Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe                   x
Acasa Ştiri Eveniment Ministrul Justiției, declarații în scandalul SIPA. Comisia care se va ocupa de desecretizare va fi formată doar de oameni din Guvern

Ministrul Justiției, declarații în scandalul SIPA. Comisia care se va ocupa de desecretizare va fi formată doar de oameni din Guvern

Un articol de: |

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat că în termen de cinci zile de la publicarea în Monitorul Oficial a Hotărârii de Guvern privind desecretizarea arhivei SIPA va face o propunere privind componența comisiei ce se va ocupa de această desecretizare

Ministrul a mai susținut că vom afla și alte nume de persoane care au vizitat arhiva SIPA, după publicarea în Monitorul Oficial a acestei Hotărâri de Guvern: ”Azi a fost adoptată Hotărârea de Guvern. În sinteză, ea prevede desecretizarea celor două rapoarte întocmite de Ministerul Justiției din 2008, unul dintre ele având și o anexă. Desecretizăm rapoartele și anexa unuia dintre ele. La momentul în care am făcut publică lista celor care au vizitat arhiva, nu i-am cuprins pe toți și am spus că numărul vizitatorilor e mai mare decât cel de 22, pentru că bună parte din numele acelea sunt în rapoartele încă secrete, câtă vreme Hotărârea de Guvern nu e publicată și nu aveam voie să le facem publice. Hotărârea de Guvern produce efecte când va fi publicată în Monitorul Oficial, deci atunci veți vedea și alte nume care au vizitat arhiva”.

Citește și: Reacția halucinantă a criminalei de la metrou când a fost prinsă: "A trebuit să îi imobilizăm mâinile ca să nu rănească vreun coleg"Imagini cu prima tentativă de omor comisă de ucigașa de la metrou. Fata s-a opus - VideoUn fost șef de la Dinamo s-a însurat! Mireasa este superbă, a purtat rochie neagră Filozoful Mihai Șora, primul care a pătruns în Sala Tronului, pentru a îi aduce un omagiu Regelui Mihai (FOTO)

De precizat este că toți membrii comisiei vin din Guvern: doi oameni de la Ministerul Justiției, 2 de la Secretariatul General al Guvernului și 1 de la Administrația Națională a Penitenciarelor. Lor li se vor adăuga 3 supleanți, câte unul de la fiecare instituție, și doi secretari. El a mai spus că respectiva comisie va avea trei ani la dispoziție să desființeze arhiva SIPA.

În trei ani, a precizat acesta, vom avea acces la informații de interes public din arhiva SIPA, dar cu respectarea dreptului la viață privată, Ministerul Public va fi sesizat dacă vor fi identificate în arhivă suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni, unele documente vor fi transferate conform legii la Arhivele Naționale, iar altele vor fi înmânate Administrației Naționale a Penitenciarelor.

Ministrul Justiției a respins acuzațiile privind lipsa de transparență în acest caz, susținând că Hotărârea de Guvern a fost publicată sub formă de proiect pe site-ul Ministerului încă din vara anului trecut, iar unele institituții și-au exprimat deja un punct de vedere. 

Citește și: Un autocar cu 19 persoane la bord a fost implicat într-un accident în Pasul TihuțaCrima de la stația de metrou Dristor putea fi prevenită: Prima victimă a criminalei, care a reușit să scape, a anunțat autoritățile, dar poliția nu a avut timp să o asculte (VIDEO)IMAGINI cu prima tentativă de crimă de la metrou din Costin Georgian: Victima s-a salvat în ultimul moment (VIDEO)

”Problema desecretizării arhivei vine din 2011. În 2016, pe 25 iulie, proiectul de Hotărâre de Guvern privind desecretizarea a fost postat pe pagina de internet a Ministerului Justiției, unde se află și acum, deci problema asigurării transparenței e îndeplinită cu mult peste cerințele minimale prevăzute de reglementările legale. Vă spun, și poate fi verificat, faptul că în legătură cu problema desecretizării, în legătură cu acest proiect de Hotărâre de Guvern, și-au exprimat punctele de vedere Ministerul Public, Asociația Magistraților din România, Uniunea Judecătorilor din România, Asociația Procurorilor din România. Deci cred că afirmațiile publice referitoare la lipsa de transparență sunt evident lipsite de fundament prin punctele de vedere transmise la care am făcut referire”, a declarat Toader.

”Hotărârea de Guvern prevede și desecretizarea arhivei SIPA, adică a documentelor și informațiilor pe care ele le conțin. Intrăm în fondul arhivei cu relele pe care ea le poate conține. Eu nu am de unde să știu, că nu am intrat în arhivă”, a continuat Toader.

”În arhivă eu cred că vom găsi și documente care țin de viața privată. Sigur, respecând dreptul la viață privată, ele nu vor fi făcute publice, dar persoanele la care se referă acele informații pot solicita în scris comisiei, iar ea vine și are acces la partea din dosar referitor la viața privată”, a insistat Ministrul Justiției.

Citește și: "Spațiu liber de corupție". Protest în fața sediului PSD din Kiseleff Șoferul unui microbuz școlar din Vaslui, prins băut la volan în timp ce ducea la școală 15 eleviMărturiile vecinilor despre CRIMINALA DE LA METROU

El a mai afirmat că în arhivă pot fi găsite secrete de serviciu, care pot fi desecretizate prin ordin al Ministrului Justiției și ”vom proceda în acest sens”. 

Dacă se vor contura, din documentele analizate, indicii de natură a arăta săvârșirea unor fapte penale, ele vor fi trimise la Ministerul Public, procurorii având competența de a stabili dacă indiciile sunt sau nu rezonabile. 

Cât despre informațiile de interes public, la acestea va avea acces orice entitate persoană fizică sau juridică. 

Citește și: "Moș Crăciun" Hans Klemm a împărțit alimente, haine și obiecte esențiale persoanelor nevoiașe din BucureștiUcigașul cu BMW, care a plecat cu cadavrul pe capotă, mesaj pe FacebookRăzboi pe brandul Arsenie Boca. Un maghiar susține că are exclusivitate

 

Citeşte mai multe despre:   arhiva sipa,   sipa,   desecretizare
Recomandă stirea:
email
 
 
TOP 5 Eveniment