Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe                   x
Acasa Ştiri Eveniment România, stat polițenesc: Carmen Dan sporește atribuțiile ofițerilor și introduce noi infracțiuni pentru a descuraja orice tentativă de protest

România, stat polițenesc: Carmen Dan sporește atribuțiile ofițerilor și introduce noi infracțiuni pentru a descuraja orice tentativă de protest

Un articol de: |

Dacă până acum ne plângeam de felul discreționar în care ofițerii de poliție intervin în timpul protestelor și ridică persoane sau folosesc forța pentru a ridica anumite persoane, trebuie să ne pregătim pentru vremuri mult mai grele.

Ministerul de Interne a publicat, joi, un proiect de lege privind statutul polițiștilor care prevede triplarea amenzilor, pedepse cu închisoare și prevederi ca polițiștii să intre mult mai ușor și să spargă orice formă de protest.

Citește și: O cameră secretă a lui Michelangelo deschisă după sute de ani. Ce conține aceastaEmily Ratajkowski face reclamă topless. VEZI VIDEOFetița care zâmbește din brațele tatălui pe care nu-l va cunoaște niciodatăMiorița 2.0. Cercetătorii români au creat o nouă rasă de oiSCANDAL: Sindicaliștii din SINPEN contestă decizia MAI de elimina criteriul de înălțime la admiterea în Poliție

Astfel, de acum polițiștii pot legitima orice persoană, nu doar cele care prezintă suspiciuni, iar amenda pentru refuzul de legitimare amenda se sporește de la între 100-500 de lei cum era în prezent la contravenție între 500 de lei la 1.500 de lei.

În plus, a apărut și o nouă infracțiune prin acest proiect de lege, cea de refuz de încetare a activității infracționare, pedepsită cu închisoare de la 3 luni la 2 ani. Până acum, acest refuz era considerat contravenție pasibilă de amendă.

Printre faptele care vor intra sub incidența acestei infracțiuni se numără "tulburarea liniştii locatarilor între orele 22,00-8,00 şi 13,00-14,00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat",  "tulburarea, fără drept, a liniştii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă" sau "organizarea de petreceri cu caracter privat şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniştea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe sau cu caracter social, în mediul urban".

Citește și: DNA, victorie în instanță. Persoane extrem de periculoase au fost arestateCât a costat cel mai scumpă sticlă de vin vândut vreodatăTop 3 zodii care se gândesc numai la sex. Care sunt cei mai PASIONALI NATIVI cu care poți petrece o NOAPTE DE NEUITAT!

Și persoanele care împiedică prin orice mijloace, organele de ordine publică de a-și îndeplini, în condițiile legii, obligații de serviciu vor fi pedepsite cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă.
Pasibile de închisoare vor fi, potrivit proiectului de lege de la MAI, și persoane care înjură sau adresează semne obscene organelor de poliție. Acestea pot primi închisoare de la 3 luni până la un an sau amendă.

O altă modificare, de data aceasta vizând Legea nr. 218/2002 privind organizarea și funcționarea Poliției Române, stabilește că Poliția Română nu se mai ocupă cu „siguranța cetățeanului”. Concret, la art. 26 alin. 1, care detaliază atribuțiile Poliției Române, în loc de „aplică măsuri de menţinere a ordinii şi liniştii publice, a siguranţei cetăţeanului, de prevenire şi combatere a fenomenului infracţional” va fi „menține ordinea şi siguranța publică la nivel național şi aplică măsuri pentru prevenirea şi combaterea fenomenului infracțional şi terorismului”.

Pe lângă faptul că polițiștii pot legitima pe orice fără a avea o suspiciune înainte, aceștia vor avea dreptul să conducă persoane la sediul poliției fără să mai fie nevoie ca acestea să pericliteze, prin acţiunile lor, „viaţa persoanelor, ordinea publică sau alte valori sociale” sau să fie suspectate de săvârşirea unor fapte ilegale.

citeste mai departe

Citește și: TEATRUL TINERETULUI PIATRA NEAMȚ - câștigător al concursului pentru obţinerea de finanţări nerambursabile organizat de AFCNCum va fi VREMEA de SĂRBĂTORI! Anunțul făcut de meteorologi Minerii pensionari din Oltenia ar putea primi cărbune

Citeşte mai multe despre:   polițist,   infracțiune,   protest,   închisoare,   lege,   Ministerul De Interne
Recomandă stirea:
email
 
 
TOP 5 Eveniment
Alte Articole
TOP 3 Politică
TOP 3 Eveniment
TOP 3 Economic
TOP 3 High-Tech
TOP 3 Auto
TOP 3 Externe
TOP 3 Monden
TOP 3 Sport
TOP 3 Lumea lui Banciu
TOP 3 360 de grade