de îngrijiri medicale de cel mult 90 de zile, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani sau cu amendă. (3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate”.

Citește și: Accident CUMPLIT în Bihor! O fetiță de 5 ani a fost strivită de un tractor. Cine conducea vehiculul (VIDEO)#Rezistența: ATENȚIE la manipulatori! RECOMANDĂRI pentru protestatari în cazul tentativelor de DETURNARE a coloanei de manifestanți! Acuzații GRAVE, la patru ani de la TRAGEDIA din Apuseni: Ne confruntăm zilnic cu ABUZURILE

Art. 296 C.proc.pen: „Termenul de introducere a plângerii prealabile - (1) Plângerea prealabilă trebuie să fie introdusă în termen de 3 luni din ziua în care persoana vătămată a aflat despre săvârşirea faptei”.

Dacă victima nu depune plângere prealabilă, sau dacă îşi retrage plângerea prealabilă sau dacă ajunge la o înţelegere prin mediere cu autorul faptei, atunci procesul nu poate demara, respectiv se opreşte. Nu vor exista niciun fel de consecinţe asupra autorului nici atunci, nici pe viitor”, a scris judecătorul Cristi Dănileţ, pe pagina personală de Facebook, potrivit Cancan.

La cele spuse de omul legii, mai trebuie adusă în discuție și infracțiunea de ultraj.

Citește și: Cărtărescu: Îi îndemn SĂ IASĂ ÎN STRADĂ pe toți cei cărora LE PASĂMesajul protestatarilor din Cluj pentru bucureșteni: Dacă noi putem să venim pe jos, voi nu aveți niciun motiv să nu veniți sâmbătă searăEXPLOZIE într-o sală de clasă! Distracția le putea fi fatală unor elevi din Ineu (VIDEO)

Art. 257 C.proc.pen: „ (1) Ameninţarea săvârşită nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directă, lovirea sau alte violenţe, vătămarea corporală, lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte ori omorul săvârşite împotriva unui funcţionar public care îndeplineşte o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuţii, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracţiune, ale cărei limite speciale se majorează cu o treime.
(2) Săvârşirea unei infracţiuni împotriva unui funcţionar public care îndeplineşte o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat ori asupra bunurilor acestuia, în scop de intimidare sau de răzbunare, în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracţiune, ale cărei limite speciale se majorează cu o treime. ”

Așadar, întrucât a atacat o persoană publică, Mirel Palada ar trebui să primească un spor de 30% la pedeapsă.

Un alt aspect pe care judecătorul nu l-a abordat, dar opinia publică a făcut-o, este cel cu privire la sesizarea din oficiu a organelor statului.  

Citește și: Imagini DRAMATICE: Pasageri, anunțați că vor ateriza DE URGENȚĂ (VIDEO)Protestatarii IAU CU ASALT Capitala! Mii de oameni din țară se alătură bucureștenilor pentru un PROTEST DE AMPLOARE (VIDEO, FOTO)Epidemia de rujeolă CONTINUĂ: Peste 80 de cazuri noi, confirmate în ultima săptămână

Iată ce spune legea cu privire la modul de sesizare a organelor de urmărire penală, prevăzut în secțiunea I, cap. IV, t. I, C. proc. pen., partea specială. Organele de urmarire penala se sesizează din oficiu, în situațiile în care ele constată în mod direct săvârșirea unor infracțiuni sau află despre acestea prin intermediul mijloacelor de informare în masă (presă, radio, televiziune etc.), adică prin orice canale în afară de plângere sau denunț. La sesizarea din oficiu, organul de urmărire penală încheie procesul-verbal care constituie și actul de începere a urmăririi penale.

Așadar, sunt întrunite condițiile ca poliția și parchetul să-i bată la poartă lui Palada în orice clipă. Ar fi trebuit să o fi făcut deja. Să sperăm că se va întâmpla...

Mihai Goțiu, explicații despre incidentul nefericit în care a fost bătut de Mirel Palada

Citește și: EVUL MEDIU la Spitalul din Timișoara: Șef de secție, sancționat după ce le-a numit ”VACI” și ”PROASTE” pe asistente. Medicul se apără: Conducerea lasă pacienții să doarmă pe hol (FOTO)Doi soți din Gorj, AMENDAȚI după un incident BIZARAccident GROAZNIC pe Şantierul Naval Tulcea! Sfârșit teribil pentru un muncitor (VIDEO)

Citeşte mai multe despre:   lege,   cod penal,   palada,   ultraj,   Goțiu
Recomandă stirea:
email
 
 
TOP 5 Eveniment