Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe                   x
Acasa Ştiri Eveniment Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, și fostul edil Gheorghe Ciuhandu, urmăriți penal într-un dosar privind retrocedările unor imobile

Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, și fostul edil Gheorghe Ciuhandu, urmăriți penal într-un dosar privind retrocedările unor imobile

Un articol de: |
Foto: opiniatimisoarei.ro Eveniment

Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, și fostul edil al municipiului, Gheorghe Ciuhandu, alături de un fost director din cadrul Primăriei sunt urmăriți penal de DNA pentru  infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, în formă continuată. 

Totodată, a început urmărirea penală față de actualul viceprimar Dan Diaconu și fostul viceprimar Traian Constantin Stoia pentru abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul. 

Citește și: NOSTALGIA EPOCII DE AUR: 40% dintre români consideră că perioada comunistă a fost cea mai bună din istoria României moderne'Lucrez în străinătate și nevastă ma înșală. Am înfruntat-o și mi-a zis că ...'ALERTĂ MEDICALĂ în România: Două femei au murit din cauza gripei. Zeci de persoane sunt internate

Potrivit unui comunicat al Direcției Naționale Anticorupție, este vorba despre un dosar privind deposedarea ilegală a statului de peste 900 de locuințe din Timișoara, în perioada 1996 - 2015, caz în care prejudiciul estimat se ridică la 40 de milioane de euro. 

Conform anchetatorilor, funcționarii publici din cadrul primăriei Timișoara au încheiat sute de contracte de vânzare-cumpărare cu persoane influente din oraș pentru imobile, deși aceștia din urmă nu aveau calitatea de chiriași ai locuințelor care fuseseră trecute în proprietatea statului în perioada regimului comunist.

Asta pentru că, potrivit legii, imobilele cu pricina puteau fi cumpărate doar de chiriașii care dovedeau că la data intrării în vigoare a Legii 112/1996 aveau contracte de închiriere a acelor imobile și le ocupau la acea dată.

Citește și: Klaus Iohannis, mesaj pentru protestatari: ”Aceşti oameni sunt...” (VIDEO)ALARMANT! Populația României scadeSe închid toate băncile și Poșta. Vezi care este motivul

Redăm, mai jos, comunicatul integral al DNA: 

”Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspecții:

CIUHANDU GHEORGHE-CORIOLAN, fost primar al municipiului Timișoara 
ROBU NICOLAE, primar al municipiului Timișoara, 
STAIA MARTIN, fost director în primăria Timișoara 
pentru infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, în formă continuată; 

Citește și: Ofertă BIZARĂ. Ce a pus la vânzare un hunedorean (FOTO)Klaus Iohannis: Avem o societate matură şi activă, dar care are nevoie de un stat pe măsura ei (VIDEO)Dacă mai găseşti aşa ceva prin casă, SIGUR TE ÎMBOGĂŢEŞTI rapid! CAUTĂ BINE prin cutii, s-ar putea să ai ascunsă O MICĂ AVERE! (FOTO)

DIACONU DAN, viceprimar al municipiului Timișoara, 
STOIA TRAIAN CONSTANTIN, fost viceprimar al municipiului Timișoara 
pentru infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul. 

În perioada 1996 - 2015, mai mulți funcționari publici din cadrul Primăriei municipiului Timișoara, precum și alte persoane, și-au încălcat atribuțiile legate de aplicarea Legii 112/1995 și au deposedat Statul Român de 967 de imobile, majoritatea aflate în centrul vechi al orașului, producând un prejudiciu estimat la 40 de milioane euro în dauna statului.

Contextul desfășurării activităților infracționale este următorul: în luna ianuarie 1996 a intrat în vigoare Legea 112/1995 pentru reglementarea situației juridice a unor imobile cu destinația de locuințe, trecute în proprietatea statului în perioada regimului comunist.

Citește și: Dorina Chiriac: Nu am depus declarația 600. Am făcut un film în 2017, dar, cel mai probabil, nu o să fac în 2018, și atunci voi plăti ceva extra (VIDEO)Opt sute de MII de case de marcat vor trebui ÎNLOCUITE la Danubius Exim. Ce TRANSMITE directorul general ad­junctJudecătorii CCR au decis: Plafonul de 250.000 de euro din Legea privind darea în plată este constituțional

Această lege le dădea drept foștilor proprietari și moștenitorilor lor să își redobândească imobilele confiscate în mod abuziv de regimul comunist sau să primească despăgubiri pentru acele imobile.

Totodată, legea a dat dreptul chiriașilor să cumpere imobilele în care locuiau, dar numai acelor chiriași care dovedeau că, la data intrării în vigoare a Legii 112/1996, aveau contracte de închiriere a acelor imobile și le ocupau la acea dată.

Cu toate acestea, funcționarii publici din cadrul primăriei Timișoara au încheiat sute de contracte de vânzare-cumpărare cu persoane influente în mediul social din municipiul Timișoara care nu au avut calitatea de chiriași la data intrării în vigoare a Legii 112/1995 și care, prin urmare, nu aveau nici un drept să dobândească respectivele imobile.

Citește și: RECURSUL COMPENSATORIU AL LUI TOADER: Trei dintre cei şapte violatori din Vaslui vor fi eliberați condiționat O nouă SPECIE de pasăre, pe teritoriul României. ȘOCANT despre ce este vorbaMIRACOL la PARASTASUL lui Adrian Iovan! Romanița a povestit CE S-A ÎNTÂMPLAT pe muntele unde A MURIT fostul pilot

Funcționarii din cadrul primăriei Timișoara au vândut în mod fraudulos imobilele persoanelor în cauză, la preturi modice stabilite în baza Legii 112/1995 și HG 20/1996, deși cunoșteau că respectivele dispoziții nu aveau nici o aplicabilitate în privința acelor persoane.

Prejudiciul total cu referire la deposedarea statului de cele 967 de imobile este estimat la aproximativ 40 de milioane euro. 

Suspecților Ciuhandu Gheorghe-Coriolan, Robu Nicolae, Stoia Traian, Staia Martin și Diaconu Dan li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Citește și: Uite declarația, nu e declarația. O nouă zi de haos la ANAF: Românii s-au așezat din nou la cozi și spun că nu înțeleg nimic din ping pong-ul cu formularul 600 (VIDEO)România va fi LOVITĂ de un val CUMPLIT de ger, după ce a NINS abundent în ultimele zileEliberată recent pe legea lui Tudorel Toder, o femeie condamnată pentru omor a recidivat și a înjunghiat în spate un bărbat

În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane care, la data faptelor erau funcționari în cadrul Primăriei Timișoara. 

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”. 
 

Citeşte mai multe despre:   Nicolae Robu,   Gheorghe Ciuhandu,   primar timisoara,   fost primar,   abuz in serviciu,   retrocedari
Recomandă stirea:
email
 
 
TOP 5 Eveniment