Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe                   x
Acasa Ştiri Eveniment Strict interzis femeilor! Prejudecăți medievale în România secolului XXI. Mănăstirea Frăsinei

Strict interzis femeilor! Prejudecăți medievale în România secolului XXI. Mănăstirea Frăsinei

Un articol de: |

Deși, potrivit celor mai elementare statistici, femeile reprezintă majoritatea persoanelor care frecventează bisericile ortodoxe, doamnelor și domnișoarelor de orice vîrstă le este interzis accesul în cîteva locuri considerate printre cele mai sfinte ale Bisericii Ortodoxe.

Este binecunoscută interdicția de acces a femeilor în mica peninsulă monastică de la muntele Athos (republică monastică autonomă aflată sub controlul statului elen). Despre originea acestei interdicții a se vedea ziarullumina.ro.  Tentativele UE de a elimina această interdicție au rămas fără efect.

Citește și: Doi soți din Gorj, AMENDAȚI după un incident BIZARDe ce a murit starleta porno Olivia Nova. Șocant de la ce i s-a tras sfârșitulAccident GROAZNIC pe Şantierul Naval Tulcea! Sfârșit teribil pentru un muncitor (VIDEO)

Și România se poate „mândri” cu o interdicție similară, anume Mănăstirea Frăsinei din satul Muiereasca – Vâlcea.

Blestemul Sfântului Calinic aruncat asupra unei mănăstiri, acum mai bine de 2 secole, este pomenit şi astăzi. Frăsinei este singurul lăcas de cult ortodox din România unde femeile nu au voie să intre şi să se roage. Motivația ar fi asigurarea unui mediu spiritual propice rugăciunii, lipsit de „ispita” prin excelență pentru clerul monahal dintotdeauna, femeia.
Legenda spune că hotărârea a fost luată de episcopul Râmnicului, Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica în 1867.  Sfântul Calinic, prăznuit de ortodocşi în fiecare an la 11 aprilie, a interzis intrarea femeilor în mânăstirea Frăsinei printr-o hotărâre gravată pe o piatra. Sfântul ar fi luat această hotărâre din cauza faptului că, în timpul unei vizite inopinate la mânăstire, i-ar fi găsit pe călugări chefuind cu femeile din sat. Şi astăzi, în acest loc oamenii păşesc cu frică, iar femeile care îndrăznesc să ajungă în mănăstire au parte de cele mai mari nenorociri, potrivit relatărilor localnicilor. În jurul locului s-au țesut numeroase legende privind pedepse care mai de care mai înfricoșătoare care le-ar fi lovit pe reprezentantele sexului frumos care au îndrăznit să încalce interdicția. Detalii despre Manastirea Frasinei aici.

Mănăstirea Frăsinei este singura mănăstire ortodoxă din România în care nu au voie să intre persoanele de sex feminin. În perioada comunistă această interdicție a fost ridicată. În august 2013, Veronica Bulai, mama Monicăi Gabor ar fi înnoptat în această mănăstire, iar a doua zi a murit. Preoții din zonă afirmă că nicio femeie care a intrat în mănăstire nu a scăpat nepedepsită.

Citește și: ZIUA PROTESTELOR: Mii de oameni vor lua cu asalt centrul Bucureștiului. Și țara și diaspora se ridică!Cărtărescu: Declarația 600 este o aberație fiscală și o insultă / Petiție pentru retragerea formularuluiTeribil: Bătrână de 87 de ani, moartă după ce soba din casă i-a luat foc

Și alte religii se pot făli cu prohibiții misogine similare. Astfel, Mormintele sacre  Haji Ali Dargah Shrine din Mumbai, o destinaţie turistică din India foarte căutată dar în acelaşi timp şi interzisă femeilor.Este o regulă foarte strictă impusă de guvernul indian care nu se pare să fie schimbată.

Femeile la menstruaţie nu au voie să intre în templele hinduse din Indonezia, Bali şi India. Sunt considerate a fi necurate , impure iar intrarea lor în temple ar însemna spurcare.

Japonia este una dintre ţările cele mai vizitate din lume. Femeile nu au voie să viziteze muntele Omine din Japonia deoarece se consideră că femeile sunt periculoase pentru liniştea călugărilor. În templul din vârful muntelui urcă doar bărbaţii pentru a se reculege, potrivit Realitatea

Citește și: Confruntarea ROBOȚILOR: Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir anunță că i-au găsit lui Klaus Iohannis un interlocutor pe măsură (VIDEO)Ludovic Orban, după ce a fost acuzat că a făcut presiuni asupra unui membru al CNA: ”Cine spune așa ceva e dus cu capul”. Ce a declarat Valentin Jucan (VIDEO)Ceartă în direct între Traian Băsescu și Cornel Nistorescu: Cine e mincinosul mincinoșilor? (VIDEO)

Misoginismul funciar al teologiei creștine este în continuare viguros în Biserica Ortodoxă Română. Este regretabil că stereotipurile medievale și prejudecățile confesionale, sexiste, machiste și discriminatorii sunt încă în vigoare în veacul al XX-lea, într-un stat membru al Uniunii Europene.

 

Citește și: Motivul pentru care devii DEPENDENT de fumat. Este vorba despre...Răsturnare de situație: Achitat definitiv de instanță, Radu Rușanu dă în judecată statul român. Fostul șef al ASF cere o sumă colosală ca daune (VIDEO)Peste trei mii de localități cu semnal SLAB la telefon. Ce vor FACE autoritățile

Recomandă stirea:
email
 
 
TOP 5 Eveniment