Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe                   x
Acasa Ştiri Eveniment NOUL BINOM: Polițiști cu puteri sporite + jandarmi cu atribuții de anchetatori

NOUL BINOM: Polițiști cu puteri sporite + jandarmi cu atribuții de anchetatori

Un articol de: |

Autoritățile române continuă drumul spre un control mai strict asupra populației. După ce polițiștii au primit puteri sporite și s-au introdus noi infracțiuni pasibile de închisoare, totul într-un proiect de lege al Ministerului de Interne, acum parlamentarii au întocmit un proiect prin care se sporesc și atribuțiile jandarmilor.

Astfel, jandarmii vor putea opri maşini în trafic, vor putea face percheziţii fără mandat şi vor putea să cheme cetăţeni la audieri. De asemenea, aceștia vor avea și dreptul de a restrânge temporar libertatea de mișcare a cetățenilor și să efectueze înregistrări video și foto operative, se menționează în proiectul de lege semnat de parlamentari PSD, ALDE și USR.

Citește și: Imagini REVOLTĂTOARE în România Secolului XXI: Un pacient a ajuns la spital cu căruța, ambulanța împotmolindu-se în noroi (FOTO)Andra și-a lăsat copiii, a plecat să doarmă la hotel! Ce se întâmplă cu familia MăruțăProteste violente la combinatul ArcelorMittal: Angajații, nemulțumiți de negocierea contractului colectiv de muncă pe 2018 (VIDEO)

În plus, proiectul oferă jandarmilor posibilitatea de apela la rezerviști astfel încât să își îndeplinească misiunile.

Propunerea legislativă pentru modificarea Legii Jandarmeriei 550/2004, a Legii Poliţiei Judiciare 364/2004, a Legii 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor se află pe lista Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, din Camera Deputaţilor. 

"De la intrarea în vigoare a Legii 550/2004 au trecut 11 ani, timp în care evoluţia societăţii a determinat adaptarea Jandarmeriei Române la noile cerinţe ale acesteia, atât din punct de vedere organizatoric, cât şi în privinţa atribuţiilor, respectiv a competenţelor dobândite în materie penală şi contravenţională. În acest context, a apărut necesitatea întreprinderii unor noi demersuri în vederea creşterii gradului de siguranţă a cetăţenilor“, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Citește și: Gabriela Firea, întrevedere cu prim-ministrul Japoniei. Primarul General i-a fost ghid lui Shinzo Abe în Grădina Japoneză (FOTO)Imagini de arhivă: Unde petrecea Viorica Dăncilă în urmă cu câțiva ani, de 1 martie (VIDEO)O adolescentă din Blaj a pozat nud unui pictor şi apoi l-a şantajat. Tânăra a fost reținută

Poate cel mai important detaliu din proiectul de lege este oferirea jandarmilor de puteri de poliție judiciară pentru infracțiunile constante în misiune. Astfel, Jandarmeria poate pune la dispoziţia Parchetelor câte cinci lucrători – ofiţeri sau subofiţeri – în fiecare structură teritorială, ceea ce ar însuma circa 300 de jandarmi, absolvenţi de studii juridice, care vor putea lucra sub directa coordonare a magistraţilor.

Într-un articol precedent, B1.ro descria un proiect al Ministerului de Interne care conferea ofițerilor de poliție puteri sporite și se introduceau noi infracțiuni prin care să se descurajeze formelor de protest și să fie incriminate ca fapte penale pasibile de închisoare cele mai mărunte infracțiuni de deranjarea ordinii publicii. (Articolul integral poate fi citit AICI)
 

Citeşte mai multe despre:   jandarmi,   infracțiuni,   lege,   polițiști,   închisoare
Recomandă stirea:
email
 
 
TOP 5 Eveniment