Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe                   x
Acasa Ştiri Eveniment Pleşu, despre valul de refugiaţi: „Nu Europa e soluţia crizei arabe. Nu mi se pare sănătos să ne împopoţonăm cu rolul de panaceu, de azil cosmic”

Pleşu, despre valul de refugiaţi: „Nu Europa e soluţia crizei arabe. Nu mi se pare sănătos să ne împopoţonăm cu rolul de panaceu, de azil cosmic”

Un articol de: |

Cel mai discutat subiect al ultimelor săptămâni, criza refugiaților, nu trece neobservat nici de către Andrei Pleșu. Gazetarul este de părere că în contextul celui mai amplu val de imigranți care a lovit Europa este nevoie de compasiune, soluții și sacrificiu.

Trebuie, cred, să se înţeleagă, că nu Europa e soluţia crizei arabe. Europa poate fi doar un partener echilibrat, dezinteresat, în efortul de a atenua criza”, scrie Pleșu într-un articol pentru Adevărul.

Primirea refugiațiaților din Orientul Mijlociu și Africa nu este o rezolvare pe termen lung. Aceștia îți vor sacrifica viețile în număr tot mai mare pentru a ajunge în Europa, iar Uniunea Europeană riscă să nu mai facă față situației, și așa destul de tensionată.

Nu mi se pare sănătos să ne împopoţonăm cu rolul de panaceu, de azil cosmic, de competenţă supremă şi ”cruce roşie” planetară. Da, nu putem fi absenţi, nu putem fi nesimţitori, nu putem fi egoişti. Dar problemele lumii nu se rezolvă prin inflaţie sentimentală, sau prin demagogie ”umanistă”. Problemele lumii se rezolvă prin informaţie, prin analiză şi printr-un relativism bine temperat”, mai spune Andrei Pleșu.

Totodată, acesta dă un exemplu câtse poate de elocvent: “Cînd un prieten îţi cere ajutorul, soluţia nu este, cred, să-l adopţi. Soluţia este să-l ajuţi să-şi regăsească locul propriu, rostul propriu, destinul. Iar pînă reuşeşte, să-l găzduieşti, să-l hrăneşti şi să-l mîngîi, fără spectacol mediatic şi fără poză demiurgică…”

Restul sunt fiţe politice, discursuri electorale, temerităţi riscante”, conchide ziaristul.

 

 

 

 

Citeşte mai multe despre:   Andrei Plesu,   imigranti,   refugiati
Recomandă stirea:
email
 
 
TOP 5 Eveniment