Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe                   x
Acasa Ştiri Eveniment VIDEO - Aventurile literare ale primarului Gabriela Firea: "Parcă îl văd pe Emil Brumaru întins pe o canapea, fericit că poate să-i admire frumoasei poete goliciunea"

VIDEO - Aventurile literare ale primarului Gabriela Firea: "Parcă îl văd pe Emil Brumaru întins pe o canapea, fericit că poate să-i admire frumoasei poete goliciunea"

Un articol de: |
foto: metropotam.ro Eveniment

Înainte de a ocupa o funcție politică de o asemenea amploare precum cea de primar general al Capitalei, Gabriela Firea a avut un traseu interesant în ceea ce privește lumea literară. Jurnaliștii de la Adevărul au făcut o analiză a operelor sale literare și au vorbit cu criticii și scriitori care au girat cărțile scrise de aceasta.

Cariera literară a Gabrielei Firea începe în 2001, cu publicarea volumul de versuri "O altă ediție", pentru care aceasta a câștigat premiul de debut al Asociației Scriitorilor din București, asociație pentru care actualul primar al Capitalei devine sponsor ulterior.

Citește și: Un subofițer militar și-a înjunghiat iubita în coafor'Lucrez în străinătate și nevastă ma înșală. Am înfruntat-o și mi-a zis că ...'O elevă a fost umilită în clasă de un coleg (VIDEO)

Un an mai târziu, în 2002, Firea își continuă aventura literară și publică volumul de poezie "Treizeci (Picnic pe câmpul de luptă)". Acest volum a fost prefațat de Horia Gârbea, poet și dramaturg multiplu premiat de Uniunea Scriitorilor.

"Gabriela Vrânceanu Firea a intrat în literatură cu hotărâre, cu aplomb şi cu o receptare dintre cele mai favorabile. […] Gabriela Vrânceanu Firea cucereşte prin naturaleţe şi prin tandreţea necontrafăcută cu care priveşte şi reflectă lumea", scria Gârbea.

Nici poetul Liviu Ioan Stoiciu nu s-a lăsat mai prejos, prin postfața sa elogioasă.

Citește și: Șeful site-ului DIGI24, implicat în dosarul Arsene: Dan Turturică ar fi primit bani pentru publicarea unor articole denigratoare (VIDEO)Curtea Constituțională S-A PRONUNȚAT pe LEGILE JUSTIȚIEI: Ce se întâmplă cu reformele făcute de PSD-ALDE (VIDEO)Incinerare vs înmormântare: 70.000 de incinerări în România, în 80 de ani. Ce personalități au ales această metodă (VIDEO)

"Ultima descoperire este Gabriela Vrânceanu Firea, băcăuancă. Gabriela Vrânceanu Firea are stea în frunte, cum se spune prin părţile Bacăului. […] Parcă îl văd pe Emil Brumaru întins pe o canapea, fericit că poate să-i admire frumoasei poete goliciunea", scria Stoiciu.

În prezent, poetul Stoiciu aruncă vina pe Gârbea pentru această prefață, numind-o favor, iar acesta din urmă nu aduce vreo lămurire exactă. Acest al doilea volum de poezii a fost lansat la Muzeul Literaturii Române, unde a fost prezentat de marele critic Nicolae Manolescu.

"Într-adevăr, i-am prezentat o carte pe la Muzeul Literaturii, dar nu-mi mai aduc aminte, am uitat tot. Ştiu că avea nişte poeme oneste, nu erau nişte poezii care să facă gaură în cer, a declarat Manolescu în prezent", la solicitarea jurnaliștilor de la Adevărul.

Citește și: ULTIMA ORĂ: Cum a fost SANCȚIONAT jandarmul AGRESIV de la protestul din PIAȚA UNIVERSITĂȚII! S-A ALES cu ...Videoclipul zilei: DE NERECUNOSCUT! Cum arată BORCEA după 4 ani de închisoare (VIDEO)Patru veterani de război, decoraţi pentru meritele deosebite de către Primăria Generală (FOTO)

Aceasta și-a făcut intrarea în Uniunea Scriitorilor prin romanul Trei motive, care are ca motiv trădarea în dragoste.

"Atracţia nu era de natură carnală, nu se plămădea din existenţa noastră materială, ci din rămăşagul făcut de inconsistenţa iluzorie a misticului şi puterea lui de a se întrupa, o dată la nu ştiu câte secole, în vietăţi. Acum, în noi", scria actualul primar general al Capitalei în romanul "Trei motive".

De altfel, ca temă principală a poeziilor Gabrielei Firea este iubirea, asemenea romanului.

Citește și: Primăria Capitalei: Peste 2.800 de semnături pentru petiția online inițiată în favoarea construirii Spitalului MetropolitanȘOCANT! Un gălățean A LUAT FICTIV ÎN SPAȚIU aproape 1.500 de cetăţeni moldoveni. Ce a pățit bărbatulGabriela Firea: Anul trecut, în București, s-au asfaltat în total 199 de kilometri. Anul acesta se vor asfalta 26 de străzi și intrări din cartierul Henri Coandă, plus ultimele 15 străzi de pământ aflate în administrarea Municipalității

POEZII A GABRIELEI VRÂNCEANU FIREA

Noi şi lumea cealaltă (fragment)

Pielea ta catifelată ca un botic de ied
Şi-a mea, într-o aşteptare eternă
Până la epuizare
Am nevoie
Să mă îmbrac în dorinţa ta,
Să nu ies în stradă ca împăratul cu hainele noi
Căruia i se vede goliciunea
Pentru că mi s-ar putea descifra tatuajele
Desenate de tine pe sâni
Sub formă de nalbe.

Citește și: Ce s-a întâmplat cu POLIŢISTUL SUCEVEAN care a fost LOVIT CU SABIA ÎN CAP de un interlop!„Sfânta“ din ÎNCHISOAREA comunistă a murit. Povestea INCREDIBILĂ din spatele femeii OţelNOSTALGIA EPOCII DE AUR: 40% dintre români consideră că perioada comunistă a fost cea mai bună din istoria României moderne

Spune-mi
În mine fiind
Ca verdele în frunza de alior,
Nu te voi părăsi niciodată,

Spune-mi zănatecă
Zărpălatecă, zăpăcitoare
Zăpăitură, zăpor.

Gabriela Firea, recitând poezii în emisiunea lui Marius Tucă (VIDEO de colecție)

Citește și: ALERTĂ MEDICALĂ în România: Două femei au murit din cauza gripei. Zeci de persoane sunt internateKlaus Iohannis, mesaj pentru PROTESTATARI: ”Aceşti oameni SUNT...” (VIDEO)ALARMANT! Populația României scade

Citeşte mai multe despre:   Gabriela Firea,   opere,   Uniunea Scriitorilor,   poezii,   nicolae manolescu
Recomandă stirea:
email
 
 
TOP 5 Eveniment