Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe                   x
Acasa Ştiri Eveniment O nouă LOVITURĂ încasată de PNL: Primar liberal, trimis în judecată pentru abuz în serviciu

O nouă LOVITURĂ încasată de PNL: Primar liberal, trimis în judecată pentru abuz în serviciu

Un articol de: |

Primarul comunei vâlcene Racoviţa, Sonia Iliescu, precum şi fostul viceprimar al localităţii, Ioan Fâşcă, au fost trimişi, miercuri, în judecată, de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea, ei fiind acuzaţi de procurori de săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată, anunţă un comunicat al Parchetului, citat de Agerpres.

Ei au emis un certificat de urbanism şi o autorizaţie de construcţie pentru un imobil situat pe un teren din zona de protecţie a castrului roman din localitate şi nu au luat măsuri pentru protejarea monumentelor istorice, susţin anchetatorii.

Citește și: HALUCINANT! BĂTRÂNI, jefuiţi de comercianţi falşi: ZECI DE MII DE EURO, pentru nişte TIGĂICine este cel mai dotat român. E celebru și a șocat cu mărimea bărbăției: 30 cmPROTESTUL MASIV DIN CAPITALĂ, ÎN IMAGINI (GALERIE FOTO)

 

Potrivit sursei citate, în dosar au fost trimişi în judecată: Sonia Iliescu (primar al comunei Racoviţa), pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată şi abuz în serviciu, în formă continuată; Ioan Fâşcă (viceprimar al comunei Racoviţa la data faptelor), pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată; Ioan Nicu, pentru săvârşirea infracţiunilor de efectuarea oricăror lucrări care pot afecta siturile arheologice în absenţa certificatului de descărcare de sarcină arheologică.

Procurorii au reţinut că pe 3 septembrie şi pe 26 octombrie 2010, Sonia Iliescu şi Ioan Fâşcă, în calitate de primar respectiv viceprimar al comunei Racoviţa, şi-au îndeplinit "cu ştiinţă" atribuţiile de serviciu în mod defectuos, eliberând un certificat de urbanism fără să ceară solicitantului avizul pentru descărcare de sarcină arheologică, după care au au emis autorizaţia de construire/desfiinţare a unui imobil, de către o persoană fizică, pe un teren aflat într-o zonă cu patrimoniu arheologic. Este vorba de situl arheologic Praetorium II, unde se află castrul roman.

Citește și: Stelian Tănase, la protestul de sâmbătă: Niciodată nu am văzut o concentrare atât de mare de forțe de ordine. Totuși... (VIDEO)Informaţii APOCALIPTICE: Un asteroid PERICULOS se apropie de Terra! Ar putea lovi Pământul...Moment simbolic în fața Parlamentului: 60.000 de protestatari au aprins lanternele telefoanelor și au cântat Imnul Național (VIDEO)

Procurorii au stabilit că prin emiterea autorizaţiei de construire pe un teren aflat în zona sitului arheologic, fără avizul Ministerului Culturii pentru certificatul de descărcare de sarcină arheologică, a fost cauzată statului român o pagubă de 87.000 lei prin nevalorificarea monumentului istoric şi au fost vătămate interesele legitime ale statului român prin afectarea stării de conservare a castrului roman şi a aşezării din epoca bronzului.

Prin folosirea suprafeţei de teren şi construirea unei case de locuit în zona de protecţie a castrului roman a fost obţinut un folos necuvenit, au mai stabilit procurorii.

Sonia Iliescu mai este acuzată şi că în perioada 2008-2016, în calitate de primar al comunei Racoviţa, "cu ştiinţă nu şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu, în sensul că nu a asigurat protejarea monumentelor istorice clasate, aflate în domeniul privat al comunei Racoviţa, neelaborând reglementări speciale de protecţie în zonă, prin nemarcarea limitelor zonei de interes arheologic prioritar şi informarea publicului cu privire la regimul special de protecţie a zonei", cauzând statului şi localităţii o pagubă de 95 900 lei, "prin nevalorificarea monumentelor istorice, precum şi vătămarea intereselor legitime ale statului român, prin afectarea stării de conservare a castrului roman şi a aşezării din epoca bronzului".

Citește și: Virgil Ianțu, în stradă: PROTESTUL e singura noastră ARMĂ împotriva celor care încalcă legile și schimbă legile în favoarea lor (VIDEO)Țara arde și... Ce posta Tudorel Toader pe Internet, când 60.000 de oameni protestau numai în București (FOTO)POZA ZILEI: Dragnea și caracatița CORUPȚIEI (FOTO)

În ce-l priveşte pe Ioan Nicu, procurorii au reţinut că acesta a distrus "o porţiune considerabilă" a zidului de incintă al castrului roman Praetorium II, monument istoric de categorie A, de importanţă naţională. Ioan Nicu a efectuat lucrări pe terenul său din Racoviţa, care face parte din zona protejată a monumentului istoric - castrul roman Praetorium II, respectiv a construit un gard din plasă de sârmă şi stâlpi de lemn, fără a solicita certificat de urbanism şi autorizaţie de construire şi fără a avea avizul Direcţiei Judeţene de Cultură Vâlcea şi certificat de descărcare de sarcină arheologică.

Prejudiciul produs de Ioan Nicu a fost stabilit la 6.900 lei.

" În cauză, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Vâlcea - Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale s-a constituit parte civilă cu suma de 95.900 lei, reprezentând prejudiciu adus prin nevalorificarea monumentelor istorice, precum şi vătămarea intereselor legitime ale statului român, prin afectarea stării de conservare a castrului roman şi a aşezării din epoca bronzului", se arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea.

Citește și: VIOLENȚE la protest! Un JANDARM împarte PUMNI manifestanților din București (VIDEO)LIICEANU ȘI CĂRTĂRESCU, printre ZECILE DE MII de oameni care protestează în CAPITALĂ (FOTO)ALERTĂ la Hotelul Intercontinental din Kabul: Persoane înarmate au deschis focul!

Dosarul a fost înaintat spre soluţionare Judecătoriei Brezoi. Cercetările au fost efectuate în colaborare cu lucrătorii de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie - Serviciul Judeţean Anticorupţie Vâlcea şi Inspectoratul de Poliţie Judeţean Vâlcea.

Citeşte mai multe despre:   PNL,   primar,   abuz în serviciu,   Ioan Fâşcă,   Racovița,   situl arheologic,   Praetorium II
Recomandă stirea:
email
 
 
TOP 5 Eveniment