Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe                   x
Acasa Ştiri Eveniment Ministrul Justiției nu exclude posibile amnistieri sau gratieri: În penitenciarele suprapopulate din România sunt condiții proaste de 26 de ani

Ministrul Justiției nu exclude posibile amnistieri sau gratieri: În penitenciarele suprapopulate din România sunt condiții proaste de 26 de ani

Un articol de: |
Foto: jurnalul.ro Eveniment

Ministrul Justiției, Raluca Prună, a declarat că în penitenciarele suprapopulate din România sunt condiții proaste de 26 de ani. Din acest motiv, ministrul a mai precizat că nu exclude inițierea unor amnistieri sau grațieri, care vor fi precedate de dezbateri publice, potrivit ziare.com.

„Condițiile din penitenciare sunt grave de 26 de ani. Am considerat că am datoria să revizitez o serie de penitenciare, monitorizam acest sector din partea Comisiei Europene. Am revăzut o parte dintre ele și m-am lămurit”, a declarat luni Raluca Prună.

Raluca Prună a mai precizat că din anul  2012 nu s-au luat măsuri de igienizare sau de stabilizare a personalului de conducere pe post, iar cei aflați la conducere au fost împuterniciți.

Citește și: Reacția halucinantă a criminalei de la metrou când a fost prinsă: "A trebuit să îi imobilizăm mâinile ca să nu rănească vreun coleg"Imagini cu prima tentativă de omor comisă de ucigașa de la metrou. Fata s-a opus - VideoUn fost șef de la Dinamo s-a însurat! Mireasa este superbă, a purtat rochie neagră Filozoful Mihai Șora, primul care a pătruns în Sala Tronului, pentru a îi aduce un omagiu Regelui Mihai (FOTO)

Despre condițiile din penitenciare, Raluca Prună a mai spus că la Ministerul Justiției ajung petiții direct din penitenciare. „Am fost la Brăila și în urma controlului am trimis Corpul de control", a precizat Prună.

Despre decizia pilot pe care CEDO ar putea să o ia în cazul României privind condițiile din penitenciare, Raluca Prună a spus că o decizie de acest fel a fost primită de Italia și Bulgaria, iar costul a fost de  zeci de milioane de euro.

În acest caz, ministrul Justiției a precizat că va declanșa o dezbatere publică și că nu exclude niciun fel de măsură.

Citește și: Un autocar cu 19 persoane la bord a fost implicat într-un accident în Pasul TihuțaCrima de la stația de metrou Dristor putea fi prevenită: Prima victimă a criminalei, care a reușit să scape, a anunțat autoritățile, dar poliția nu a avut timp să o asculte (VIDEO)IMAGINI cu prima tentativă de crimă de la metrou din Costin Georgian: Victima s-a salvat în ultimul moment (VIDEO)

„Am asigurat un plan de măsuri, se fac lucruri, voi declansa această dezbatere și dacă reiese un larg sprijin popular pentru măsuri radicale de diminuare a suprapopulării, voi face o propunere legislativă și o voi depune în Parlament. Va rămâne ca Parlamentul să le voteze sau nu”, a mai spus Raluca Prună.

Raluca Prună a mai precizat că deficitul în penitenciare este de 9.500 de locuri, că sunt probleme foarte grave legate de suprapopulare, de acces la serviciile medicale și că sunt condiții precare de igienă.

Raluca Prună a mai reamintit că România are foarte multe hotărâri CEDO care privesc condițiile precare de dețentie, iar în acest context, Curtea Europeană a decis că în cazul României trebuie să se dea o decizie pilot, iar Guvernul a promovat un memorandum prin care a cerut să i se dea să facă un plan de măsuri astfel încât să îmbunătățească condițiile.

Citeşte mai multe despre:   ministrul Justitiei,   amnistieri,   gratieri,   penitenciare,   suprapopulate,   Romania,   condiţii,   proaste,   raluca pruna
Recomandă stirea:
email
 
 
TOP 5 Eveniment