Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe                   x
Acasa Ştiri Eveniment Liviu Avram, epilog la epopeea de la CCR: Motivarea prin care i-a fost respinsă cea de-a doua excepţie de neconstituţionalitate pe care a ridicat-o asupra modului de alegere a primarilor

Liviu Avram, epilog la epopeea de la CCR: Motivarea prin care i-a fost respinsă cea de-a doua excepţie de neconstituţionalitate pe care a ridicat-o asupra modului de alegere a primarilor

Un articol de: |

Epopeea demersului jurnalistului Liviu Avram la Curtea Constituțională continuă cu o a doua motivare din partea magistraților.

Există totuși o întrebare la care CCR nu a vrut să răspundă: “Este constituţională alegerea primarilor într-un singur tur?”

Citește și: UPDATE / ALERTĂ DE SINUCIDERE! O persoană amenință că se aruncă dintr-un bloc cu 10 etaje din București. Pompierii și SMURD-ul intervin! (VIDEO,FOTO)S-a găsit soluția să nu mai moară nimeni la metrou. Guvernul: în 2018 se rezolvă problemaUn vasluian și-a prins nevasta goală în braţele primarului. Scuza femeii este fabuloasăCum tratează PSD-ALDE românii din diaspora: 15 cenți de om prevăzuți în bugetul pe 2018

Motivarea deciziei din 11 mai prin care i-a fost respinsă, ca inadmisibilă, şi cea de-a doua excepţie de neconstituţionalitate pe care a ridicat-o asupra modului de alegere a primarilor, în cadul procesului în contencios administrativ intentat Guvernului, a fost făcută publică de Liviu Avram pe Adevărul.ro.

În ziua deciziei, Augustin Zegrean, preşedintele de atunci al CCR, a declarat că excepţia i-a fost respinsă pe motiv că nu este candidat valid, întrucât candidatura îi fusese repinsă de Biroul Electoral.

Ei bine, în motivarea deciziei, judecătorii CCR nu mai fac absolut nicio referire la calitatea mea de candidat. Am citit-o pe toate părţile, inclusiv pe muchie - nimic, niente, nada... Au găsit, în schimb, altceva. Vă scutesc de detalii juridice, dar ideea e următoarea: judecătorii au zis că este inadmisibil ca CCR să judece neconstituţionalitatea unui articol de lege într-un cadru procesual creat special cu acest scop. Adică au refuzat să judece TOCMAI pentru că, prin acţiunile mele perfect legale (depunerea unei candidaturi asumat defectuoase, procesul în contencios administrativ împotriva Guvernului etc.), am urmărit şi am reuşit să aduc la judecata lor chestiunea alegerii primarilor într-un singur tur”, scrie Avram în articolul său.

Acum şapte luni, când a început să se gândească serios la o modalitate de a sesiza CCR asupra alegerii primarilor într-un singur tur, Liviu Avram mărturisește că a pornit de la o premisă care s-a dovedit fundamental greşită.

“Aşa cum vedeam eu atunci Curtea Constituţională, mi-am închipuit că, atâta vreme cât această chestiune a stârnit atâtea dezbateri publice, judecătorii ar putea avea o oarecare nemulţumire asupra faptului că pe ei nu i-a întrebat nimeni dintre cei care puteau s-o facă înainte de adoptarea legii: preşedintele, Avocatul Poporului, Guvernul, parlamentarii. Şi, îmi închipuiam eu, abia aşteaptă nu un motiv, dar măcar un pretext ca să-şi expună punctul de vedere asupra unei chestiuni atât de importante pentru sănătatea democraţiei din România”, povestește acesta.

Dar s-a înșelat. Judecătorii CCR au respins nu doar pretextele, dar şi motivele temeinice ce le-au fost oferite ca să se pronunţe pe fond.

Citește și: "Protestul tăcut" din fața sediului PSD durează de peste 24 de oreUn cioban din Vaslui a fost găsit mort într-o fântânăCoroana regală prezentă la funeraliile Regelui Mihai este o copie: Explicațiile directorului Muzeului Național de Istorie

“Convingerea mea e că, din motive care-mi scapă, şi-au propus de la bun început să nu de bage în povestea asta, ca să nu deranjeze la naturel partidele mari, singurele care, atât cât s-au priceput, au avut de profitat din această reglementare. Din acest motiv, deja mă tem că onorabilii judecători îşi vor bate joc şi de Clotilde Armand şi de ceilalţi candidaţi care au contestat la CCR alegerea primarilor într-un singur tur. Le vor găsi ei la bască o culoare care nu e tocmai regulamentară”, adaugă Avram.

Rezultatul, “de care Curtea Constituţională este la fel de responsabilă ca întreaga clasă politică”, este următorul: din 48 de primari de reşedinţă de judeţ, plus Capitala şi Sectoarele ei, nu mai puţin de 36 dintre ei şi-au câştigat mandatul fără să aibă votul majorităţii celor care au votat, obţinând între 25 şi 43 la sută, spune jurnalistul.

“Adică nu sunt reprezentativi aşa cum cere Constituţia. Rămâne ca fiecare dintre noi să decidă, pentru sine, dacă asta e important sau nu.

Citește și: Porțile Palatului Regal nu vor fi închise în noaptea de joi spre vineriRomânia în Spațiu Schengen în 2018? Semnale puternice privind aderarea venite de la vârful politicii europeneSimeon al II-lea a Bulgariei, singurul monarh din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial rămas în viață, la catafalcul Regelui Mihai (FOTO)

Întrebare: aş fi făcut la fel dacă acum şapte luni bănuiam măcar ceea ce ştiu acum? Da, cred că da... Măcar pentru a afla ce ştiu acum”, conchide Liviu Avram.
 

 


 

Citește și: Trei tineri au bătut și violat două adolescente din BrăilaDIICOT critică modificările la codurile penale: Ne îngrijorează cum se desfășoară acest proces, fără transparență și fără consultarea unor experimentați practicieni ai dreptului A fost confundată pe Facebook cu criminala de la metrou: Nu aștept nici măcar scuze pentru aceste LOVITURI

 

 

 

Citește și: Ministrul Transporturilor, măsuri după crima de marți: Din 2018 se vor monta panouri de protecție în stațiile de metrouIohannis, anunț important pentru românii plecați în Marea Britanie! Ce se întâmplă după BrexitDETALII DE ULTIMĂ ORĂ: Criminala de la metrou a ajuns la spital. Acolo...

 

 

 

Citește și: Explicații halucinante ale Metrorex: Avem pază pentru bunurile din stații nu pentru ordinea publicăDupă ce și-au ținut copii nemâncaţi, în frig şi le-au interzis să meargă la şcoală, doi părinți din Brașov au fost arestați preventivFostul ministru Gabriel Berca, condamnat definitiv la 2 ani de închisoare cu executare

 

 


 

Citește și: Klaus Iohannis critică activitatea Parlamentatului privind justiția: Modificări prea ample și prea în vitezăULTIMA ORĂ: CE i-au facut colegele de celulă CRIMINALEI de la metrou? S-a intervenit DE URGENȚĂ! “Dorel” a asfaltat o baltă în Călărași (VIDEO)

 

Recomandă stirea:
email
 
 
TOP 5 Eveniment