Stelian Tănase rupe tăcerea în legătură cu Victor Atanasie Stănculescu. Cine a fost unul dintre oamenii cheie ai Revoluției

Stelian Tănase rupe tăcerea în legătură cu Victor Atanasie Stănculescu. Cine a fost unul dintre oamenii cheie ai Revoluției
foto: adevarul.ro

Jurnalistul Stelian Tănase rupe tăcerea în legătură cu unul dintre oamenii cheie ai Revoluției de la 1989, totul în cadrul unui editorial de pe blogul său.

"Mi-l amintesc de Crăciun, decembrie 1989, intr-o incăpere banală a cazărmii din Tirgoviște, în uniforma de general printre militarii care i-au judecat pe soții Ceaușescu. Avea o ținută de ofițer de carieră și se părea a fi una din dezamăgirile Elenei Ceausescu în al cărei anturaj se aflase pina de curînd. Înainte de revoluție Stănculescu era prim-adjunct al ministrului Apărării. După ce Vasile Milea a murit, Ceausescu, grație increderii pe care o avea in el – mai ales după ce ii executase ordinele singeroase la Timișoara – l-a desemnat ministrul apărării. O jumătate de ora mai tirziu Stanculescu a retras tancurile in cazarmi – Ceaușescu se pregatea pentru un carnagiu. Armata l-a trădat prin Stănculescu cara a intors armele. Ceausestii au ajuns la un elicopter pe acoperișul clădrii CC-PCR condusi de acelaș general (Victoraș, ai grijă de copii! ).", a scris Tănase.

"Să amintesc și episodul legendar cu piciorul pus in ghips la Spitalul Militar Bucuresti cind s-a intors de la Timișoara… Apare de aici caracterul contradictoriu al acestui personaj, Victor Atanasie Stanculescu a murit duminică într-un azil de bătrini, un azil de lux, de lingă București, plasat pe malul lacului Tăncăbești, la 88 de ani. Dispare astfel unul din personajele esențiale ale prăbușirii regimului comunist din România. Ca răsplată a schimbării sale de macaz din 22 dec. după revoluție a mai primit o stea (28 dec 1989) si a devenit ministru al Economiei. La mijlocul lui februarie 1990 devine ministru al apărării in locul lui Nicolae Militaru acuzat de chiar din interiorul armatei că e omul rușilor. A rămas ministru pină in aprilie 1991. A fost găsit vinovat de un tribunal pentru acel masacru și condamnat la 15 ani de închisoare. S-a dat de aici incolo o bătălie politică, juridică și mediatică pentru a-l salva. La recurs sentința este anulată- asta 5 ani mai tirziu. In 2009 intră din nou in inchisoare după ce recursul i-a fost respins, sentința de 15 ani fiind confirmată. A fost degradat, redevenind simplu soldat. Rămine activ mediatic, persoana lui atrage mereu atenția presei. Dă interviuri in care spune jumătăți de adevăruri și trimite destule perdele de fum.", a adăugat jurnalistul.

"În 2003 soția sa s-a sinucis, nu se cunosc cauzele. Stănculescu a facut în total 5 ani de inchisoare. A fost eliberat – avea 86 de ani – condiționat pe motive de sănătate, vîrstă și pentru că ispășise 1/3 din pedeapsă. Cit s-a bucurat de libertate inainte de a fi reincarcerat a surprins prin aparițiile sale mondene și pentru pasiunea sa pentru jocurile de noroc, jucind la păcănele in cazinouri. A fost și motivul pentru care a fost reincarcerat – fusese eliberat pentru motive de sănătate. Prin dispariția lui Victor Atanasie Stănculescu multe din enigmele trecutului recent continuă să rămînă… enigme.", a conchis Stelian Tănase.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:59 - Grecia va taxa cu 15% profiturile multinaționalelor și pe cele ale marilor companii elene
23:43 - Joe Biden, într-un spot de campanie: „Sunt foarte tânăr, energic și chipeș!” (VIDEO)
23:20 - Brașov: Bărbat de 35 de ani, arestat după ce și-ar fi violat în mod repetat nepoata de 5 ani
22:59 - A murit un primar PSD. Vergil Sârbu era la al patrulea mandat
22:36 - „Dreptatea a prevalat”. Avocații care au câștigat pentru România procesul Roșia Montană: „Tribunalul a luat în considerare numeroasele provocări de mediu, sociale, culturale și economice cu care s-a confruntat proiectul minier”
22:07 - Marea suferință prin care a trecut Cosmin Cernat. A rămas fără mamă la doar 6 ani: „Mi-a fost foarte greu să vorbesc despre asta până după 20 de ani”
21:40 - Cazul Roșia Montană | Năsui (USR): „Exact în ziua următoare primei declarații a dlui Ciolacu cum că pierdem procesul, volumul tranzacțiilor a crescut de 20 de ori fix pe acțiunea RMGC” (VIDEO)
20:57 - Nicușor Dan: Proiectul propriu-zis Roșia Montană a fost un mare caz de corupție, pe care instituțiile statului NU l-au anchetat / Societatea civilă a reacționat la un mare abuz de drept / Declarațiile politicienilor din timpul procesului, iresponsabile (VIDEO)
20:23 - Oana Roman s-a rugat ca Marius Elisei să o înșele: „Mi-am dat seama că nu se va încheia dacă el nu-și va găsi pe altcineva. Ies dintr-o relație toxică în care victima am fost eu, nu el” (FOTO)
19:51 - Andreea Tonciu și-a împins de la etaj prietena din copilărie: „Știi câtă bătaie mi-am luat atunci? Nu vrei să știi” (FOTO)