Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe                   x
Acasa Ştiri Eveniment România Curată se pregăteşte de proces cu SRI pentru desecretizarea dosarelor Hexi Pharma: Legea interzice clasificarea ca secrete de stat a documentelor în scopul ascunderii încălcărilor legii

România Curată se pregăteşte de proces cu SRI pentru desecretizarea dosarelor Hexi Pharma: Legea interzice clasificarea ca secrete de stat a documentelor în scopul ascunderii încălcărilor legii

Un articol de: |
Foto:meritocratia.ro Eveniment

Societatea Academică din România a depus o plângere prealabilă şi o reclamație administrativă împotriva Serviciului Român de Informații deoarece acesta a refuzat pe motive neîntemeiate desecretizarea informărilor pe care le-a trimis în legătură cu Hexi Pharma și infecțiile nosocomiale din spitale.

România Curată solicitase SRI atât desecretizarea informărilor legate de cazul Hexi Pharma, infecțiile nosocomiale și nereguilile constatate în sistemul sanitar, cât și publicarea informărilor făcute diferiților beneficiari.

Citește și: Un individ din Vrancea și-a bătut soția până a băgat-o în spital. Ce l-a scos din minți pe bărbatCe a făcut acest polițist cu trandafirii aruncați spre sicriul Regelui. Merită respectul tuturorKlaus Iohannis a încălcat protocolul la înmormântarea Regelui. Ce gest a făcutOana Pellea prezentă la flashmob-ul „România condamnată la tăcere“ (FOTO)

Cererile au fost întemeiate pe prevederile din legea nr. 182/2002 privind informațiile clasificate și ale Legii nr. 544/2001, coroborate cu prev. Legii nr.554/2004.

Răspunsul primit era nesemnat și neasumat de vreo persoană fizică. Acesta era motivat prin prevederile Art. 10, 11, 12 și 13 din Legea nr. 51/1991, precum și pe prev. Art. 20., al. 1 și Art. 23. din HG nr. 585/2002.

”Cazul Hexi Pharma, precum și cazurile de infecții nozocomiale sunt de mai multă vreme în centrul atenției publice, și fără doar și poate, fenomenele arătate reprezintă un pericol la sănătatea publică”, transmite România Curată.

Citește și: VIDEO ȘOCANT. Jandarmii, tot mai AGRESIVI. Protestatarii nu au fost lăsați să se apropie de Casa Poporului / Pentru prima dată, jandarmii au apărat și sediul PSD Iași (VIDEO)"Nu stați la căldură, și pe voi vă fură!" Mii de clujeni au protestat din nou (VIDEO, FOTO)Cele mai afectuoase 4 zodii. Fidelitatea şi iubirea faţă de partener sunt caracteristicile lor definitorii

În opini acestora, dacă nu se ajunge la o declasificare a informărilor transmise de Serviciu, se poate ajunge la una din două concluzii: fie SRI nu a urmărit fenomenului, deci nu a informat instituțiile abilitate pentru a lua măsuri, fie SRI a trimis informări, dar destinatarii nu au luat măsurile necesare, facilitând astfel practicile penale, poate favorizând chiar făptuitorii.

Prin menținerea clasificării, destinatarii sunt protejați de o eventuală răspundere.

Conform avocaților SAR, prin art.24 al.5 din Legea nr.182/2002 privind informațiile clasificate se prevede în mod expres că se interzice clasificarea ca secrete de stat a informațiilor, datelor sau documentelor în scopul ascunderii încălcărilor legii, erorilor administrative, limitării accesului la informațiile de interes public. Principiul este reluat și în art.30 din lege.

Citește și: Tudor Chirilă: De sărbători, prefer să fiu ÎN STRADĂ! Dacă înțelegi ce se întâmplă în Parlament cu violarea Justiției, nu prea ai cum să ai liniște”Justiție, nu corupție!”. Peste 12.000 de oameni au protestat în București și în țară (VIDEO, GALERIE FOTO)Vom avea ZĂPADĂ de Crăciun? Ce spune meteorologul

Recomandă stirea:
email
 
 
TOP 5 Eveniment