Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe                   x
Acasa Ştiri Eveniment Pentru toți NOSTALGICII REGIMULUI COMUNIST! Pleșu, despre cum se făcea televiziune înainte de Revoluție: Psihologic, rezultatul era PARALIZANT

Pentru toți NOSTALGICII REGIMULUI COMUNIST! Pleșu, despre cum se făcea televiziune înainte de Revoluție: Psihologic, rezultatul era PARALIZANT

Un articol de: |

În urma derapajelor în declarații ale politicienilor, care în ultima vreme par să aducă omagii regimului comunist, scriitorul Andrei Pleșu dedică un articol întreg unei retrospective despre televiziunea socialistă.

 

E o tehnică pe care o recomand, în genere, tuturor nostalgicilor. Pentru buna lor educaţie, sau, măcar, pentru buna lor informare, ar fi foarte util ca, o dată pe lună, postul naţional să difuzeze, cu titlu experimental, cele două ore ale televiziunii ceauşiste de la sfîrşitul anilor ’80”, scrie acesta în editorialul său din Dilema Veche.

 

În anii ’70, Pleșu era invitat, din când în când, la anumite emisiuni de artă plastică.

 

Îmi amintesc, de pildă, că, înaintea unui program supervizat de Dinu Săraru, a trebuit să debitez, preventiv, tot ce aveam de gînd să spun, înainte ca programul propriu-zis să înceapă. Vigilent, dl Săraru nu voia să rişte nici o surpriză. Dacă tînărul începător care eram ar fi luat-o razna? Dacă ar fi făcut vreo nefăcută?”, își amintește Pleșu.

Citește și: Un individ din Vrancea și-a bătut soția până a băgat-o în spital. Ce l-a scos din minți pe bărbatCe a făcut acest polițist cu trandafirii aruncați spre sicriul Regelui. Merită respectul tuturorKlaus Iohannis a încălcat protocolul la înmormântarea Regelui. Ce gest a făcutOana Pellea prezentă la flashmob-ul „România condamnată la tăcere“ (FOTO)

 

Precauţia era, la drept vorbind, inutilă. Puteai spune orice. Dar psihologic, rezultatul era paralizant.

 

Pentru că era un tânăr rebel, Pleșu era bine cosmetizat înainte de a intra în platou: părul îmi era prins cu o clamă la spate, iar regia îmi desena cu creta, pe podea, un cerc, din care n aveam voie să mă mişc. Cum mă mişcam, cum mi se vedeau pletele! Intram, deci, în platou, legat la gură de măsurile de siguranţă ale dlui Săraru, legat la păr de indicaţiile morale ale partidului şi legat de picioare prin ingeniozitatea regiei.”

 

De ce o făceam? Nu ştiu. Între altele, de prost ce eram!

Citește și: VIDEO ȘOCANT. Jandarmii, tot mai AGRESIVI. Protestatarii nu au fost lăsați să se apropie de Casa Poporului / Pentru prima dată, jandarmii au apărat și sediul PSD Iași (VIDEO)"Nu stați la căldură, și pe voi vă fură!" Mii de clujeni au protestat din nou (VIDEO, FOTO)Cele mai afectuoase 4 zodii. Fidelitatea şi iubirea faţă de partener sunt caracteristicile lor definitorii

 

Ironia e însă că, urmărind prestaţia unora dintre oamenii noştri de televiziune de-acum, mă simt ispitit de demonul perfid al nostalgiei: n-aş şti ce să le leg mai întîi”, conchide Pleșu.

Citeşte mai multe despre:   Plesu,   regim comunist,   politicieni,   televiziune socialista
Recomandă stirea:
email
 
 
TOP 5 Eveniment