Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe                   x
Acasa Ştiri Eveniment Curtea Constituțională, lovitură teribilă pentru PSD: Legea care permitea partidelor să păstreze sumele primite ilegal în campanii este neconstituţională

Curtea Constituțională, lovitură teribilă pentru PSD: Legea care permitea partidelor să păstreze sumele primite ilegal în campanii este neconstituţională

Un articol de: |

Judecătorii de la Curtea Constituțională au acceptat, joi, o excepție de neconstituționalitate sesizată de către 50 de e deputaţi PNL, USR şi PMP la modificarea Legii finanţării partidelor politice şi a campaniilor electorale.

Cu unanimitate de voturi, judecătorii CCR au decis că prevederea care le permitea partidelor să păstreze sumele primite ilegal în campanii este neconstituţională.

Citește și: Numire surprinzătoare făcută de Guvern: Tudose l-a pus șef la CNAS pe cel care la începutul lunii îi cerea demisia ministrului BodogGeorge și-a violat fiica. După 27 de ani, fata ajunsă femeie în toată firea s-a răzbunat crunt pe elA fost găsit mort lângă Gara deNord!Ce a făcut militarul român dezertor, în ziua în care s-a sinucisRemus Borza anticipează o înfrângere în instanță a României în fața "băieților deștepți din energie": "Statul se apară prost și ar putea deconta nota"

Curtea Constituţională a constatat că legea criticată contravine principiului bicameralismului, fundamentat pe art.61 alin.(2) şi art.75 din Constituţie, având în vedere, în esenţă, faptul că, ignorând scopul iniţial şi obiectul de reglementare al propunerii legislative, Camera Deputaţilor - în calitate de Cameră decizională - a adoptat un număr semnificativ de amendamente, de natură să transforme în mod radical, prin aportul lor cantitativ şi calitativ, filosofia ce a stat la baza iniţierii demersului legislativ şi excluzând, astfel, prima Cameră - cea de reflecţie - de la procesul de legiferare, ce trebuie să reprezinte, însă, opera întregului Parlament. 

De asemenea, Curtea a constatat faptul că unele dintre textele cuprinse în legea supusă controlului nu întrunesc exigenţele impuse de principiul legalităţii, consacrat de art.1 alin.(5) din Constituţie, exigenţe referitoare la condiţiile de claritate, precizie şi previzibilitate ale legii. 

În 5 octombrie, Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a adoptat proiectul de modificare a Legii finanţării partidelor, cu 176 de voturi ”pentru”, 96 de voturi ”împotrivă” şi 6 abţineri.

Citește și: Fostul ofițer SRI Daniel Dragomir, noi dezvăluiri: Ce legături ar exista între generalul Dumbravă și judecători sau procurorul care îl anchetează pe Dragnea (VIDEO)Amendamentul Cătăniciu sau cum mutilează comisia lui Iordache legile justițieiDouă persoane au murit călcate de tren în județul Constanța

Deputaţii au aprobat raportul Comisiei juridice la acest proiect, care includea numeroase amendamente propuse de PSD, inclusiv abrogarea prevederii referitoare la confiscarea contribuţiilor care nu s-au făcut cu respectarea legii la campania electorală. Practic, o serie de infracţiuni la finanţarea partidelor politice urmau să fie pedepsite doar cu amenzi, nu şi cu confiscarea sumelor respective, cum este în legea actuală.
 

Citeşte mai multe despre:   Curtea Constituțională,   PSD,   sesizare,   lege,   finanțare
Recomandă stirea:
email
 
 
TOP 5 Eveniment