Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe                   x
Acasa Ştiri Eveniment Legea supermarketurilor rămâne inaplicabilă. România amână răspunsul (VIDEO)

Legea supermarketurilor rămâne inaplicabilă. România amână răspunsul (VIDEO)

Un articol de: |
foto: ecopolitic.ro Eveniment

Legea privind produsele româneşti de pe raft, intrată parţial în vigoare anul trecut şi care a atras declanşarea procedurii de infrigement în cazul României, rămâne inaplicabilă.

România a solicitat Bruxelles-ului amânarea perioadei până la care va trebui să dea explicaţii pentru prevederea prin care comercianţii sunt obligaţi să aibă în proporţie de 51% produse româneşti pe raft.

În luna februarie, Comisia Europeană a trimis României o scrisoare de notificare oficială prin care a atras atenţia că legea privind comercializarea produselor alimentare încalcă legislația europeană. Mai exact, Comisia a considerat că, prin obligaţia ca retailerii să aibă 51% produse româneşti la raft, România nu și-a îndeplinit obligațiile privind libera circulație a bunurilor.

Tot atunci, Comisia a anunţat printr-un comunicat că a lansat proceduri de infringement împotriva României şi Ungariei privind comerțul cu amănuntul de produse agricole și alimentare.

Legea supermarketurilor rămâne inaplicabilă. România amână răspunsulIar ţara noastră ar fi trebuit să dea un răspuns acestei notificări până la jumătatea lunii aprilie. A cerut însă o amânare până pe 16 iunie.

“La sfârșitul lunii martie, autoritățile române au cerut, conform procedurii obișnuite, prelungirea, cu două luni, a termenului limită pentru a reacționa la scrisoarea de notificare. Comisia a aprobat această cerere”, menţionează Comisia Europeană.

Conform procedurilor, după primirea răspunsului, Comisia va trebuie să analizeze documentelepentru a oferi un punct de vedere. De asemenea, în cazul în care nu va fi primit niciun răspuns sau daca răspunsul primit va fi considerat nesatisfăcător, Comisia poate decide să treacă la următoarea etapă din cadrul procedurii de infringement.

În momentul de faţă, legea privind comerţul alimentar care a fost publicată în monitorul oficial în iulie 2016 este parţial în vigoare. Cea mai importantă prevedere a sa, cea prin care comerciantul are obligația să aibă 51% produse româneşti pe raft, nu poate fi însă aplicată, întrucât, pe lângă faptul că a nemulţumit comisia europeană, nici nu există încă norme metodologice pentru ea.

Citește și: Incendiu într-un bloc de locuințe din Botoșani: 2 persoane, transportate la spital'Lucrez în străinătate și nevastă ma înșală. Am înfruntat-o și mi-a zis că ...'Din ciclul ”Ce mai spun românii”: ”Cifra optanică a sufletului” sau de ce se bea agheasmă (VIDEO)

Citeşte mai multe despre:   legea supermarketurilor,   Romania
Recomandă stirea:
email
 
 
TOP 5 Eveniment