Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe                   x
Acasa Ştiri Eveniment Foştii proprietari români din Ucraina încep să inițieze acțiuni juridice pentru retrocedarea terenurilor

Foştii proprietari români din Ucraina încep să inițieze acțiuni juridice pentru retrocedarea terenurilor

Un articol de: |
Foto: strabunii.wordpress.com Eveniment

În România ar putea fi inițiate o serie de acțiuni juridice, ca inițiative civice, sub forma unor procese de retrocedări pentru proprietăţile care le-au aparţinut românilor din regiunile istorice, aflat în prezent pe teritoriul Ucrainei, potrivit unor surse citate de Adevărul. Este vorba despre terenuri aflate în Bucovina de Nord, în Maramureşul istoric şi în Sudul Basarabiei.

Aceste inițiative vin în contextul în care România a recunoscut inviolabilitatea graniţelor cu Ucraina.

Citește și: Incendiu la o pensiune din Sibiu. Aproape 70 de persoane au fost evacuateKlaus Iohannis a încălcat protocolul la înmormântarea Regelui. Ce gest a făcutSalariu de excelență pentru Ciprian Sfichi, polițistul lovit cu sabia în cap de un interlop. Cati bani primesteIohannis, impresionat de mulţimea care s-a alăturat cortegiului funerar: O autentică expresie a iubirii faţă de Rege (FOTO)

În 1997, când șef al statului era Emis Constantinescu, țara noastră a renunțat la orice pretenţii teritoriale prin Tratatul cu Ucraina, potrivit căruia România recunoștea dreptul de succesiune al Republicii Ucraina asupra unor teritorii româneşti integrate anterior în fosta Uniune Sovietică.

După ratificarea de către Parlamentul ucrainean, precum și de Legislativul European a Acordul de Asociere dintre UE și Ucraina, statul vecin are o obligația de a respecta principiile democratice, drepturile omului şi statul de drept, precum şi reglementările europene în materie de dreptul proprietăţii.

Astfel, Ucraina s-ar putea vedea în poziția de a face față solicitărilor de acest fel venite din trei ţări diferite, adică România, Ungaria şi Polonia, care au trăit pe zone întinse pe teritoriul actual al statului ucrainean.

De altfel, În Polonia au fost deja începute astfel de demersuri, iar procese similare vor fi lansate din Ungaria.

Citește și: Doliu în lumea teatrului. Un mare actor român a murit la 74 de ani! DUMNEZEU să îl ierte! O femeie din Gorj a scăpat de viol pentru că agresorul a avut probleme cu erecțiaBătrân din Vaslui, bătut, tâlhărit și violat de către doi minori

Cât despre România, proprietăţile care vor fi solicitate prin procese vor fi din zonele istorice care au aparţinut la un moment dat României înainte de cel de-al doilea război mondial.
 

 

Citeşte mai multe despre:   fosti proprietari,   Ucraina,   retrocedare,   terenuri
Recomandă stirea:
email
 
 
TOP 5 Eveniment