Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe                   x
Acasa Ştiri Eveniment CRIMELE Comunismului: IICCMER a sesizat Parchetul în legătură cu moartea a 771 de minori

CRIMELE Comunismului: IICCMER a sesizat Parchetul în legătură cu moartea a 771 de minori

Un articol de: |

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a anunțat joi că a depus la Parchetul General o plângere penală care vizează tratamentele neomenoase aplicate în perioada regimului comunist în căminele spital din Cighid, Păstraveni și Sighetu Marmației, ce au dus la moartea a 771 de minori, relatează Agerpres.

Reprezentanții IICCMER, într-o conferință de presă, au precizat că "regimul din instituțiile menționate, aflate în timpul regimului comunist în administrarea statului român, a dus nemijlocit la moartea a cel puțin 771 de minori. Astfel, la Căminul spital pentru minorii nerecuperabili Cighid s-au înregistrat 138 de decese în perioada 1 octombrie 1987 — 26 martie 1990, la Căminul spital Păstrăveni au fost 394 de decese confirmate între 1 octombrie 1966 — 30 aprilie 1990, în timp ce Căminul pentru minori deficienți nerecuperabili din Sighetu Marmației a înregistrat 239 de decese în perioada 20 ianuarie 1973 — 31 decembrie 1991".

Citește și: Un subofițer militar și-a înjunghiat iubita în coafor'Lucrez în străinătate și nevastă ma înșală. Am înfruntat-o și mi-a zis că ...'O elevă a fost umilită în clasă de un coleg (VIDEO)

Contextul istoric declanșator a fost creat în anul 1966, când regimul comunist din România a inițiat una dintre cele mai restrictive politici demografice pronataliste, de creșterea forțată a populației, ajungându-se astfel la un mare număr de copii nedoriți și abandonați.

IICCMER arată că minorii ce necesitau protecție din partea statului erau împărțiți în trei categorii — "recuperabili", "parțial-recuperabili" și "nerecuperabili".

Institutul a cercetat aproximativ 10 din cele 26 de cămine spital pentru minori nerecuperabili din țară, iar spre organele de anchetă penală au trimis rezultatele privind trei dintre ele. Investigațiile IICCMER vor continua și după această sesizare.

Citește și: Șeful site-ului DIGI24, implicat în dosarul Arsene: Dan Turturică ar fi primit bani pentru publicarea unor articole denigratoare (VIDEO)Curtea Constituțională S-A PRONUNȚAT pe LEGILE JUSTIȚIEI: Ce se întâmplă cu reformele făcute de PSD-ALDE (VIDEO)Incinerare vs înmormântare: 70.000 de incinerări în România, în 80 de ani. Ce personalități au ales această metodă (VIDEO)

''Mărturiile adunate privind condițiile de viață de la căminele spital Cighid, Păstrăveni și Sighetu Marmației arată că regimul de viață al minorilor se caracteriza prin alimentație necorespunzătoare, nerespectarea condițiilor minimale igienico-sanitare, lipsa hainelor, frig, igrasie, lipsa asistenței medicale, izolarea de lumea înconjurătoare", au arătat reprezentanții  IICCMER.

La conferința de presă au participat Radu Preda, președinte executiv IICCMER și Cătălin Constantinescu, consilier juridic. De asemenea, a fost prezent și Izidor Ruckel, unul dintre copiii internați în Căminul pentru minori din Sighetu Marmației, adoptat în 1991 de o familie din Statele Unite ale Americii, care a povestit experiențele trăite în perioada în care a fost internat în centrul de plasament.

 

Citește și: ULTIMA ORĂ: Cum a fost SANCȚIONAT jandarmul AGRESIV de la protestul din PIAȚA UNIVERSITĂȚII! S-A ALES cu ...Videoclipul zilei: DE NERECUNOSCUT! Cum arată BORCEA după 4 ani de închisoare (VIDEO)Patru veterani de război, decoraţi pentru meritele deosebite de către Primăria Generală (FOTO)

 

Citeşte mai multe despre:   IICCMER,   crimele comunismului,   minori in plasament,   Parchet,   ancheta
Recomandă stirea:
email
 
 
TOP 5 Eveniment