Rectorul Universităţii Babeş-Bolyai a criticat generația tânără și Facebook. Apoi a început să se uite pe o tabletă…

Rectorul Universităţii Babeş-Bolyai a criticat generația tânără și Facebook. Apoi a început să se uite pe o tabletă...
Foto:monitorulcj.ro

Istoricul Ioan Aurel Pop, rectorul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, a vorbit cu ocazia Zilei Culturii Naţionale despre sistemul de educaţie din România, care produce mii de analfabeţi funcţional, dar și despre rolul culturii în era Facebook. După ce a criticat statul pe internet, însă, Ioan Aurel Pop s-a retras la masă și a început să se uite pe tabletă…

”Un om neinformat crede mult mai uşor o ştire, iar azi se manifestă în peisajul cotidian adevăraţi specialişti în fake news, în dezinformare. Cum să poţi distinge între adevăr şi minciună dacă nu ai înmagazinate cunoştinţe de bază despre această lume, ca să poţi compara? Ce decizie bună fără comparaţie poţi să iei? Trebuie să ai ce să compari. (…)

Nu digitalizarea este cauza acestei orientări contemporane, ci plonjarea în epoca Facebook fără pregătirea necesară, iar asta înseamnă cunoaşterea societăţii, experienţa de viaţă a omenirii şi a poporului tău. Digitalizarea este indispensabilă azi, dar trebuie să rămână o metodă, nu un scop în sine. Scopul trebuie să rămână omul şi esenţa umană”, a declarat rectorul, citat de news.ro.

După ce a criticat Facebook, Ion Aurel Pop s-a așezat frumos la masă și… și-a scos tableta.

”Ioan Aurel Pop, rectorul Univ. Babeş-Bolyai, a criticat generația tânără Google și Facebook pentru superficialitatea sa. La cursurile sale a observat că studenții nu știau să răspundă la întrebări de cultură generală referitoare la umanism, iluminism, romantism, într-un mod cronologic, trăiască Google! și spunea că sunt victimele unor experimente digitale ( aici a greșit-o, exprimare la impersonal, conspiraționistă, cineva anume, nu se știe cine vor să facă experimente pe ei, iar ei sunt victimile fake news, pentru că nu cunosc istorie, noțiuni elementare, nu pot face comparații de bază etc).

Consumul exagerat de net și social media are, în mod evident, efecte negative atât pentru funcționarea creierului, cât și pentru comportamentul uman, au apărut zeci de lucrări științifice pe temă, unde a greșit-o Pop a fost că a folosit un ton conspiraționist, nu vrea nimeni să facă experimente pe tineri, puterea e la ei, dacă îi învățăm cum să folosească inteligent aceste noi instrumente de informare. După care Pop s-a întors în bancă și a stat câteva minute pe tabletă, e posibil chiar dumnealui să fi dezvoltat adicție de net”, a scris Sidonia Bogdan, pe Facebook.

Urmăriți B1TV.ro și pe