Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe                   x
Acasa Ştiri Eveniment Importantă lege în domeniul Educației, retrimisă de Iohannis la Parlament

Importantă lege în domeniul Educației, retrimisă de Iohannis la Parlament

Un articol de: |

Președintele Klaus Iohannis a trimis în Parlament, spre reexaminare, legea de aprobare a OUG 96/2016, pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul educației, cercetării, formării profesionale și sănătății.

În opinia președintelui, unele dintre modificările aduse prin această lege sunt ”de natură să creeze probleme în aplicare și să afecteze calitatea învățământului”.

Citește și: Doru Ţuluş, DEZVĂLUIRI despre MOTIVELE pentru care a fost MAZILIT de KovesiSituație revoltătoare la Episcopia Maramureșului! Un stareț ar fi tatăl a două fetițe gemene făcute cu o călugăriță După masacrarea pădurilor, ministrul Gavrilescu de la Mediu a trecut la urși

Modificările aduse la organizarea și funcționarea învățământului special și a învățământului special integrat pot constitui ”un pas înapoi în ceea ce privește integrarea acestor copii în sistemul educațional de masă și are potențialul de a perpetua dificultățile lor în a accesa un învățământ de calitate”, transmite Administrația Prezidențială.

De asemenea, conform noii reglementări, numărul de studenți raportat la numărul de cadre didactice pe universitate nu poate fi mai mare de 35 la 1. În opinia Administrației Prezidențiale, ”această normă este arbitrară şi necorelată cu capacitatea instituțională a universităților, putând afecta calitatea actului educațional”.

Totodată, este criticat și art. I pct. 5 completează art. 150 din Legea nr. 1/2011, reglementând acordarea unor noi tipuri de diplome, la finalizarea studiilor superioare, specifice pentru o serie de domenii.

Citește și: Imagini SCANDALOASE! Un cățel a fost legat de mașină de către stăpânul său și târât pe șosea. Internauții cer să se facă dreptate (VIDEO)Prognoza METEO pentru weekend: Vremea se va menține canicularăSe modernizează “Beciul Domnesc”! Ministrul Carmen Dan ține cont de doleanțele arestaților

”Prin art. I pct. 7 din lege, art. 166 alin. (2) al Legii nr. 1/2011 se modifică în sensul în care calitatea de conducător de doctorat este acordată prin ordin al ministrului educației naționale, la propunerea Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) de acordare a atestatului de abilitare, în conformitate cu standardele și procedurile elaborate de Ministerul Educației Naționale și a unor standarde proprii aprobate de senatele universitare. Semnalăm că din formularea textului de lege nu rezultă cu claritate nici dacă standardele elaborate de Ministerul Educației Naționale (MEN) pentru acordarea calității de conducător de doctorat sunt standardele minimale, nici dacă standardele aprobate de senatele universitare sunt suplimentare și vizează criterii de profesionalism mai ridicate sau mai reduse decât cele stabilite prin standardele MEN. În acest caz, pentru a respecta rațiunea legii, conform căreia calitatea de conducător de doctorat se acordă prin ordinul MEN și nu prin decizia senatelor universitare, considerăm că din lege textul ar trebui să rezulte cu claritate faptul că standardele proprii aprobate de senatele universitare pot viza doar criterii de profesionalism și experiență, care nu sunt însă inferioare celor stabilite prin standardele MEN”, se mai arată în cererea de retrimitere.

Totodată, prin noua lege sunt eliminate activitățile de asigurare externă a calității învățământului superior desfășurate pe teritoriul României de către agențiile din țară sau străinătate, lucru care ”afectează sistemul de asigurare a calității învățământului superior prin eliminarea posibilității de a avea activități de asigurare externă a calității învățământului superior, o condiție importantă în construirea unui sistem de educație credibil pe plan intern și internațional”.

În plus, prin noua lege, federațiile sindicale, federațiile studențești și asociațiile profesionale vor fi excluse din categoria partenerilor de dialog social în procesul de elaborare, implementare, monitorizare și evaluare a politicilor publice. ”În opinia noastră, consultarea acestor subiecți este esențială pentru asigurarea unei bune guvernări a sistemului educațional și a calității acestuia”.

citeste mai departe

Citește și: Caz ȘOCANT în Vaslui! Pacient viu, ajuns în stare de putrefacție la spital (VIDEO)Adrian Țuțuianu, lămuriri privind pensiile din sistemul militar (VIDEO)Schengen? Care Schengen? “Au făcut o vamă-fantomă de 12 milioane de euro, apărată de un grăsut și doi puricoși"

Citeşte mai multe despre:   Iohannis,   reexaminare,   OUG 96/2016,   domeniul educației,   calitatea învățământului,   lege
Recomandă stirea:
email
 
 
+ adauga comentariu COMENTARII (0):
Adauga comentariu
0 caractere :: Numar maxim de caractere 6000
captcha

* Comentariile care contin limbaj vulgar vor fi suspendate


TOP 5 Eveniment
Alte Articole
TOP 3 Politică
TOP 3 Eveniment
TOP 3 Economic
TOP 3 High-Tech
TOP 3 Auto
TOP 3 Externe
TOP 3 Monden
TOP 3 Inedit
TOP 3 Sport
TOP 3 Un pont pe zi
TOP 3 Lumea lui Banciu
TOP 3 360 de grade