Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe                   x
Acasa Ştiri Eveniment Mai mulți parlamentari propun o nouă sărbătoare națională: 15 mai, Ziua ardelenilor

Mai mulți parlamentari propun o nouă sărbătoare națională: 15 mai, Ziua ardelenilor

Un articol de: |
Foto: mydepositsscotland.co.uk Eveniment

Mai mulți parlamentari PNL și PMP vor ca pe ziua de 15 mai să fie sărbătorită Ziua ardelenilor, zi de sărbătoare națională, deoarece actul istoric de la 1 Decembrie 1918 a avut la bază programul revoluției române de 1848, enunțat la data de 15 mai pe Câmpia Libertății de la Blaj, potrivit Ziarul Financiar.

”Ziua de 15 mai are o însemnătate istorică deosebită pentru ardeleni. Pe data de 15 mai 1848, pe Câmpia Libertăţii de la Blaj s-au adunat 40.000 de români, care şi-au expus revendicările naţionale, politice, religioase şi sociale, pentru ca naţiunea romănă din Ardeal să beneficieze de aceleaşi drepturi ca şi celelalte naţiuni care locuiau în această provincie”, se menţionează în expunerea de motive care însoţeşte proiectul de lege depus la Camera Deputaţilor.

Citește și: Tânăra care a murit la metrou, în staţia Dristor, a fost împinsă. Poliția a făcut publice imagini cu o suspectă. Aceasta a mai avut o altă tentativa de crimă (FOTO)Dani Oțil și Răzvan Simion nu-și mai vorbesc din cauza Lidiei Buble! Ce s-a întâmplatBianca este însărcinată! Vestea zilei în showbiz și primele declarațiiReprezentantul foștilor deținuți politici, scos de pe lista de invitați de la ceremonia funerară de la Peleș

Inițiatorii proiectului de lege mai susțin că Marea Adunare de la Blaj din 15 mai 1848 a însemnat începutul organizării politice moderne pentru românii transilvăneni.

”După cum sublinia şi marele om politic sălăjean Iuliu Maniu, strănepotul lui Simion Bărnuţiu, actul istoric de la 1 Decembrie 1918 a avut la bază programul revoluţiei române de la 1848, enunţat pe Câmpia Libertăţii de la Blaj, în ziua de 15 mai 1848. (...) Credem că propunerea noastră, ca ziua de 15 mai să devină o zi de sărbătoare naţională, este cu totul îndreptăţită”, se mai arată în expunerea de motive. 

Pe 13 aprilie a fost semnat de președintele Klaus Iohannis decretul de promulgare a legii care stabilește instituirea sărbătoarei Ziua Olteniei pe 21 martie.

Citește și: Patriarhia a anunțat când vor fi trase clopotele pentru RegeSenator PNL, condamnat la închisoare pentru că a produs un accident rutier în timp ce conducea beat (VIDEO)Nou protest în fața Parlamentului: Oamenii nu se lasă și cer cu orice preț oprirea atacului la justiție

Citeşte mai multe despre:   Ziua ardelenilor,   sarbatoare nationala,   parlamentari
Recomandă stirea:
email
 
 
TOP 5 Eveniment