Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe                   x
Acasa Ştiri Eveniment Dezbaterea pro-anti vaccinare: Un sondaj IRES arată statistici interesante despre părerea românilor privind imunizarea copiilor

Dezbaterea pro-anti vaccinare: Un sondaj IRES arată statistici interesante despre părerea românilor privind imunizarea copiilor

Un articol de: |

În ultima perioadă a exista o dezbatere puternică în spațiul public din românia în privința vaccinării copiilor. Anumite voci au susținut că aceste vaccinuri au efecte negative asupra dezvoltării celor mici, argumente combătute de medici și numeroase alte voci de părinți.

Dezbaterea a devenit mai aprinsă și cu ocazia introducerii "legii vaccinării" care propune un amendament în care se introducerea obligativitatea vaccinării celor mici, articol de lege care nu este sigur dacă va rămâne și definitiv, Liviu Dragnea fiind chiar unul din persoanele care a afirmat că nu crede că este oportun.

Citește și: Regele Juan Carlos și Regina Sofia a Spaniei au sosit la Palatul Regal (FOTO)Care au fost ultimele cuvinte ale Alinei Ciucu, fata omorâtă la metrou: 'Am auzit-o cum spunea…'Umilința la care a fost supus Regele Mihai chiar astăzi. Este ireal ce s-a întâmplat"Este totul sfruntat şi jenant". Ana Blandiana, despre cei care acum îl laudă pe Rege deși tot ei l-au dat afară din țară: "Și-a cerut cineva scuze pentru ceea ce a făcut?"

Un sondaj realizat de IRES arată însă că românii sunt în mare majoritate pro-vaccin. Peste 80% din respondenți consideră că "beneficiile vaccinării sunt mai mari decât riscurile reacțiilor adverse", conform Agerpres.

Peste 87% dintre cei intervievați consideră că afirmația "beneficiile vaccinării sunt mai mari decât riscurile reacțiilor adverse" este adevărată (procentul crește odată cu înaintarea în vârstă a participanților la studiu). În schimb, doar 64% dintre respondenți spun că afirmația "reacțiile adverse ale vaccinurilor sunt mai mari decât beneficiile acestora" este falsă, arată cercetarea sociologică.

Potrivit rezultatelor sondajului, 83% dintre participanții la cercetare cred că imunizarea cu vaccinurile din schema națională de vaccinare reprezintă un lucru bun, întrucât copiii trebuie vaccinați, și 15% dintre persoane cred că unele vaccinuri nu sunt bune pentru copii. Acestora din urmă li se alătură 1% din eșantion, care cred că vaccinarea este un lucru rău pentru copii.

Citește și: "Moartea vine cu metroul!". Scurt istoric al evenimentelor tragice din subteranul Bucureștiului"Doi POLITRUCI au luat manualele și AU RUPT poza Regelui Mihai!" (FOTO)EMOȚIONANT! Lacrimile bătrânei în PORT POPULAR, la catafalcul Regelui Mihai (FOTO)

De asemenea, aproape trei sferturi dintre participanții la studiu cred că obligația de a informa cu privire la calendarul de vaccinare, beneficiile și riscurile vaccinurilor este în primul rând a medicilor de familie (72%), iar această opinie este împărtășită de un procent mai mare de respondenți cu studii superioare comparativ cu cei care au studii medii și elementare. Doar o cincime dintre intervievați cred că este, mai degrabă, datoria părinților să se informeze cu privire la acest aspect (22%).

Sondajul IRES relevă că 31% dintre cei intervievați au copii minori, iar 8% dintre părinți spun că au copii cu vârsta mai mică de un an.

Principalele cauze pentru care rata vaccinării a scăzut în România, în ultimii ani, conform subiecților sondajului, sunt lipsa vaccinurilor (27%) și mediatizarea unor cazuri de îmbolnăviri în urma vaccinării (27%).

Citește și: Judecătorii și procurorii vor ieși în stradă să protesteze împotriva modificărilor la codurile penaleProgramul președintelui Iohannis în ziua înmormântării Regelui MihaiMĂRTURIA unei călugărițe de la căpătâiul Regelui Mihai

Schimbările frecvente ale politicilor Ministerului Sănătății și faptul că ministerul nu știe să gestioneze situația sunt principalele motive menționate de respondenți pentru care, la nivel național, există probleme de aprovizionare cu vaccinuri (câte 40% dintre mențiuni).

Dacă ar avea un nou-născut, 94% dintre participanții la studiu ar alege să îl vaccineze conform schemei naționale de vaccinare și 5% ar alege să nu facă acest lucru, arată IRES.

Potrivit sondajului, de proiectul legii vaccinării, lansat recent în dezbatere publică de Ministerul Sănătății, au auzit 39% dintre intervievați, un procent mai mare al acestora putând fi observat în rândul bărbaților, a respondenților cu vârsta peste 36 de ani, a celor din mediul urban și a celor din regiunile din sudul țării, precum și Moldova; în plus, procentul celor care au auzit de această lege crește odată cu nivelul de educație al celor intervievați.

Citește și: Principesa Margareta și Radu, zâmbitori și deschiși la dialog cu oamenii prezenți la Palatul Regal pentru a îi duce un ultim omagiu Regelui (FOTO)Declarații de ULTIMĂ ORĂ! Femeia care a amenințat la metrou vineri dimineață: „Am vrut doar să iau mâncare la copil. Nu știu ce m-a adus aici”Florin "altă întrebare" Iordache: CARE E PROBLEMA dacă m-am întâlnit cu Morar?

Un procent ridicat dintre participanții la cercetare consideră că una dintre sancțiunile pentru părinții care nu își imunizează copiii conform schemei naționale de vaccinare ar trebui să fie primirea de amenzi (36%), iar alta — suportarea cheltuielilor în caz de îmbolnăvire (33%).

Studiul a fost realizat pe un eșantion de 1.011 persoane de 18 ani și peste. Chestionarele au fost aplicate prin metoda CATI pe 18 și 19 aprilie. Eroarea maximă tolerată a studiului este de plus/ minus 3%.

Citeşte mai multe despre:   vaccin,   sondaj,   IRES,   legea vaccinarii,   sanatate,   rezultate
Recomandă stirea:
email
 
 
TOP 5 Eveniment