Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe                   x
Acasa Ştiri Eveniment România FĂRĂ copilărie! Locul 52 în lume, potrivit Salvați Copiii: Mortalitate infantilă, abandon școlar, căsătorii înainte de 18 ani

România FĂRĂ copilărie! Locul 52 în lume, potrivit Salvați Copiii: Mortalitate infantilă, abandon școlar, căsătorii înainte de 18 ani

Un articol de: |

Unui copil din patru din întreaga lume i se refuză copilăria, potrivit unui raport al organizației internaționale Salvați Copiii, care include un index global al țărilor unde copilăria este mai mult sau mai puțin amenințată, anunță Agerpres. România ocupă locul 52 din 172, sub țări ca Ucraina, Kazahstan, China, Serbia, Oman, Muntenegru, Liban, Tunisia, Bulgaria, Mauritius, Iordania.

Dintre toți indicatorii urmăriți în raport, mortalitatea infantilă și rata nașterilor înregistrate în rândul adolescentelor sunt cele mai îngrijorătoare. Țara noastră se numără printre țările europene cu cel mai ridicat număr de decese ale copiilor sub 5 ani (11,1 la mie), iar din 1.000 de adolescente între 15 și 19 ani — 34 sunt mame, se arată într-un comunicat al organizației Salvați Copiii.

Citește și: Dramă la Galaţi! Un tânăr de 19 ani dat DISPĂRUT după ce încercat să se spânzure cu cablul încărcătorului de telefonÎn plin scandal, Principesa Margareta s-a dat de gol în timpul înmormântării RegeluiCe a făcut acest polițist cu trandafirii aruncați spre sicriul Regelui. Merită respectul tuturorMAREA ELIBERARE continuă: Câte MII DE DEȚINUȚI vor IEȘI din închisori, ÎN BAZA LEGII promovate de Tudorel Toader

Raportul ''Copilării furate'', lansat de Ziua Internațională a Copilului, arată că cel puțin 700 de milioane de copii — și posibil sute de alte milioane — și-au sfârșit copilăria mult mai devreme decât trebuia, din cauze care variază de la violența extremă și conflicte la căsătoriile și sarcinile timpurii, de la exploatarea prin muncă până la sănătatea precară și lipsa accesului la educație.

Indicele privind sfârșitul copilăriei clasifică 172 de țări, luând în considerare zone în care copilăria este cel mai puțin afectată și zone în care este cel mai mult erodată.

Indicatorii utilizați pentru a măsura sfârșitul copilăriei sunt: mortalitatea sub cinci ani, malnutriția care stopează creșterea, abandonul școlar, exploatarea copiilor prin muncă, căsătoriile timpurii, sarcina în adolescență, strămutarea cauzată de conflicte și omuciderea copiilor.

Citește și: Gabriel LIICEANU: „Vom putea fi OMORÂȚI PE STRADĂ, COPIII noștri vor putea fi VIOLAȚI, femeile noastre răpite. NO, HAI!”Referendumul pentru instaurarea monarhiei în România, sprijinit și de Tăriceanu: Cum argumentează președintele Senatului (VIDEO)„Duda A MURIT, trăiască ...” Principele Radu ȘI-A SCHIMBAT numele! Cum se numește acum soțul Principesei Margareta (FOTO)

La nivelul cel mai de jos se situează Nigerul, urmat de Angola, Mali, Republica Central-Africană și Somalia. La polul opus, țările în care copilăria este cel mai puțin amenințată sunt Norvegia, Slovenia, Finlanda, Olanda și Suedia.

România ocupă locul 52 în raport, fiind clasificată peste sau puțin sub media indicatorilor, în vecinătate cu țări ca Ucraina, Kazahstan, China, Serbia, Oman, Muntenegru, Liban, Tunisia, Bulgaria, Mauritius, Iordania (medie superioară României) sau ca Chile, Armenia, Tonga, Barbados, Turcia, Algeria, Sri Lanka (medie apropiată).

Dintre membrii Uniunii Europene, doar România și Bulgaria nu figurează în topul clasamentului format din 37 de țări cu scoruri mari sau foarte mari în ceea ce privește sănătatea, nutriția, educația și protecția copiilor.

Citește și: Asemănarea IZBITOARE dintre Regele Carol I și fostul principe Nicolae (FOTO)Ion Iliescu, despre REGELE MIHAI: Un BOȘOROG! Să ne LASE dracului în pace! Declarația COMPLETĂ a fostului președinte (FOTO)Șeful serviciului Omoruri, despre modificările legilor justiției: ”Va trebui să punem pedofilul față în față cu victima”

Raportat la indicele Căsătorie înainte de vârsta de 18 ani, România nu a ieșit din zona de risc, deși legislația permite căsătoria doar între majori, copiilor mai mari de 16 ani fiindu-le permisă doar în cazuri excepționale în temeiul unui aviz medical, cu încuviințarea părinților sau a tutorelui și cu autorizarea din partea instanței de tutelă.

