Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe                   x
Acasa Ştiri Eveniment Horia Roman Patapievici își va da demisia de la conducerea ICR

Horia Roman Patapievici își va da demisia de la conducerea ICR

Un articol de: |
Foto: exclusivnews.ro Eveniment

Horia Roman Patapievici a anunțat că își va da demisia de la conducerea Institutului Cultural Român, în urma deciziei Curții Constituționale. Mai mult, acesta a spus că întreaga conducere a ICR va demisiona, după rezolvarea unor chestiuni de gestiune, în condițiile reducerii severe a bugetului, relatează Mediafax.

Ministerul Finanţelor a informat ICR, printr-o adresă, că vor fi operate o serie de modificări, incluzând reducerea bugetului institutului cu 14,5 milioane de lei, reprezentând mai mult de o treime. De asemenea, ministerul a cerut ICR să se încadreze în restul sumei prevăzute în bugetul aprobat la sfârşitul anului trecut, de 28,5 milioane de lei.

Curtea Constituțională a decis, marți dimineață, că Ordonanța de Urgență nr. 27/2012, adoptată de Guvern  pe 13 iunie, privind trecerea ICR din subordinea președinției în cea a Senatului este constituțională.

Decizia trecerii ICR în subordinea acestei Camere a Parlamentului a fost justificată de premier prin faptul că instituția culturală este „mult prea politizată.” Însă pozitia multor persoanlități culturale a fost de opoziție față de schimbare.

Mai întâi, câteva sute de susținători ai ICR au participat la un protest pașnic la sediul Institutului, purtând papion, în semn de solidaritate față de Patapievici. Apoi, în jur de 1.250 de oameni de cultură - Cristian Mungiu, Cristi Puiu, Corneliu Porumboiu, scenografi, actori, coregrafi - au semnat o petiție online, cerând anularea OUG.

ICR  avut parte de susținere și în plan internațional, mai multe organizații culturale din toată lumea protestând față de decizia guvernului.

Vezi AICI mai multe despre decizia CCCiteşte mai multe despre:   horia roman patapievici,   demisie,   Institutul Cultural Roman,   demisie,   Curtea Constitutionala,   CC,   CCR,   ICR
Recomandă stirea:
email
 
 
TOP 5 Eveniment