Româna, CEA MAI VORBITĂ LIMBĂ într-un spital din Suedia. Medicii români sunt CEI MAI RESPECTAȚI MEDICI DE CĂTRE NORDICI

Româna, CEA MAI VORBITĂ LIMBĂ într-un spital din Suedia. Medicii români sunt CEI MAI RESPECTAȚI MEDICI DE CĂTRE NORDICI
Foto: psnews.ro

Limba română este cea mai vorbită limbă după suedeza într-un spital din localitatea Värnamo din sudul Suediei, iar acest lucru se întâmplă datorită personalului medical din spital care provine în mare majoritate din România.

Românii care au grijă de sănătatea nordicilor sunt prezentați într-un articol publicat de site-ul RFI într-o imagine de oameni foarte competenți pe meseria lor, conducerea spitalului fiind foarte mulțumită de serviciile acestora.

„Că medicii pleacă din România nu mai e demult o știre. Dar să ajungi în Suedia la spital și să descoperi că nu prea ai nevoie de limbi străine, asta poate fi o surpriză. Spitalul din Värnamo are atât de mulți medici de la noi încât la angajare limba română poate fi considerată un adevărat plus", menționează articolul.

Dacă primii medici de origine română au ajuns în 2010, în momentul de față este foarte greu să găsești vreo secție fără medici români.

Răzvan Nichițelea, ginecolog, și Diana Nichițelea, anestezist au ajuns în Värnamo în 2010, iar la chemarea lor ulterior au venit în același spital și o bună parte dintre foștii lor colegi din România.

„Meseria o faci ca și acasă. Aici avem cu ce și e mult mai bine structurat", explică medicii veniți din România.

Aceștia mai declară că nu au venit să dea la o parte personalul suedez și că sunt foarte mulțumiți de condițiile de muncă pe care le-au găsit în Suedia.

„Suedia are cel mai mare număr de doctori la mia de locuitori. Dar, în același timp, condițiile de muncă sunt atât de bune încât lumea nu prea mai muncește. Își iau foarte multe libere și și fac cu totul altceva", susțin medicii români.

Christina Gunnervik, șefa clinicii de ginecologie din Värnamo declară despre angajații români că sunt niște chirurgi minunați, chiar mai buni decât colegii suedezi.

"Medicii români sunt foarte buni la operații. Sunt chirurgi minunați. Sunt mai buni decât colegii suedezi, au operat mai mult. Sunt foarte recunoscătoare să lucrez cu niște colegi atât de buni", declară Christina Gunnervik.

Secția de Psihiatrie nu este mai prejos, spiritul românesc fiind și el prezent prin doctorița este Alina Dancea, psihiatru pentru copii, care declară că limba română este vorbită în secție inclusiv și de un coleg suedez.

„Pe secția în care lucrez eu suntem 4 medici, dintre care 3 vorbim limba română din varii motive. Sunt eu, care sunt româncă și vin din România, am o colegă maghiară care a crescut în Târgu Mureș până la 10 ani și știe limba română, și mai avem un coleg suedez care a făcut facultatea în România la Oradea și care vorbește limba română", explică Alina Dancea.

Kassem Ahmad de la Chirurgie chiar dacă nu este de origine română este foarte familiar cu limba mioritică pe care o vorbește fluent.

„Am trăit în România 13 ani, o mare parte la Timișoara. Acolo mi-am petrecut tinerețea și mi-am îmbogățit viața", povestește Kassem care acum aduce speranță și sănătate cetățenilor Suediei.

Urmăriți B1TV.ro și pe