Astfel, în România, 6,7% dintre adolescenți cu vârsta între 15 și 19 ani s-au căsătorit.

Doar Moldova (9,9%), Rusia (7,5%), Ucraina (6,4%), Albania (6,5), Belarus (7,5%) și Bulgaria (8,4%) înregistrează valori apropiate.

Citește și: Tolontan, întrebare pentru PSD: Dacă cineva vă fură mașină, nu pentru el, ci ca să dea la săraci, sunteți de acord? (VIDEO)Situație ILARĂ în Dâmbovița! O vacă a mâncat ieslea de Crăciun! (FOTO)Plan roșu de intervenție în județul Bacău: Autocar cu 27 de pasageri, implicat într-un grav accident (FOTO)

Media europeană este de aproximativ 2%.

Surprinzător, țări din alte zone ale lumii confruntate cu multiple probleme economice și politice înregistrează valori sub cea a României: Ghana (6,4%), Iordania (5,9%), Kazahstan (4,6%), Mongolia (5,3%), Namibia (5,4%), Swaziland (4,3%) și Brazilia (3,9%).

La indicatorul abandon școlar în ciclul primar și gimnazial, România rămâne printre țările care se confruntă în mod serios cu această problemă, cu un procent de 12,1, considerat ca fiind scăzut prin raportarea la situația globală, însă îngrijorător la nivel european.

Citește și: Principesa Margareta, șeful statului român? Numărul 2 din PSD anunță referendum privind monarhia (VIDEO)Klaus Iohannis refuză să promulge o nouă lege a ParlamentuluiFostul principe Nicolae, ALUNGAT de la PARASTASUL Regelui Mihai. Detalii de ULTIM MOMENT (FOTO)

Continuând comparația cu statele europene, România este depășită doar de R. Moldova (17,9%) și Macedonia (13,1), celelalte state cu excepția Maltei (10,4) situându-se sub valoarea de 10 procente (Bulgaria — 8,6%, Ungaria — 5,3%, Ucraina — 2,7%, Finlanda — 2%, Spania — 0,7% etc.).

Raportul Salvați Copiii mai arată că:

* În fiecare zi, mai mult de 16.000 de copii mor, înainte de a împlini vârsta de cinci ani, cel mai adesea din cauze prevenibile.

Citește și: Criminala de la metrou a fost la CINEMA înainte de a ataca! CUTREMURĂTOR! Ce film a văzut! "Era dezaxată/ Era însoţită de un ..."Noua gafă a jurnaliștilor de la Antena 3 în tentativa lor de discreditare a protestelor: Au luat imagini dintr-un documentar și le-au prezentat drept "bătăi cu jandarmii" (FOTO)Procurorii militari, NOI PROBE în dosarul Revoluției: Au existat trei tentative de ASASINARE a soților Ceaușescu

* Aproximativ o pătrime din numărul total de copii sub cinci ani (156 de milioane) au dezvoltarea fizică și mental încetinită din cauza malnutriției.

* Unul din șase copii de vârstă școlară din întreaga lume nu este, în acest moment, inclus în sistemul de educație.

* Conflictul a forțat aproape un copil din 80 să plece de acasă.

Citește și: Arenele din complexul de la Cotroceni, cedate oficial de BNR la Ministerul Tineretului și Sporturilor (VIDEO)MOMENTE EMOȚIONANTE la externarea lui Alexandru Arșinel: Actorul a început SĂ CÂNTE colinde (VIDEO)CE a făcut acest POLIȚIST cu TRANDAFIRII ARUNCAȚI spre sicriul Regelui! Gestul său, extrem de EMOȚIONANT! Merită RESPECTUL tuturor! (FOTO)

* 168 de milioane de copii din întreaga lume sunt exploatați prin muncă — în cazul a 85 de milioane fiind vorba despre munci riscante—, număr care depășește totalul copiilor care trăiesc în Europa (138 de milioane).

* O adolescentă din cinci se căsătorește la fiecare șapte secunde.

* La fiecare două secunde, o adolescentă naște.

Citește și: Șemineele îți transformă casa într-un decor de poveste!Iordache îl salvează pe toți: 675 de politicieni ar scăpa de dosarele de incompatibilitate prin noua lege ANI (VIDEO)Gabriela Firea și Florian Bodog au inaugurat NOUL SPITAL de Ortopedie. Construcția noului spital a reprezentat o INVESTIȚIE de ... (VIDEO)

 

Citeşte mai multe despre:   Salvati Copiii,   raport copilarie
Recomandă stirea:
email
 
 
TOP 5 Eveniment