Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe                   x
Acasa Ştiri Eveniment Un portret al Regelui Mihai a fost ascuns mai bine de o jumătate de secol într-o biserică din Dolj: Tabloul a fost scos la lumină abia după căderea regimului comunist (VIDEO)

Un portret al Regelui Mihai a fost ascuns mai bine de o jumătate de secol într-o biserică din Dolj: Tabloul a fost scos la lumină abia după căderea regimului comunist (VIDEO)

Un articol de: |

Un portret al Regelui Mihai a fost ascuns mai bine de o jumătate de secol într-o biserică din Dolj, pentru a nu fi distrus de comuniștii. În satul doljean Salcia, executanţii Partidului Comunist au văruit portretul Regelui Mihai I pentru a şterge amintirea lui din mintea localnicilor. Preotul satului a fost cel care a avut grijă ca de ochii din cap de pictura Regelui, iar pentru a evita distrugerea sa, a pus în faţa picturii un dulap, ca să nu dea de bănuit oamenilor securităţii care controlau la sânge bisericile. După Revoluția din 1989, portretul a fost scos la lumin, informează B1 TV.

Un portret al Regelui Mihai a fost ascuns mai bine de o jumătate de secol într-o biserică din Dolj: Tabloul a fost scos la lumină abia după căderea regimului comunist

Citește și: UPDATE / ALERTĂ DE SINUCIDERE! O persoană amenință că se aruncă dintr-un bloc cu 10 etaje din București. Pompierii și SMURD-ul intervin! (VIDEO,FOTO)S-a găsit soluția să nu mai moară nimeni la metrou. Guvernul: în 2018 se rezolvă problemaUn vasluian și-a prins nevasta goală în braţele primarului. Scuza femeii este fabuloasăCum tratează PSD-ALDE românii din diaspora: 15 cenți de om prevăzuți în bugetul pe 2018

În perioada comunistă, puţini localnici din comuna doljeana Salcia știau secretul portretului Regelui Mihai din biserică, deoarece după cel de-al Doilea Război Mondial un activist al Partidului Comunist a vrut să şteargă pictura cu chipul Regelui Mihai din lacăşul de cult. Cel care a păstrat-o, chiar cu preţul vieţii, a fost preotul satului. După ce chipul fostului suveran a fost acoperit cu un strat de var, părintele a pus în faţa lucrării un dulap pentru a nu le da de bănuit comuniştilor, care dacă şi-ar fi dat seama că imaginea monarhului nu a dispărut, ar fi fost în stare să demoleze biserica.

”Era totuși, astupat portretul Regelui pentru că în perioada comunistă trebuia să nu se mai vorbească de rege, deci regii erau excluși din istoria acestei țări, chiar din cărțile de cult, dacă era scris ceva despre Rege, primisem ordin ca să radiem, fie să tăiem pasajele unde se vorbea de Rege sau să ștergem cu creion chimic”, a declarat Gheorghe Constantin, preot Salcia

În perioada comunistă, de micul secret din Biserica de la Salcia ştiau doar preotul şi dascălul lăcaşului de cult. Cel care a acoperit pictura cu chipul suveranului era un activist de partid, pe numele lui Nelu Goanţă, care executa cu sfinţenie ordinele comuniştilor. Preotul satului mai povesteşte că bărbatul a avut parte de o moarte cumplită. Vecinii săi l-au găsit mort în iarna anului 1954, în mijlocul unui câmp.

Citește și: "Protestul tăcut" din fața sediului PSD durează de peste 24 de oreUn cioban din Vaslui a fost găsit mort într-o fântânăCoroana regală prezentă la funeraliile Regelui Mihai este o copie: Explicațiile directorului Muzeului Național de Istorie

După ce a stat ascunsă mai bine de jumătate de secol, pictura a reieşit la lumină, după căderea regimului comunist.

”A stat din 70 până după Revoluție. Prin 92, soția mea, i-am spus despre ce e vorba, și a zis «hai să îl decoperim, pentru că nu mai e pericol». L-am spălat cu apă călduță și încet, încet l-am scos la iveală”, a mai spus preotul. 

Localnicii din satul doljean Salcia sunt extrem de mândri că pictura regelui Mihai stă la loc de cinste în biserica lor.

Citește și: Porțile Palatului Regal nu vor fi închise în noaptea de joi spre vineriRomânia în Spațiu Schengen în 2018? Semnale puternice privind aderarea venite de la vârful politicii europeneSimeon al II-lea a Bulgariei, singurul monarh din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial rămas în viață, la catafalcul Regelui Mihai (FOTO)

Sătenii din Salcia au rămas muţi de uimire în momentul în care au aflat de moartea fostului suveran. Oamenii cred cu tărie că regele Mihai ar fi reprezentat cu mândrie România dacă era lăsat să urce pe tronul ţării imediat după căderea regimului lui Ceauşescu.

Citeşte mai multe despre:   portret,   Regelui Mihai,   biserică,   Salcia,   comunistă
Recomandă stirea:
email
 
 
TOP 5 Eveniment