Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe                   x
Acasa Ştiri Externe Centrul Român pentru Studii şi Strategii: 52% dintre cetăţenii Republicii Moldova îşi doresc unirea cu România

Centrul Român pentru Studii şi Strategii: 52% dintre cetăţenii Republicii Moldova îşi doresc unirea cu România

Un articol de: | |
Foto: gandul.info Externe

52% dintre cetățenii Republicii Moldova își doresc unirea cu România.

Acesta este unul dintre rezultatele preliminare ale unui sondaj de opinie efectuat în Republica Moldova, în luna februarie, de către Centrul Român pentru Studii şi Strategii.

Astfel, mai mult de jumătate dintre participanții la studiu consideră că perspectiva unirii este realizabilă (54%), 63% dintre respondenți  sunt de părere că limba pe care o vorbesc cel mai des este limba română și că limba română și limba ,,moldovenească” comportă aceleași sensuri, precum și că România și Republica Moldova sunt două state românești, cu aceleași tradiții și același folclor (74% categoric de acord și mai degrabă de acord).

Rezultatele cercetării care include o serie de date cu privire la percepţia populației din stânga Prutului asupra reperelor identitare și a spațiului cultural de care aparține, sub genericul ,,Identitatea națională în Republica Moldova”, au fost făcute publice joi, 27 martie, în cadrul unei conferințe de presă de la Parlamentul României.

Platforma unionistă Acțiunea 2012 salută datele preliminare ale cercetării și așteaptă crearea unei majorități unioniste stabile în Republica Moldova, conștiente de apartenența la reperele identitare românești.

,,Sperăm că procentul care înclină balanța în favoarea reunirii, relevat în acest studiu, să faciliteze organizarea într-un timp cât mai scurt a unui referendum în acest sens la Chișinău”, a declarat Alexei Paluță, co-președintele coaliției Acțiunea 2012.

Sondajul de opinie a fost realizat în Republica Moldova, în perioada 01-15 februarie, pe un eşantion de 1155 de persoane, reprezentativ pentru populaţia adultă a Republicii Moldova, fără regiunea transnistreană și Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia, cu o eroare tolerată de +/- 2,5%, la un nivel de încredere de 95%. Rezultatele finale ale cercetării vor fi făcute publice în luna mai.


Recomandă stirea:
email
 
 
+ adauga comentariu COMENTARII (7):
 • 1. De +++ | 28 Martie 2014 23:33

  @"un prost".că român NU eşti: în ce limbă ai scrîs mârlanule?

 • 2. De un roman mai prost | 28 Martie 2014 22:21

  REGIMUL DE LA BUCURESTI NU POATE SA AIBA GRIJA DE CETATENI ROMANI. CE VREAU SA LE CREEZE LOCURI DE MUNCA IN IMPERIU SI MOLDOVENILOR.

 • 3. De +++ | 28 Martie 2014 19:48

  @"as",eu am înţeles că faci spume la gură contra Occidentului,dar câ să-i acuzi pe vestici de "imixtiuni",când rusnacii tăi sunt grămadă cu tunurile şi fsb-ul,este cel puţin o idioţenie.Şi dacă chiar ar fi aşa cum ne "înveţi",ce aşa tragedie?N-ar fi mai bine să-l pupi în kurr pe putin,independent şi informat desigur,pe alt site?

 • 4. De Cris | 28 Martie 2014 07:26

  Din pacate prea tirziu, pro rusii sint mai puternici. Adio unire ! Romania a luptat in zadar , moldovenii increzuti au fost impotriva ! Vor fi preluati de Putin !

 • 5. De as | 27 Martie 2014 22:15

  "Nu conteaza cine voteaza important e cine numara Voturile"!
  Anticipez ca la Alegerile din Ukraina si Moldova Occidentul datorita Situatiei "Riscante" in care s-a Pus, si in care a fost Pusa de Rusia va face Exceptie de la Normele si Principiile Democratice si va pune "Presiune" pe Organizatorii Alegerilor din cele doua Tari ca la "Numararea" Voturilor sa Rezulte din Urna "DOAR" Optiunea Pro-Occidentala.

 • 6. De Fanel | 27 Martie 2014 21:37

  Propaganda, copilasi! La alegerile din noiembrie vor reintra la putere partide pro-ruse.

 • 7. De romania | 27 Martie 2014 21:27

  De atunci si pana acum prezic ca procentajul ala a crescut cu cel putin 5-10 %. Rusia si-a arat muschii si vecinii au tresarit in amintiri de cosmar. Acum o sa le fiie mai usor sa decida intre a fi singuri impotriva taurului rosul ori o sa fie impreuna cu Romania si Europa si Ukraina si SUA.

 • Adauga comentariu
  0 caractere :: Numar maxim de caractere 6000
  captcha

  * Comentariile care contin limbaj vulgar vor fi suspendate


  TOP 5 Externe
  Alte Articole
  TOP 3 Politică
  TOP 3 Eveniment
  TOP 3 Economic
  TOP 3 High-Tech
  TOP 3 Auto
  TOP 3 Externe
  TOP 3 Monden
  TOP 3 Sport
  TOP 3 Un pont pe zi
  TOP 3 Lumea lui Banciu
  TOP 3 360 de grade