Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe                   x
Acasa Ştiri Externe Consiliul ONU pentru Drepturile Omului denunță eșecul comunității internaționale în protejarea refugiaților sirieni

Consiliul ONU pentru Drepturile Omului denunță eșecul comunității internaționale în protejarea refugiaților sirieni

Un articol de: |
Foto: eurojewcong.org Externe

Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a cerut puterilor internaționale să oprească transportul de arme către părțile implicate în conflictul din Siria și să dezvolte „canale juridice” pentru a-i ajuta pe refugiați, informează dw.de.

În cel de-al zecelea raport cu privire la conflictul din Siria, investigatorii din cadrul organismului ONU precizează că nu se întrevede un final al războiului și că civilii trec prin ”suferințe inimaginabile” în timp ce restul lumii privește.

”Războiul este în mare parte condus de puterile internaționale și regionale, în primul rând, conform intereselor geostrategice pe care le au”, se arată în raportul citat.

Potrivit Organizației Internaționale pentru Migrație, sirienii reprezintă cea mai mare parte a celor peste 230.000 de refugiați care au ajuns pe teritoriul Greciei, de la începutul acestui an.

În acest contex, Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a criticat Consiliul de Securitate al ONU pentru că nu a autorizat numirea unui procuror internațional pentru crime de război în Siria, din cauza disidenței din țară.

Autorii raportului atrag atenția asupra faptului că civilii din zonele asediate suferă de foame și de boli cronice. De asemenea, diversele facțiuni implicate în conflict au comis crime împotriva umanității, se mai arată în raportul citat. Folosirea de către Statul Islamic a sclaviei sexuale constitue, de asemenea, o crimă împotriva umanității, mai precizează Consiliul.

”Este imperativ pentru comunitatea internațională să acționeze cu umanitate și compasiune pentru a dezvolta canale legale de migrație, ceea ce ar crește spațiul de protecție pentru cei care cer azil și pentru refugiați”, a declarat Paulo Sergio Pinheiro, director al Consiliului.

Cei mai mulți dintre cei patru milioane de sirieni care și-au părăsit țara în ultimii ani au găsit refugiu în țările vecine, ca Iordania, Liban și Turcia.

Raportul citat are la bază 335 de interviuri cu victime și martori ale atrocităților din Siria, acordate în perioada ianuarie - iulie.

Recomandă stirea:
email
 
 
TOP 5 Externe