Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe                   x
Acasa Ştiri Eveniment IPP cere autorităților să creeze condițiile pentru ca persoanele cu dizabilități locomotorii să poată vota

IPP cere autorităților să creeze condițiile pentru ca persoanele cu dizabilități locomotorii să poată vota

Un articol de: |
Foto: portalsm.ro Eveniment

Institutul pentru Politici Publice (IPP), alături de alte două organizații atrag atenția că mai multe persoane cu dizabilități locomotorii nu au putut vota în primul tur al alegerilor prezidențiale din cauza lipsei rampelor sau lifturilor de acces din secțiile de votare.

Acestea cer autorităților să creeze condițiile pentru ca persoanele cu dizabiități să-și poată exercita dreptul al vot, informează Agerpres.

IPP susține că ''un număr important'' de persoane cu dizabilități i-au contactat luni pe reprezentanții organizației pentru a sesiza faptul că, în lipsa infrastructurii adecvate, nu au putut avea acces în secțiile de votare.

''Statul român ignoră dreptul de a vota al peste 130.000 de persoane cu dizabilități din România din pricina lipsei accesibilizării secțiilor de vot. Solicităm în această situație adoptarea simultană a 2 soluții: prima se adresează administrației publice locale și privește obligativitatea accesibilizării de urgență a infrastructurii secțiilor de votare, astfel ca în data de 16 noiembrie persoanele cu dizabilități locomotorii să voteze în condiții conforme cu prevederile legale interne și internaționale (rampe de acces în clădirile în care sunt amenajate secțiile de votare, cabinele de vot cu dimensiuni care permit intrarea cu fotoliu rulant, mesele sunt la o înălțime adecvată celor care votează în fotoliu, perdelele acoperă cabina); a doua soluție, complementară celei dintâi, o constituie adoptarea votului prin corespondență''. se arată într-un comunicat.

De asemenea, organizațiile solicită Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării să sancționeze instituțiile în care sunt amenajate secții de votare și care nu oferă condiții pentru persoanele cu dizabilități.

Recomandă stirea:
email
 
 
TOP 5 Eveniment